Kemény sorsot szánt neki az élet

„A mama egész életében a kitartás és a hit élő példája volt. Két férje, egy mostohafia, két unokája és az egyik öcsém halálát is átvészelte. Többször volt rákos, és nagyjából harminc különböző műtéten esett át számos egészségügyi problémája miatt – és mégis itt van” – írta Norris egy megható posztban tavaly, amikor édesanyja betöltötte a századik életévét.

Wilma Scarberry 1921. május 4-én született Oklahomában, és már gyermekként is nehézségek sorával kellett megküzdenie. Mélyszegénységben élt,

majd egészen fiatalon állami gondozásba került, kislányként pedig két éven át gyakorlatilag egy kórház volt az otthona, mivel egy ritka betegség támadta meg a szervezetét.

Miután visszanyerte az egészségét, tizenhat évesen családot alapított, de házassága korán zátonyra futott férje – Norris édesapjának – alkoholizmusa miatt. Wilma egyedül maradt három gyermekével, de példás kitartással felnevelte őket.

Chuck Norris és Wilma Norris Knight wmn
Chuck Norris és Wilma Norris Knight - Forrás: YouTube

„Chuck Norrist egyszer Charlesnak hívta az édesanyja… egyszer!”

Bár ez a vicc is igen népszerű, valójában az 1940-ben született harcművész és színész eredetileg Carlos Ray Norris néven látta meg a napvilágot.

Szégyellte apja alkoholizmusát, gyerekként visszahúzódó és egészen vézna volt.

A Chuck becenevet nem édesanyjától kapta, hanem akkor ragadt rá, amikor bevonult a seregbe és Dél-Koreában szolgált. Egyébként a harcművészetekkel is itt ismerkedett meg, gyorsan fejlődött, és hat esztendőn át profi, középsúlyú világbajnok volt.

Miután leszerelt, Kaliforniában nyitott karateiskolát. Filmes karrierjét harcművész-instruktorként kezdte, majd megismerkedett Bruce Lee-vel, aki felkérte, hogy játssza el a fő ellenségét az 1972-es Sárkány útja című moziban, és ez meghozta Chuck számára a világhírnevet.

Bruce Lee-vel a Sárkány útja című filmben
Bruce Lee-vel a Sárkány útja című filmben

Anyja hite mindig töretlen volt

„Édesanyám egész életemben imádkozott értem a jó és a rossz időszakokban is. Amikor megszülettem, majdnem belehaltam a komplikációkba. Néhány évtizede pedig Hollywoodban vesztettem el majdnem a lelkem, de ő akkor is a sikerért és a megmenekülésemért fohászkodott otthon”

– fogalmazta meg a WND.com oldalán Norris, aki bár gyerekként rendkívül vallásos neveltetést kapott anyjától, a filmes sikerek és a pénz hatására bizony nem élt mindig példás életet. 

 

A Walker, a texasi kopó sztárja egyáltalán nem büszke erre a korszakára: kicsapongó életmódjára első házassága is ráment, apjához hasonlóan ő is az alkohol rabja lett jó időre, sőt, akkori kalandjaiból egy házasságon kívüli lánya is született. A pörgőrúgásairól híres akciószínész úgy véli, édesanyja példamutatásának és imáinak köszönheti, hogy végül visszatalált a helyes útra. Sőt, a sztár szerint abban is közrejátszott a mama, hogy újranősült, és olyan feleséget talált, aki gyökeresen megváltoztatta az életét.

„Azért is imádkozott, hogy találjak egy nőt, aki megváltoztat, és úgy tűnik, működött!” – árulta el a színész.

A harcművésznél huszonhárom évvel fiatalabb modellel, Gena O’Kelley-vel 1998-ban házasodtak össze, majd két gyermekük született.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chuck Norris (@chucknorris) által megosztott bejegyzés

Norris mára visszavonult a szerepléstől

Legfőképpen azért, hogy feleségét és édesanyját ápolhassa. Nejénél 2017-ben állapítottak meg súlyos betegséget, amelynek következtében leállt a veséje, ezután hónapokig kezelték kórházban, és a mai napig segítségre szorul, a színész édesanyját pedig daganatos megbetegedései miatt műtötték többször is.

„Milliókat kerestem az évek során, számos amerikai elnököt tudhatok a barátomnak, sikeres voltam, de a nehéz a pillanatokban mindez nem segített, csak Istenhez tudtam fohászkodni”

– emlékezett vissza Chuck.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chuck Norris (@chucknorris) által megosztott bejegyzés

Wilma mama számtalan műtét és beavatkozás után végül legyőzte a rákot, az akciósztár ezután elárulta, nem ismer nála erősebb nőt. Az asszony hite, és az, ahogy a legsúlyosabb problémákat is leküzdötte, mindig példaértékű volt számára. 

 

Ez tehát Chuck Norris és édesanyja, Wilma Scarberry közös története. Utóbbi életét nyomor, férjének és fiának alkoholizmusa, betegségek és tragédiák kísérték. Hogy Chuck legendás szuperereje őt is védelmezi-e, vagy épp édesanyjától örökölte a mémmé váló akciósztár a képességeit? Ki tudja. Egy biztos, Chuck Norris édesanyja legalább annyira kemény harcos, mint a fia. És legalább annyira vicces is! A nehézségek ellenére a százegy éves asszonynak a hite mellett a humorát is sikerült megőriznie.

A színész mesélte, hogy miután anyja betöltötte a századik életévét, egy nap hirtelen ránézett, és annyit mondott:

„»Te százéves vagy!« Ami úgy hangzik angolul, hogy »You are a centenerian!« Ő pedig tréfásan csak annyit felelt: »Nem vagyok én százlábú!« Azaz »I’m not a centipede!«”

Bár az is lehet, hogy ennyi idősen nem tréfálkozni akart, egyszerűen csak rosszul hallotta.

Mindenesetre Isten éltesse mindkettőjüket!

Németh Attila

Kiemelt kép: Facebook/Chuck Norris

Németh Attila