Buon giorno, Signore Cacciatore! (könnyű és tuti nyerő recepttel)
Cacciatore – már maga a szó is szép. Magyarul azt jelenti, hogy „vadász módra". (És úgy kell mondani, hogy káccsátóre.) Megoszlanak a vélemények, vagyis inkább a receptek, hogy fehér-, esetleg vörösborral készüljön-e (szerintem inkább vörös), legyen-e benne gomba, vagy inkább olajbogyó (ha lehet: mindkettő), de a lényeg úgyis azon van, hogy egy isteni paradicsomos szószban párolódik át az előtte ropogósra sült csirke, és ettől mennyeien omlós lesz. A cacciatore csirke az én listámon simán a top háromban van. Horvát Sára írása a csirke cacciatore napra, amely éppen mára, október 15-re esik.
–
Nagyon szeretem az olyan ételeket, amiket ott tudok hagyni a sütőben, miután maximum tizenöt percet foglalkoztam vele, és ez pont olyan. Megpirítom a csirkét, aztán a gombát, a hagymát és a fokhagymát, az egészet felöntöm borral és konzervparadicsommal, zöld fűszereket varázsolok bele, majd „pá, kis aranyom!", két óra múlva találkozunk! Addig játszóterezünk, és a szokásos testvéri veszekedésekből is meglesz a délelőtti kötelező három. Vidám szombat ez így, de legalább anélkül telik el, hogy a konyhában robotolnánk.
Október 15. a cacciatore csirke napja, úgyhogy kihagyhatatlan volt ez a recept, hiszen a wmn.hu számon tartja a fontosabb napokat az évben. (Külön köszi az ötletet, Fiala Borcsa!) Én nem pácolom a csirkét, de aki ingert érez erre magában, az a bor és a fűszerek keverékébe akár be is pácolhatja néhány órára.
Hozzávalók:
– 1,5 kg csirkecomb (alsó, felső, egyben vagy külön)
– 40 dkg csiperke
– 2 doboz 400 grammos hámozott konzervparadicsom
– 1 közepes vörös hagyma
– 5 gerezd fokhagyma
– 2 marék olajbogyó (vegyesen lehet fekete és zöld)
– 2 dl vörösbor
– zöld fűszerek (rozmaring és/vagy kakukkfű)
– 1 babérlevél
– só, bors, liszt
– olívaolaj
Elkészítése: a sütőt melegítsd elő 180 ºC-ra. A csirkecombokat sózd, borsozd, majd alaposan forgasd meg a lisztben. Közben forrósíts olajat egy sütőálló edényben. Közepesen magas lángon pirítsd ropogósra a combok mindkét oldalát, majd tedd félre egy tál fölé, ami felfogja a kifolyó levet. Ugyanebben az olajban pirítsd meg a gombákat, és amikor már szép pirosak, add hozzá az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát is. Pár perc alatt párold puhára, majd öntsd fel a borral és a konzervparadicsomokkal, dobd bele a babérlevelet, az olajbogyót és a zöld fűszer(eke)t, majd helyezd el benne a csirkecombokat. Fedd le, és mehet a sütőbe. Másfél-két óra múltán vedd le a fedelét, és anélkül is süsd még körülbelül fél órát, hogy kissé elfőjön a leve. A családom válogatósabb tagjainak az elején néhány szelet mellet is pirítottam, ezeket az utolsó fél órában tettem csak a szószba, ennyi idő alatt pont átfőnek.
Forrón tálald, polentával vagy rizzsel. Íme:
Horvát Sára
A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.