Nincs otthon szinte semmi? Akkor is meg tudod főzni ezt a levest!
Amikor kong a hűtőd az ürességtől, és a boltba sem tudsz lemenni, akkor jön a mentőötlet: a fokhagymaleves. Fokhagyma, száraz kenyér, alaplé (oké, oké, leveskocka is jó). És ennyi. Horvát Sára írása és képei
-
Ha van otthon fokhagymád, nyert ügyed van. Lassú tűzön, hosszan kell pirítani, majd a kenyértartó legmélyebb bugyraiból előhalászott száraz kenyérrel is ugyanezt kell tenned ebben a finom, fokhagymás olajban. Aztán az olajat felöntöd vízzel. Ha szerencsés vagy, a mélyhűtődből előtúrt alaplével. Kivételesen a leveskocka is megteszi, ha nincs otthon ilyen. Hosszan hagyod főni, és ha még tojásod is van, nyugodtan buggyanthatsz bele egyet. És már kész is a fokhagymalevesed buggyantott tojással, piritóssal úgy, hogy ki se tetted a lábad a lakásból.
Tudom, nem egy nagy konyhai bravúr, de ne legyünk álszentek, van, hogy beüt a krach, a lustaság... vagy csak simán betegek vagyunk, és nem volt időnk vásárolni. A WMN-es pályafutásom alatt százkilencvennyolcadszorra jön a tél, amit utálok, és minden ilyen melengető étel segít a túlélésben. (Khm, Sára, ez a második teled velünk, de szuper, hogy úgy érzed már egy örökkévalóság óta tart... – a szerk.)
Hozzávalók:
– 1 fej fokhagyma
– 3 evőkanál olívaolaj
– 1 liter alaplé (leveskockából is jó)
– bagett vagy kenyérszeletek
– 4 tojás
– chilipehely vagy fűszerpaprika
Elkészítése: szeleteld fel a fokhagymát, de ha nem akarsz szeletelni, fokhagymanyomót is használhatsz. Így nem lesz olyan guszta, de kevesebb ideig tart a sütés és a főzés is.
Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a fokhagymát. Ha szeletelt fokhagymával dolgozol, alacsony lángon nyolc-tíz perc alatt süsd világosbarnára. Szűrőkanállal vedd ki, tedd félre, majd a kenyerek mindkét oldalát pirítsd meg közepes lángon a fokhagymás olajban.
A kenyereket tedd a tányérok aljába, az olajat engedd fel az alaplével, tedd vissza bele a fokhagymát, és hagyd rotyogni egy negyedóráig.
Óvatosan engedd be az alig gyöngyöző levesbe a feltört tojásokat, és két-három perc múlva tálalhatod a levest.
Ha bármilyen fűszert használsz, azt még azelőtt add az olajhoz, mielőtt felengeded vízzel. Friss fűszereket (a koriander meglepően jól megy hozzá egy facsarintásnyi lime-al) csak tálaláshoz kínálj hozzá.
Horvát Sára
A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.