(hirdetés)

Szóval van ez a kovászos uborka nevű egészséges dolog, amit imádok. Olyannyira, hogy önmagában is bármikor megeszem. A családunk minden tagja így van ezzel, és épp ezért néha az az érzésem, hogy szegény háttérbe szorul, mint az egyszeri újhagyma tavasz végén. Annak is találtam helyet a konyhámban, csillog-villog saját jogán is, a kovászos uborkának is fogok – mondtam magamnak néhány éve a kísérletezős korszakomban. Ennek egyébként csak idő hiányában lett vége, de szerencsére nem teljesen, ahogy ez az Okoskonyhából is látszik.

Kovászos uborka-textúrák

Egyszer egy barátommal kipróbáltuk, milyenek a különböző kovászos uborka-textúrák. Készült belőle chutney – ez nem sikerült túl finomra, de megvolt a maga varázsa – mascarponés, kapros-kovászos uborkafagylalt – közepesen érdekes lett – és egy kovászos uborka-paradicsom esszencia vodkával (gyerekek előtti élet, istenem…). Na, ez ütött, és nem a vodka miatt.

Ezért örültem nagyon, amikor talán tavaly, a Gourmet-fesztiválon is feltűnt a paradicsom-esszencia, igaz, csak önmagában, egy szem málnával. Mert ezek jó dolgok, és bármennyire fancynek is tűnik, baromi egyszerű elkészíteni, és különlegesen finom. Ihatod italként – mondom, vodkával, mint egy légiesen könnyű Bloody Mary-felest, de eheted hideg levesként, nyers paradicsommal és kovászos uborka kockákkal. Ebben az újra meg újra visszatérő melegben frissít, nem nehéz, és – nem utolsósorban – nagyon egészséges.

Az arányokat rád bízom, mert lehet, hogy te nem vagy annyira kovászos uborka-mániás, mint én. Nálam fele paradicsom, fele uborka az arány, nálad lehet, hogy ez kétharmad paradicsom, egyharmad koviubi. A lényeg, hogy ehhez mérten sózd, mert a kovászos uborka eleve sós, mint tudod.

 

Paradicsomos kovászos uborka-esszencia

2 közepes paradicsom

2 nem vaskos, feszes kovászos uborka

1 csipet só

Nagyon fontos, hogy a kovászos uborkát mosd le, hogy ne legyen a kelleténél jobban zavaros az esszencia. Így is az lesz egy kicsit, ne ijedj meg! Vágj mindent durvára, majd turmixold le a sóval. Nedvesíts meg egy jó minőségű papírtörlőt vagy textilpelenkát (gézt, stb), és terítsd szűrőbe. Borítsd bele az összeturmixolt zöldséget, és hagyd állni néhány órát vagy akár egy éjszakát is. Nem kell nyomkodni, csak néha forgasd át az egyre szárazabb masszát. Ha úgy érzed, teljesen kicsöpögött, és szép, áttetsző folyadékot kaptál, kóstold meg. Akkor jó, ha nem túl sós, érezni a tiszta paradicsomos ízt, és a kovászos uborkáét is, de nem csípősen savanyú. Ha mégis úgy érzed, nyugodtan sózd újra. Jéghidegen kínáld, és nemcsak vodkával, de tequilával is nyerő. Ha ezek nélkül fogyasztod, akkor üvegtálkában, paradicsom és kovászos uborka kockákkal tálald. Díszítheted bazsalikommal is, az nagyon illik hozzá.

Horvát Sára receptje és képei