Lecsóban? Pipa! Pizzán? Pipa! Hummuszban? Pipa!

Már gyártottam sült kápiás gnocchit is, és nyersen is szélsebesen fogy, viszont mostanában rákattantam a muhammarára, erre a közel-keleti, diós, csípős, savanyú sült paprikás mártogatósra, amit bármilyen vendégségben teszek az asztalra, percek alatt eltűnik. És ugyan egész évben kapni diót a piacon, igazán csak szeptember végén van szezonja, nyáron pedig inkább a friss mandula a finom, ezért át is álltam a nyári muhammara-verzióra, ami mandulával készül. Aztán elhagytam belőle a kenyeret, mert gluténmentes változat kellett, a citromlevet felváltotta a sherryecet, később a balzsamecet, mert hozzáférhetőbb volt, végül a csípős chilit is kihagytam belőle a kevésbé tüzes ízlésű barátok kedvéért. Így aztán ezt már nem is merem muhammarának hívni, maradjon csak sült paprikás-mandulás mártogatós, de így is finom, sőt, nagyon finom, rövidült és egyszerűbben hozzáférhetővé vált a hozzávalók listája, és ha megsült a  paprika, akkor öt perc alatt összerakhatod az egészet.

A sült paprika pedig nem nagy ördöngösség. Ha gáztűzhelyed van, egy csipesszel tartva körbepörkölheted, ha szabadtéri grilled, akkor ott forgatod, ha sütőd, akkor grillfokozaton egyszer megfordítva nagyjából tíz perc vagy még kevesebb idő alatt pont jóra pirul. Aztán csak egy zárható nejlonba vagy fóliával lefedett tálba teszed gőzölni, és amikor pont kihűlt annyira, hogy meg tudd fogni, már hámozhatod is. Innentől pedig egyenes út vezet a turmixba.

Hagyd összeérni az ízeket, és olyan intenzív kápiaélményben lesz részed, amilyenről eddig álmodni sem mertél! Jó étvágyat!

 

Hozzávalók:

3 egész vagy 15 dkg üveges (olajban eltett, sült) kápia

1 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma

5 dkg egész mandula

1 evőkanál balzsamecet

1-2 evőkanál olívaolaj

só, bors

Ha te magad sütöd a kápiát, akkor melegítsd elő a grillt a sütőben vagy kapcsold be a gáztűzhelyed egyik nagyobb égőjét közepes lángra. A grill alatt minden oldalát süsd öt percig, de látni fogod: ha felhólyagosodik és kicsit elszenesedik, akkor fordíthatsz rajta egyet. A gáztűzhelynél egy csipesszel tartsd a lángba a paprikát, és így forgasd. Ha kész, tedd zárható műanyag zacskóba vagy egy műanyag fóliával lefedett tálba, hadd gőzölődjön, és amikor kihűlt annyira, hogy ne égesse meg a kezed, már le is húzhatod a bőrét. Tépd csíkokra, a magokat mosd le róla, a csumáját dobd ki, és kész is. A mandulát száraz serpenyőben pirítsd, míg illatos nem lesz. Dobd késes robotgépbe vagy kisebb aprítóba, és daráld durvára. Ezután minden maradék hozzávalót, kivéve az olajat, tedd az aprítóba, és pépesítsd. Ha tudod, közben csorgasd hozzá az olajat, de az is jó, ha egyben teszed bele az egészet, és alaposan átkevered. Pitával tálald.

Horvát Sára

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.