Mióta figyel a Figyelő?

Az interneten 2005-ben tűnt fel a rém (egyes források szerint már 2003-ban), ami nagyjából 180 centi magas, nagyon vékony, szürke (vagy csak mindig sötétben videózzák ősrégi eszközökkel), fekete szemgödrében fehéren világító, pupilla nélküli szeme van (hogy jobban lásson), és bár képes két lábon járni, általában négykézláb közlekedik. Egyes elbeszélések szerint három zöld szeme van. Mindenesetre a szeme mindenképpen világít. Vagy teljesen fekete.

Vannak rá utaló feljegyzések már az 1600-as évekből, például egy tengerésznapló, de egyes források szerint már az 1200-as években létezett, csak az ezt igazoló dokumentumok rejtélyes módon eltűntek (nyilván kifigyelte és megsemmisítette őket). Kis szünet után az 1880-as évekből egy spanyol naplóbejegyzés szólt a lényről, ami figyeli, ezáltal nem hagyja aludni a bejegyzés szerzőjét, aki sosem látott még ilyen rémisztő dolgot. Aztán újabb szünet, majd egy szomorú búcsúlevél 1964-ből:

„Mielőtt befejezem az életem, szükségesnek érzem leírni, miféle bűntudat vagy fájdalom vezetett erre a cselekedetre, ezért senki más nem felelős, csakis ő. Egyszer arra ébredtem, hogy érzem a jelenlétét. És egyszer csak, amikor felébredtem, láttam a teste körvonalait is. Máskor arra keltem, hogy hallom a hangját, és belenéztem a szemébe.

Nem tudok úgy elaludni, hogy ne féljek attól, mire ébredek legközelebb. Nem akarok többé felébredni.”

Sajnos a szerző ezután valóban meghalt.

Most akkor csak figyel, vagy bánt is?

A Figyelőhöz köthető legdurvább történet 2006-os: egy nő beszámolója, akinek a lánya és a férje is meghalt, minimum közvetve a Figyelőnek tulajdoníthatóan. A nő ugyanis arra ébredt, hogy figyeli őket, felkeltette a férjét, ekkor a lény elindult a lányuk szobája felé, ők meg utána. Arra értek be, hogy a lányuk fölé hajol, akit megsebesített, de elijesztették. Ekkor elindultak a vérző gyerekkel a kórházba, de útközben belehajtottak egy tóba, és a balesetben a lány és az apa is meghalt. A nő és a fia utána nem mertek hazamenni, és a nő ezek után megszállottan nyomozni kezdett a gyilkos lény után.

Sajnos ez a történet tényleg tragikus, még ha nem hiszünk is benne, hogy egy rémisztő szörny közbenjárásával történt.

Ha a régi beszámolók nem elegendők, vannak videók is

Mivel a Figyelő története valójában a kezdetektől a neten terjed (leszámítva az 1600-as éveket, nyilván), ő már egy modern rém, amiről videók is készültek. 

Itt több Figyelő-észlelést láthattok:

@horror6sic6 Urban Legends Caught On Camera #therake #pt1 #urbanlegends #myth #horrortok #fyp ♬ The Prowler - Daniel Pemberton

Itt a rémisztő tartalom után rögtön jön a magyarázat is, amiből kiderül, hogyan válhatsz te is Figyelővé, ha akarsz (meg persze, ha vékony vagy, magas és elkötelezett a témában):

@the_twilight_emporium #stitch with @creepy_clips #greenscreen #greenscreensticker #paranormal #paranornaltiktok #paranormaltok #paranornalactivity #therake #therakecreepypasta #creepypasta #fyp #foryou #foryourpage #scary #scaryvideos #reality #skinwalker #skinwalkers ♬ Scary music horror mystery(1040775) - parts di manta

Ezen, mondjuk, látszik, hogy full kamu:

@abelodinlife The rake caught on camera!!!! #therake #caughtoncamera #cryptid ♬ original sound - Abel & Odin

Ez viszont egy igazán para és egészen friss videó (innen is gratulálok a készítőjének):

@killerclownstiktok #fypage #foryou #fyp ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator

Ez egy magyar nyelvű videó a Paul Street nevű csatornáról, amit az Azahriah művésznéven énekesként és dalszerzőként is ismert Baukó Attila csinál, ebben szintén van pár Figyelő-észlelés:

A kommentekből kiderül, hogy annak ellenére, hogy az eredeti Figyelő-észlelések elsősorban Észak-Amerikában történtek (mármint a kétezres években, nem a több száz évvel ezelőttiek), azért itthon is vannak hasonló élmények és tapasztalatok. 

Nektek bevallom, hogy én is keltem már arra, hogy valaki figyel, de aztán kiderült, hogy a gyerekem volt, nem a Figyelő, és csak azért nézett, mert meg akarta kérdezni, hogy ihat-e a neki odakészített vízből. Viszont amióta a figyelős videókat kutatom, elkezdtem furcsa hangokat hallani magam körül. De azt már gyerekként megtanultam, egyébként a Váratlan utazás című sorozat eredetijét jegyző Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-könyveiből, hogy a legjobban az ember saját magát tudja beparáztatni, különösen, ha élénk a fantáziája. Én ebbe a csoportba tartozom, úgyhogy most már egyenesen várom, mikor érkezik meg hozzám is a Figyelő.

A félálomban elkövetett hallucinálást viszonylag nehéz levideózni, főleg olyan minőségben, amilyet a legtöbb figyelős videóban látunk, de azért előkerestem egy ősrégi telefont, és az ágyam mellé teszem, hogyha mégis olyan helyzetbe kerülök, nehogy az éjjel is jól látó kamerás telefonomhoz nyúljak.

Ti mit gondoltok ezekről a Figyelő-észlelésekről? Állatok? Valódi bizarr, de különböző lények? Vagy trükkfelvételek? Esetleg – ez tényleg a legvégső felvetésem – tényleg létezik a Figyelő? Szép estét nektek is!

A videókon kívül ITTITT és ITT találtok további figyelős rémsztorikat. És, nyilván, horrorfilm is készült a sztoriból.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / David Wall

Tóth Flóra