-

Juszt is vegetáriánus recept, amit te persze elkészíthetsz húsosan

Nagyon megtetszett a vegán „bacon" ötlete padlizsánból. Jól be is vásároltam a padlizsánt, majd miután kiderült, hogy százféle alapanyag kell hozzá, ami különben volt is otthon, inkább nemmel szavaztam, és kisütöttem néhány szelet igazi bacont...

Ez a padlizsán rollatini, magyarul tekercs, tulajdonképpen egy cannelloni, avagy egy fűszeres ricottával töltött roló, finom paradicsomszósszal besütve. A cannelloni az az óriási csőtészta, ezt helyettesíti a padlizsán, a ricottát pedig ki tudod váltani egy darálthúsos, bolognai-szerű raguval, ha akarod. Én nem akartam, vegetáriánus nyarat tartok, mint tudod...

A ricottát befűszereztem a balkonkertészetemben található friss fűszerekkel (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring), és még egy kevés citromhéjat is reszeltem bele, az elősütött padlizsánszeleteket szépen megtöltöttem, feltekertem, és a világ legegyszerűbb, de legfinomabb paradicsomszószával nyakon öntöttem. És ha nem lenne elég a tejtermékből (vegán azért nem lettem), a tetejére még mozzarella ÉS egy kis reszelt parmezán is került.

Legyőzve a nyári sütőiszonyomat, épp csak annyi időre tettem be, hogy megolvadjon a tetején a sajt, és voilà: készen is lett vegetáriánus, gluténmentes rollatini.

Parancsolj, a recept! És csak annyit mondok, hogy az elősütött padlizsánba nyugodtan tehetsz sonkát, sajtokat... és további sütés nélkül tálalhatod kis tekercsekként előételnek, de akár ez lehet a vacsorád is. Tök finom!

Hozzávalók

2 nagyobb padlizsán, végei levágva, hosszában fél centis szeletekre vágva

1 hámozott egész paradicsomkonzerv (400g)

250 g ricotta

100 g reszelt parmezán

1 tojás

200 g mozzarella

4 evőkanál olívaolaj

zöldfűszerek

só, bors

tekercs

Így készül

A padlizsánszeleteket be is sózhatod, ilyenkor távozik belőlük a nedvesség nagy része, de ezt a lépést ki is hagyhatod. Terítsd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 200ºC-ra előmelegített sütőben süsd tíz percig. Közben keverd össze a ricottát a tojással, a parmezán felével és ízlés szerinti zöldfűszerekkel. Én bazsalikomot, nagyon kevés rozmaringot és kakukkfüvet is használtam, kicsit provence-i lett a fűszerezés. Tehetsz bele fokhagymát, hagymát is, ha van kedved, de mindenképpen sózd, borsozd. A paradicsomkonzervet turmixold kevés sóval, és tedd félre. Ha a padlizsánszeletek kihűltek, egy kanálnyi tölteléket halmozz az egyik végére, majd tekerd fel. Rendezd egy magasabb falú edénybe a tekercseket, locsold meg a szósszal, majd tépkedj rá mozzarellát, és szórd meg a maradék parmezánnal. Mehet a sütőbe, nagyjából tizenöt perc alatt átmelegszik és rásül a sajt. Bazsalikommal díszítve tálald. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Horvát Sára