-

Szóval én és a sütőtök nem annyira régóta vagyunk barátok, és most, amikor életmódot váltottam (hat hete már), kerestem egy olyan sütőtökleves receptet, amilyet én is ehetek. És találtam is az egyik új kedvenc blogomon, a 160 grammon. Egyszerű, semmi flancolás nincs benne, bor viszont annál inkább, és tulajdonképpen ezzel fogott meg a szerző. Olyannyira, hogy túl is szaladt a kezem, amikor az üveget óvatosan megdöntöttem, és a fortyogó narancsszínű fazék fölé irányítottam. Megszaladt. Kész. Jó boros lett. Aztán ami még az üvegben maradt, azt is meg kellett inni, nehogy megpimpósodjon már ott nekem a hűtőben szégyenszemre. Szóval megfőztem a levest, ettem egy tányérral, aztán ettem mást is (mert a leves gyors szénhidrátnak számít), és megittam a maradék bort. Ez van.

Na, azért mutatom a receptet, tudom, hogy így már te is kedvet kaptál az életmódváltáshoz.

Hozzávalók:

- 600 gramm sütőtök

- 3 deci víz (én kevesebbet használtam az eredeti recepthez képest, mert jobban szeretem, ha sűrűbb)

- 1 deci fehérbor (megszaladt)

- 2 gerezd fokhagyma

- szerecsendió, fehérbors, kurkuma, Himalája só ízlés szerint

- hántolt, natúr tökmag

Elkészítése:

A tököt meghámozom, felkockázom. Egy evőkanálnyi kókuszzsírt (mindenkinek ajánlom, hogy cserélje le erre a zsiradékait a konyhájában) felhevítek egy nagy lábosban, beledobom a tökdarabokat, és pirítom őket egy darabig. Aztán hozzáadok egy kevés vizet, de nem sokat, csak annyit, hogy picit megpárolódjon. Fedő alatt párolom egy kicsit.

Aztán hozzáadom a fűszereket, a fokhagymát, és turmixgépben vagy botmixerrel krémesre turmixolom. (Inzulinrezisztenseknek mondom, hogy a turmixolás miatt a lassú szénhidrátnak számító sütőtök gyors szénhidráttá válik.) Utána hozzáadom a bort, és együtt forralom őket. Közben egy serpenyőben tökmagot pirítok, és ha összeforrt a leves, akkor mehetnek a magok a tetejére.

Köszi a receptet, Lupui Iza!

A cikkben szereplő kép a szerző tulajdona.