7 tuti módszer arra, hogyan használd (ki) a mikród
Tudom, tudom… a mikrohullámú sütő rémes dolog, káros, rezeg, hullámok... A másik oldalon a teljesen ártalmatlan, mibajodlennetőle, és egyébként is csapat áll. Ebben aztán tényleg nem lehetsz középutas. Vagy használod, vagy nem. Én használom, és nincsenek érzelmeim vele kapcsolatban, viszont legtöbbször melegíteni szoktam benne. Bár a múltkor volt egy igen sikeres próbálkozásom, amiből egy tök jó desszert sült ki. Már akkor is megígértem, hogy foglalkozom majd a mikrosütővel, íme! Horvát Sára írása.
-
Hét olyan sütő-főző módszert ajánlok, ami időt és energiát takarít meg. Figyelem, a sütési idők gépenként eltérőek lehetnek. Mindig kövesd figyelemmel a mikróban lévő étel állagát!
1. Süss bacont!
Tényleg! Teríts papírtörlőt egy tányérra, rakd rá a bacont, majd takard be újabb réteg papírtörlővel, hogy ne fröcsögjön. Zéró takarítás, 100% ropogós bacon.
2. Gőzölj zöldséget!
Üvegtál, bele zöldség, lefedem, gyakran még víz sem kell hozzá. Gyorsan megvan, és ugyanolyan ízetlen egészséges lesz, mintha lábosban párolnád.
3. Főzz egy személyre!
A nagy sikerű bögrés süti nyomán számos sós ételre is bukkantam: tésztaételek bögrében (a teljes őszinteséghez hozzátartozik, hogy előre főtt tésztával készül), rántották, rizses ételek, például rizzsel párolt zöldségek.
4. Süss/főzz benne tojást!
Rántotta: Két tojás, löttyintés tej, só, bors, két perc, közben egyszer megkevered. Nem annyira krémes, mint a serpenyős, de jó!
Tükörtojás: Kissé olajozz meg egy tányért, üsd rá a tojást, sózd, borsozd, süsd harminc másodpercig. Inkább a serpenyőt ajánlom, de ez is megteszi.
Főtt tojás: Három percig melegíts vizet egy tálban. A tojás alját szúrd ki egy kis tűvel, különben felrobban, majd közepes hőfokon főzd nagyjából négy percig. Ha úgy szereted, hogy folyósabb a sárgája, akkor ezt neked találták ki!
Buggyantott tojás: Én már csak így készítem! Egy tálkát félig tölts meg vízzel, majd óvatosan üsd bele a tojást. Szúrd ki a sárgáját egy késsel, majd fedd le fóliával és főzd egy-másfél percig. Tökéletes buggyantott tojás lesz belőle!
5. Süss krumplicsipszet!
Gyaluld le a burgonyát, és áztasd hideg vízbe. Mosd is át addig, amíg tiszta nem lesz a a víz. Papírtörlővel szárítsd meg, és ha gazdagabb ízre vágysz, olajjal és/vagy fűszerekkel rendezd el egy tányéron papírtörlőre a szeleteket. Süsd három percig, fordítsd meg, és újra három percig süsd közepes hőfokon.
6. Könnyítsd meg a hámozást!
Dobd a fokhagymát, paradicsomot vagy barackot egy tányérba, és mehet a mikróba harminc másodpercre. Tádáám, máris könnyebb a hámozás!
7. Piríts magokat!
Fenyőmag, dió, mandula, és más. A különbség annyi a sütőhöz vagy a serpenyőhöz képest, hogy egész kevés olajjal össze kell keverni a magokat, hogy a külsejük jobban süljön, mint a belsejük, viszont gyorsabb és egyenletesebb a sütés. Két perc elegendő, aztán egy kis keverés után újabb egy perc alatt megpirulnak a magvak.
Horvát Sára
Kiemelt képünk forrása: Atlas Entertainment