Harmatcseppben él a világ bennem egyik különlegessége a tematikusság. Az album a föld, a levegő, a tűz és a víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz, hogy érzékenyítse az életet adó elemekhez való kapcsolatát. A zenei egység az őselemeknek megfelelően négy részre osztható, mindegyikhez tartozik két-két dal és ráhangolódásként egy koshi harangos improvizáció.

zene Napfonat klippremier
Forrás: Napfonat

„A most megjelenő Csendesen! a lemez legvidámabb és talán legtáncolhatóbb dala, amelyhez szerettünk volna egy nagyon vagány klipet készíteni – mondja Tóth Eszter énekesnő. – Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni. Régóta szerettünk volna együtt dolgozni Lippai Balázzsal, és a közös munka minden elképzelésünket felülmúlta. Balázs és stábja egy olyan különleges hangulatot és világot álmodott körénk, és jelenített meg tökéletesen, amit kezdettől fogva imádtunk, így váltunk reneszánsz, hedonista lánycsapattá a gyönyörű pusztazámori kastélyban.”

A statiszták állhatatos munkát végeztek: egész nap kitartóan táncoltak a lányokkal! (A képek alapján, mondjuk, ezt senki se bánta…)

A dal születéstörténetének iróniája, hogy Anita az egyetlen az együttesből, aki szinte soha nem iszik alkoholt – ehhez képest ő alkotta a Csendesen!-t.

Anita így mesél a dalról: „A Csendesen! egy különleges dal számomra: már az alkotási folyamata is nagyon játékos volt, és a felvétel is különösen az. Mindig jókedvem lesz tőle! A művet ihlető népdalt (Feljött a nap, szépen ragyog) egy gyimesfelsőloki adatközlőtől tanultam pár évvel ezelőtt.

 Ahogy énekelte, fülig ért a szám. Nagyon beszédes, az énekes hangján keresztül szinte láttam azokat a vicces történeteket, amik egy-egy ilyen átmulatott éjszakához kapcsolódtak, és éreztem, hogy nem kevés ilyen élménye van neki is. Pajkos, tele van humorral, könnyedséggel, sok-sok év és ember bulijával!

Anita ehhez kapcsolt egy témában közeli somogyi népdalt (Vörösbor, nem drága), amit szintén nagyon szeret. 

„A Csendesen! 2022 nyarán született, amikor sokat hallgattunk afrikai dalokat egy együttműködés kapcsán Senával és Worlasival. Egy ilyen egyszerű, táncra hívó ritmust szerettem volna belevinni azokba a magyar népdalokba, amik számomra a legderűsebbek, leginkább mulatni hívnak. És imádtam, ahogy a többi Napfonat-lány továbbgondolta, még játékosabbá, dinamikusabbá és színesebbé tette, ahogyan belevitte saját személyiségét. A mai napig táncra hív, és vigyor kerül az arcomra, ahogy meghallom, vagy játsszuk. Nagyon szeretem!”

A jó hír, hogy a dal és a klip bor nélkül is működik – csak győzze az ember abbahagyni a csípőringatást utána! 

A Csendesen!-t a pécsi L.A. Gardens Stúdióban rögzítették. A felvételt, keverést és masterelést Maczkó Róbert készítette. A klip Lippai Danger Balázs rendezésében és az Athletic films produkciójában készült. 

zene Napfonat klippremier
Forrás: Napfonat

A Napfonat következő koncertje egyébként március 7-én lesz a Turbinában Noémo zenekarával, március 23-án pedig indul az énekegyüttes tavaszi workshopsorozata!

Hallgasd meg a Napfonattal készült Popfilter-epizódot is! 

Kiemelt kép: Napfonat – Fotó: Valkai Réka

Csepelyi Adrienn