Mint azt megtudtam, a sikeres emberek életmódhalmazának közös metszete: a reggeli rutin. Fél nyolc előtt hét dolgot tesznek az úgynevezett legsikeresebbek.

Míg mások, a lehető legkésőbb kelő hedonisták (például én) ez idő tájt... alszanak. A listán szereplő tételeket aztán vagy teljesítik, vagy nem. De szigorúan fél nyolc után. Citromos víz, sportolás, motivációs levél írása a kollégáknak… brrrr. Na, de azon a bizonyos napon nem volt mese, nekem is sikeresnek kellett lennem. És teljesítenem.

Nem ez a lista volt az első, amelyről rám köszönt a korán kelés ötlete, szóval már korábban is megfordult a fejemben, hogy esetleg kipróbálhatnám. Egyszer. De most egye fene, így indítom a napot. Oké, kellett azért egy erős főszerkesztői nyomás is ahhoz, hogy ne ugorjam át rögtön a nulladik pontot, mert a korán kelés nem az erősségem. A kényelem pedig igen nagy úr, és nincs is annál jobb, mint reggel fölkelés helyett visszabújni a pihe-puha paplan alá. Nem pedig mínuszokban futni a Duna-parton. De én ezt is bevállaltam. A siker érdekében. És azért, mert cikket kellett írnom róla.

Lássuk, hogy sikerült az én sikeres reggelem.

0. pont
Ébredés: 6:00

A város ilyenkor

Na, még egyszer.

A város ilyenkor

Basszus, reggel 6-kor még sötét van. Ti tudtatok erről?

1. Kezdd a napot citromos vízzel!

Feladat: üres gyomorra citromos vizet inni. Állítólag a citromos víz jótékony hatással van a szervezetre, jót tesz az ízületeknek, segít a méregtelenítésben, erősíti az immunrendszert, sőt fogyasztó hatással is van – emiatt több diéta alapeleme. És emiatt nem iszom ilyet sose. És azért kell üres gyomorra, mert gyorsabban szívódik fel. Állítólag. Nekem, mondjuk, egész napra elvette az étvágyamat – ami nagy szó – tehát, ha akarnék se tudnék rácáfolni a fogyasztó hatására.

Pfuj

2. Sportolj!

Két lehetőségen morfondíroztam; vagy jógázom egyet az otthon melegében – megkockáztatva azt, hogy a levezető résznél elalszom –, vagy elmegyek futni a Duna-partra. Aztán felelős újságíró módjára döntöttem: ha tényleg komolyan gondolom ezt a kísérletet, akkor legyen inkább a futás. Így aztán kimentem a hidegbe, és vártam, hogy érezzem azt, amit ők is. A sikeres emberek. Amit éreztem, az leginkább a szmogos reggeli levegő és a fáradtság volt. Valamint a dermesztő, zúzmarás hideg. Meg... valami egészen új érzés, amit motivációnak hívnak. Később meg is bántam, hogy nem a szigetre mentem futni, mert ott legalább nincsenek a sportoló sikeresek közvetlen közelében füstölgő kipufogócsövek. Sebaj, majd legközelebb. (Igen, jól látod: legközelebb.) A jó pap is holtig tanul.

Bizonyíték, nem ígéret

3. Kapcsolódj le!

A Forbes cikkírója szerint Howard Schultz, a Starbucks vezérigazgatója minden reggel motivációs üzenetet ír a kollégáinak. Majd miután ezzel megvan, lekapcsolódik a netről egy időre, és kizárólag magára meg a családjára fókuszál. Úgyhogy mielőtt nekiálltam volna edzeni, és a többi fontos reggeli teendőmnek, rögtön a citromlé ivása után elolvastam a reggeli híreket, és a tegnap esti WMN cikkeket, majd Howard mintájára kedves üzenetekkel bombáztam a kollégáimat. Például ilyenekkel:  

4. Reggelizz!

A tartalmas, egészséges reggeli kihagyása rengeteg baj okozója lehet, egyebek közt összezavarhatja a vércukorszintet, az egész napos teljesítményromlásához, sőt elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ennek ismeretében eleddig enyhe bűntudattal szkippelem a reggeliket. Kivéve ma! Igazi fejedelmi reggelit nyomtam. Nem állítom, hogy egészségeset, de reggelit.

Sajtos pogi

5. Éber figyelem, éber tudatosság – „Mindfulness”

A keleti kultúrában gyökerező stresszoldó meditáció segít a jelenre koncentrálni. De tényleg. Nem viccelek. Nekem már a 0-4. lépés eléggé sokat dobott a reggelemen. Főleg a lekapcsolódás és a sport segített a befelé koncentrálásban, és lényegében előkészítette a terepet az éber meditációra. Amire igyekeztem nagyon nyitottnak bizonyulni. Az eddigiek közül ezzel volt a legnagyobb problémám, mert... fogalmam sincs az éber meditáció gyakorlati megvalósításának részleteiről. És mivel le voltam kapcsolódva épp (3. pont), ezt a részét rögtönöztem. A futás utáni nyújtással, relaxálással és forró fürdővel maxoltam ki a mindfullnesst.

forrás:giphy.com
Sajnos ő nem én vagyok. Ő a csodálatos Emma Stone. De akár én is lehetnék, hiszen mindketten sikeresek vagyunk. (Forrás:giphy.com)

6. Napi célok kijelölése

Kétféle ember van. Az egyik, aki megszállottan listákat ír, és a másik, aki az elsőn poénkodik. Én a listaírók táborát erősítem. Személy szerint nem is értem, hogy képes valaki túlélni a XXI. században naptár, post-it, színes filcek és a tökéletes jegyzetfüzet nélkül. Igen, ez a nekem való pont a listán, érzem, hogy itt kiteljesedhetek. Egyre jobban belejövök a sikerbe és a csillogásba!

7. Mondj nemet!

Namármost, ennek nincs nagy titka. Ha követted az első hat lépést, már gyerekjáték lesz nemet mondani!

Azt hiszem, itt az ideje, hogy egy kicsit komolyra fordítsam a szót. Nyugi, csak négy mondat az egész (és ez volt az egyik). Összességében tanulságos volt ez a reggel. Bevallom, egy kicsit még hiányzik is a hajnali város hangulata, a mozgás által előidézett motivált állapot... de azt hiszem, nem ez a lista lesz a bibliám. Inkább maradok továbbra is későn kelő, és megalapítom a Későn Kelő Sikeres Emberek Klubját. 

Képek/GIF/macska: Mindegyik a szerző sajátja

Szőcs „sikeres ember” Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/DragonImages