-

Hányszor hallottuk már, hogy a férfi olyan, mint a jó bor, a korral nemesedik. Először is a fene egye meg a férfiakat, hogy minden nyomorult helyzetet a saját javukra tudnak fordítani. Másodszor, micsoda aljasság ez, hogy nincs hasonló párhuzam a nő korosodása és minőségibbé válása között. De az persze van, hogy a nő olyan, mint a villanykörte, ha kiég, eldobhatod. Én a magam 34 évével (tudom, tudom, mi az a 34?) határozottan azt szorgalmazom, hogy váljon köznyelvi fordulattá néhány olyan bölcsesség is, mely azt sugallja, hogy egy nő minél ÉRETTEBB, annál csodásabb. Mondjuk, valami olyasmire gondolok, hogy a nő olyan, mint a pirítós… minél tovább sütöd, annál kormosabb. Ja, nem! Ez nem jó. Legyen inkább aaaaz, hogy a nő olyan, mint egy jó könyv, minél többet olvastál el belőle, annál izgalmasabb. Hááát, nem kicsit nyikorog. Megpróbálom megint a gasztrovonalat: a nő olyan, mint a húsleves, minél tovább főzöd, annál finomabb. Nem… nem az igazi. A nő olyan, mint a jó borozó: ha van elég pénzed, mindig jól érzed magad benne…Teljesen rossz.

Amíg csiszolom ezt, addig hadd gondolkodjak el azon, hogy miért könnyebb férfiként megöregedni, mint nőként. (Figyelem! Az alábbi lista csak egy olyan abszolút ELFOGULATLAN kis izé… nem szabad sem komolyan venni, sem pedig megsértődni rajta, és túlságosan felszabadultan szórakozni sem lehet … na jó, utóbbit talán mégis megengedem.)

Lássuk, miért is könnyebb férfiként megöregedni, mint nőként:

1. Egy idős férfinak elég bevennie egy kék tablettát, ha boldoggá akarja tenni a párját az ágyban. Egy idős nőnek viszont ugyanezért el kell mennie otthonról (esetleg még egy prostit is meg kell fizetnie).

2. Az idős férfi fiatalságát egy sportkocsi is visszaadhatja, de egy idős nőét csak egy plasztikai sebész.

3. Ha a férfi gazdag, mindegy, mennyi idős. Ha a nő idős, (majdnem) mindegy, mennyire gazdag.

4. Ha a férfi megkopaszodik, a Kojak becenevet kapja. Ha a nő megkopaszodik… ő is.

5. A kopasz férfiről Bruce Willis jut eszünkbe. A kopasz nőről meg a rák.

6. Ha egy idős férfinak remeg a keze, azt a maga hasznára fordíthatja. Ha egy nőnek remeg a keze... azt is a férfi fordíthatja a hasznára...

7. A pocakos férfi mackó, a pocakos nő dagadt tehén… (kivéve, ha terhes, mert akkor dagadt, tőgyes tehén).

8. A férfinél a deresedő halánték a bölcsesség megcáfolhatatlan bizonyítéka. A nőnél csak az öregedésé.

9. A férfinak az idő előrehaladtával egyre több beosztottja lesz. A nőnek egyre több főnöke.

10. Ha a férfi idős és pocakos, még mindig van rá igény a munkaerőpiacon (lehet például Mikulás). Ha a nő idős és pocakos, akkor legtöbbször már otthon sincs rá igény.

11. A gravitáció hat a férfira és a nőre is. De a férfi a testszőrzete koncepciózus átcsoportosításával simán el tudja ezt titkolni. Ha egy nő próbálkozik ugyanezzel a fortéllyal, tutira gyantázógépet kap karácsonyra. (Mivel ezt elsőre nem értette az olvasószerkesztőnk, ezért így magyaráztam el neki: Arra gondoltam, hogy ha egy férfinek megereszkedik a tokája, gyorsan növeszt egy kis szakállt. Ha a heréje ereszkedik, akkor ráfésüli a fanszőrzetét. De egy nő számára nem adottak ezek a lehetőségek. Tehát, hogy a gravitáció kártékony hatásait a férfiak a testszőrzetükkel simán el tudják takarni.

Jó… az utolsó pontokkal már csak húztam az időt, mert még mindig nem jutott eszembe semmilyen aforizma, ami azt támasztaná alá, hogy egy nő számára legalább annyira vagány dolog az öregedés, mint egy férfi számára. A labda a tiétek, kéretik vele játszani! Az agresszívebbek a fejemhez is csapkodhatják.

Illusztráció: Jól áll neki a halál (Universal Pictures, 1992)