-

Na, ez a recept ilyen. Ha ultramenő vagy (mint én), akkor magadnak teszel el paradicsompürét, alias sűrített paradicsomot, méghozzá úgy, hogy a paradicsomokat először olajban átpárolod míg lejön a héja, aztán átpasszírozod, hogy a magok és a héj különváljanak, majd a megmaradt trutymót tepsibe terítve három-négy órán keresztül sütöd. Valószínűleg édesebb lesz, mint a bolti, de ez a paradicsom természetes íze. Ráadásul azt is tudod, mi van benne. Úgy tedd el, mintha befőttet tartósítanál, és akkor sokáig eláll. Ha mégis inkább boltit választasz, akkor jobban jársz a tubusos sűrített paradicsommal, mint a régi kis konzervekkel, mert sosem kell olyan sok, és a tubusos verziót könnyen visszazárhatod. Na, és akkor ezt a paradicsompürét úgy fogod felhasználni, hogy nem hiszed el!

Eleve használd, amibe csak tudod, ha kevés olajon lepirítod, olyan erőteljes umami-ízt kapsz, ami mindent egy magasabb szintre emel. Rakd levesekbe, pörköltekbe, ragukba, és készítsd el a következő reggelit:

Paradicsommal sült tükörtojás

Melegíts olívaolajat egy serpenyőben (jó minőségű, gyümölcsös, extra-szűz olajat használj), és ha már forró, adj hozzá egy evőkanálnyi paradicsompürét. Addig pirítsd kevergetve, amíg nem karamellizálódik. Ezt a színén is látni fogod, és az illatán is érzed majd.

Ekkor üss bele egy tojást, várj pár másodpercet, majd kezdd el locsolgatni a paradicsomos olajjal. Sózd, borsozd, és süsd addig, amíg szeretnéd, én például megfordítottam, és úgy is sütöttem egy percig. Tálald egy jó darab kenyérrel, aztán tunkold ki a maradék paradicsomos olajat. A legjobb reggeli (ebéd, vacsora, uzsonna, tízórai... meg éjjeli gyors falat), mert laktat, kenyér nélkül nem hizlal, és egészséges is.

Horvát Sára

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.