A húsvét cuki nagykövete

A nyuszi általában félénk, cuki, puha, bundás állatként jelenik meg az emberek fejében. Azt már kevesebben tudják, hogy az ókorban a termékenység szimbólumaként tekintettek rá, hiszen mindig sok utódot hoz a világra, ráadásul az indiaiak a termékenységgel szintén összekapcsolt Hold felszínén is egy nyúl alakját látták kirajzolódni. 

De hogyan vált a nyuszi a húsvét nagykövetévé?

1680-ban jelent meg az első húsvéti nyusziról szóló történet, ami szerint színes tojásokat tojt a húsvéti nyuszi, amiket a kertek fészkeibe rejtett az ünnep reggelén. Németországban ekkor már komoly hagyománya volt a „húsvéti fészek” készítésének, amibe húsvét reggelén a nyúl tojást, sőt még ajándékokat is tojik. (ITT is írtunk róla korábban.)

A fészket rakó húsvéti nyúl hiedelme onnan ered egyébként, hogy akkoriban már megfigyelték az emberek, hogy a mezei nyúl puha, melegen kibélelt fészket épít a kisnyulak számára.

Később a német bevándorlók terjesztették el ezt a szokást az ezerhétszázas években Amerikában, és már csak párszáz év kellett ahhoz, hogy az emberek egy vérfagyasztó szokást is életre hívjanak. 

A szörny: a nyúl

Miután már a Mikulással megszokott dologgá vált a síró gyerekes fotózkodás, egy idő után a szülőknek valószínűleg hiányérzetük támadhatott, mintha nem lehetne igazi az ünnep bizarr családi képek nélkül. 

A koncepció önmagában nem kéne, hogy ijesztő legyen. Hiszen a nyuszik cukik! Pihepuhák, félősek, ellenállhatatlanul mozgatják az orrukat, hát imádnivalók! 

És most – úgy sejtem – nem én vagyok az egyetlen, akinek az ikonikus párbeszéd jut eszébe a Gyalog galoppból, miszerint: „Hol a szörny? A nyúl mögött? – Nem! A NYÚL AZ!”

A filmben az édes kis szőrmók hirtelen lemészárol egy csapat katonát, és csak úgy fröcsög a hófehér kis bundája körül a művér. 

Nyilván nem a vérszomjas szörny-nyúl ölébe kívánták beültetni a szülők azokat a gyerekeket, akikről a világhálón keringő képek készültek, de mégis nagyon nehéz róluk az eredeti édes kis állatra asszociálni. 

Valaki mentse meg a gyerekeket!

Mintha az lenne a cél, hogy a lehető legfélelmetesebb módon ábrázolják a húsvéti nyuszit. Igaz, ma is látjuk, hogy

sok szülő még mindig képes abban örömét lelni, ha megijeszti, megalázza a gyerekét – ami a gyerekbántalmazás egy formája –, hogy aztán ezekből a jelenetekből virálisan terjedő TikTok-videók születhessenek, ami ráadásul örökre kitörölhetetlen digitális lábnyomot jelent a gyerek számára.

Szóval nem meglepő, ha korábban sem csináltak gondot abból, hogy a gyerek láthatóan halálosan retteg a hozzá képest hatalmas, rémisztő álnyulaktól. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vinnie Sabbathi (@superfuzzcoven) által megosztott bejegyzés

Emlékszem, anno a Mikuláshoz sem akartam közel menni, még akkor sem, amikor a nagyapám volt a nagy piros jelmez és a hófehér szakáll mögött. A gyerekek még a legbarátságosabb küllemű felnőttektől is képesek tartani, akár olyanoktól is, akiket amúgy félig-meddig ismernek. Akkor mégis mit várjunk, ha egy csálészemű, vicsorgó, loncsos paranyúl ölébe akarják őket ültetni?! Persze hogy ordítanak, én is ordítanék, sőt szülőként nekem inkább az lenne a javaslatom, hogy ha valaha meglátnak egy ilyen nyúlembert, azonnal fussanak az ellenkező irányba. De hát nem vagyunk egyformák, ahogy ezek a fotók is bizonyítják, az ingerküszöbünk igencsak különbözik egymástól.  

Mindenesetre azon csodálkozom, hogy nem láttam még olyan halloweeni jelmezt, ahol valaki húsvéti nyúlnak öltözik. Pedig szerintem ez lenne a tökéletes horrorjelmez. 

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Bettmann / Contributor

Szabó Anna Eszter