-

 Ma ünnepli 76. születésnapját Chuck Norris, Mindannyiunk Egyetlen Hőse. Az Ember, aki gyerekkorunk abszurd vicceinek adott új lendületet (és szakállas arcot). A Férfi, aki a mémgyárak fő produktumává vált. Az Ikon, aki nálunk annyira népszerű lett, hogy amikor az M0-s híd elnevezésére szavazást írtak ki, jó darabig az ő neve szerepelt a lista élén. De nem csak ezért gondolom, hogy Chuck Norris valóban egy isten. Mert ehhez önmagában nem elég, ha néhanapján hősiesen viselkedik, és jól megrugdossa a gonoszokat. Nem, Chuck Norris a mindennapi életben is igazi legény a gáton, akin nem foghat ki sem közlekedési dugó, sem munkahelyi konkurencia, sem egy balkezes fodrász. Íme, hét ok, amiért Chuck Norris Az Emberiség Bajnoka.

1. Célratörően kezeli a közúti konfliktusokat

CN-1

Azért az elképesztő, mennyi udvariatlan autós van manapság az utakon! Én sajnos csak rágom a kefét, miközben azt látom a dugóban ülve, hogyan ügyeskedi be magát valaki a leálló sávból, vagy parkol le tiktakkolva a garázsbejáróm elé. Bezzeg mennyivel üdvözítőbb lenne elsajátítanom ezt a Chuck Norrisos konfliktuskezelést! Már látom is magam, amint a buszsávban ügyeskedő, szoláriumlánc-tulajdonos szélvédőjén landolok egy telitalpassal. (Képzeld csak, azt hallottam, hogy Chuck Norris elszámolt a végtelenségig. Kétszer.)

2. Nem szarozik, ha a környezetvédelemről van szó

CH-2

Nézd csak, mit tud! Öregem, ez a csávó puszta kézzel lefogja a láncfűrészt működés közben! Ha ezt utána bírnám csinálni, tuti hogy a szomszédom többé nem vagdosná vissza tök feleslegesen a sövényt. Sőt, megkockáztatom, hogy még a petpalackokat is szép laposra összenyomná. (Egyszer Sylvester Stallone megkérdezte Chuck Norristól: „Hány fekvőtámaszt tudsz megcsinálni?" Mire ő: „Az összeset.")

3. Egyetlen mozdulattal helyreteszi a rendetlenkedő nebulókat

CN-3

Tudod, én is tanítottam gimiben, és őszintén mondhatom, marha jól jött volna ez a célzókészség. Chuck Norrist példaképnek tekintheti minden pedagógus! (Ahogy az sem lehet véletlen, hogy Chuck viszonylag sűrűn hord kockás inget. Csak szólok.) (Ja, és megbízható forrásból hallottam, hogy Chuck Norris látótávolsága 200 km. Csukott szemmel.)

4. A munkahelyi kakaskodást is csípőből lenyomja

vandamme

Össze-vissza pattogott ez a Van Damme fiú, hogy ő itt a legjanibb jani? Spárgázgat itt a kamionokon? Ez is valami... Na, de erre varrjál gombot, Jean-Claude! (Amúgy az a hír járja, hogy míg a fiúk bele tudják pisilni a nevüket a hóba, Chuck Norris akár a betonba is.)

45. Prímán él a fogyasztói jogaival

CN-5

Ki ne érezte volna már valaha azt egy-egy tévéműsornál, ahol nyilvánvaló volt a készítők szándéka, hogy a nézőkből agyhalott zombikat varázsoljanak (sok esetben sikerrel), ezért az, aki nem szeretne agyhalott lenni legszívesebben lerúgná az egész készüléket a francba? A mi Norrisunk azonban nem vacakol, lábbal tiporja a médiát, 45-ös talppal cenzúrázza az agyzsibbasztást. (Valahol azt olvastam, hogy amikor Bell feltalálta a telefont, már volt két nem fogadott hívása Chuck Norristól. De tényleg!)

6. Nem visz semmit sem túlzásba

CN-7

Olyan elképesztő színészi teljesítményt tud nyújtani a szakállával és szemöldökével önmagában, hogy még arcmimikára sincs semmi szüksége. Anélkül is minden szerepet pipecül el tud játszani. (És az, hogy most nehezen tudod elképzelni a Rómeó és Júlia dadájának szerepében, kizárólag a te hibád.) (Tudtad, hogy ha Chuck Norris betesz egy szelet szalámit a lejátszóba, vissza tudja nézni az egész disznóvágást?)

7. Rajta még egy ügyetlen fodrász sem tud kifogni

CN-11

Neki még az úgynevezett „bad hair day" is jól áll. De most komolyan, nézd csak, valaki leöntötte Chuckot egy vödör hajjal, de ő rezzenéstelen arccal állja a sarat! Nyugodtan példát vehetünk róla! Nap mint nap nők százai esnek neki otthon körömollóval a fodrász által frissen tönkrevágott frizurájuknak, hogy valamiképpen megpróbálják helyrehozni a hibát. De nem úgy a mi hősünk, akit még az sem zavar, hogy a pajesza egészen a válláig csúszott. (Egy ismerősöm az egészségügyben dolgozik, és ő mesélte, hogy bejött egyszer hozzájuk Chuck Norris vért adni, de nem tűt kért, csak egy pisztolyt... meg egy vödröt. Nem hiszed? Pedig így volt, esküszöm!)

Kiemelt kép: Getty Images/Cannon