Minden évben ajánlok az olvasóinknak karácsonyi muzsikát, sőt, playlistek sokaságát állítottam már össze, amióta a WMN-nél dolgozom. Az idén könnyű dolgom van: elég megmutatnom szívem egyik csücske, a Napfonat új lemezét, az Égből, fényből címűt, amitől annak is ünnepi hangulatba burkolózik a szíve, akinek amúgy már elege van a karácsonyi dalokból.

Az Égből, fényből… a Napfonattól megszokott letisztult, már-már puritán hangzásvilágot hozza, itt-ott egészen izgalmas hangszeres aláfestéssel (Repülj szellő – citera). A feldolgozott népdalokat egyrészt mindenki ismeri, másrészt pedig pont ezért nagyon jól jön belőlük egy olyan verzió, amit az is bátran berakhat a lejátszóba, aki például népes vendégsereget vár, amelyben mindenféle ízlésű és korú emberek ünnepelnek majd.

?si=D5jrtW64JDtOaDFk

De arra is tökéletes ez a lemez, hogy egyedül meditáljunk vele: visszahoz valamit az ünnep ősi hagyományaiból, miközben egyszerre modern és minimalista is – olyan, akár egy hosszú, elmélyült imádság az ünnepet megelőző zaj közepette.

„Az Aranyszárnyú angyal azért is különleges darabja Égből, fényből… című adventi nagylemezünknek, – mondja Tóth Eszter, a Napfonat tagja, – mert ez volt az első adventi dal, amit megtanultunk, és több szólammal saját képünkre formáltunk, igazán angyalkórusként szólalunk meg benne. Ahogy pár éve első alkalommal teljességében meghallottuk ezeket a gyönyörű harmóniákat a próbán, egyértelművé vált számunkra, hogy ez egy egész ünnepi lemezanyagot kíván, és nagyon örülünk, hogy ez idén decemberben meg is valósulhatott.

Az »Aranyszárnyú angyalt« énekelve származástól, felekezettől, életszemlélettől függetlenül egyszerre kapcsolódunk valami nagyobbhoz, a nagybetűs Ünnephez, Örömhírhez, ami az »Égből, Fényből« jön. Olyan nekünk, mint egy puha ölelés.”

Az együttes a live session videóval nagyon szerette volna megteremteni azt az őszinte, meghitt, de mégis letisztult, önazonos ünnepi hangulatot, ami visszaadja azt, ahogyan ők öten készülnek az ünnepekre.

„Lukács Mihály rendezővel és csapatával dolgoztunk együtt, akik Mint a zápor című dalunk videóklipjét is készítették. A hangfelvételre és keverésre Lee Olivért kértük fel, ő felelt az eredeti lemez felvételéért is, nagyon jól ismer minket és a dalokat is, és nagyon szeretünk vele dolgozni. Szuper jó hangulatban telt a forgatás, nem volt bonyolult koncepciónk, csak az ünnepi hangulat és mi. A gyönyörű Márai Sándor Művelődési házban fényekbe öltöztettük a dísztermet, és elénekeltük a dalt.”

zene ünnep advent Napfonat klippremier

A lemezbemutató koncert december 17-én lesz a Fonó Budai Zeneházban, jegyek még kaphatók.  

A Napfonat egyébként a napokban felkerült a legrangosabb világzenei toplista, a World Music Charts Europe 11. helyére előző nagylemezével. Szóval lehet, hogy elfogult vagyok, de nem alaptalanul!

Napfonat: Szarka AnitaSzalay HeniTóth OrsiTóth Eszter és Volkova Krisztina 
Videó: Lukács Mihály és Lukács Máté
Hangfelvétel, keverés: Lee Olivér

A fotók a Napfonat tulajdonában vannak.

Csepelyi Adrienn