Advertisement

Karácsonyi kaktusz

Forrás: Getty Images/Lana2011

A növényes csoportokat az évnek ebben a szakában ellepik a csodálatos virágpompába borult karácsonyi kaktuszok képei. Érthető: egy szépen fejlődő karácsonyi kaktusz mesebeli szépségű tud lenni virágzáskor. De mi a titka?

A Zygocactus truncatus (amelynek ma már sok hibridje létezik) Brazília hegyvidékeiről került a lakásainkba, eredetileg fán élő, epifiton növény. Ennek megfelelően szeret függő kaspóban tenyészni, de nem veti meg az olyan helyeket vagy virágtartókat sem, amelyekről részben vagy egészben lecsünghetnek az ágai. Mivel eredeti élőhelyén a fák ághajlataiban összegyűlő, bomló növényi részekben gyökerezik, a legfontosabb, hogy laza (nagyon laza!) talajba ültessük: keverjünk bele tőzeget, kókuszrostot és perlitet, mert a karácsonyi kaktuszt nagyon könnyű túllocsolni, nem szereti, ha felgyűlik a víz a cserepében!

Ezen kívül az alábbiakra figyelj:

  • szeptembertől célszerű szűrt fényt biztosítani neki, árnyékban is elvan – sokak szerint ez a titka a virágzásnak;
  • az ideális hőmérséklet 16 és 21 Celsius-fok között van a növény számára. Huszonkét Celsius-fok fölött általában nem virágzik;
  • ha megjelennek a bimbók a hajtáscsúcsokon, naposabb helyre rakhatod a növényt, de ezután már ne mozgasd, mert könnyen eldobhatja a virágait (nagytakarításkor sem ajánlott ide-oda pakolgatni);
  • a virágzási időszakban rendszeresen tápoldatozd – februártól hagyd pihenni, elég havi egyszer tápoldatozni. 

Tipp: a karácsonyi kaktusz szép ajándék lehet, mindamellett ne felejtsük el szállításkor óvni a hidegtől – pozsgás ágai pillanatok alatt megsínylik a 12 Celsius-fok alatti hőmérsékletet!

Szobaciklámen

Forrás: Getty Images/Pro2sound

A Cyclamen persicum eredetileg Görögországban és Kis-Ázsiában terjedt el, mára azonban a világon mindenfelé találkozhatunk vele a karácsonyi/téli dekoráció fontos elemeként. Az északi országokban szinte nincs is karácsony ciklámen nélkül! Pedig sajnos tény, hogy nem a legkönnyebben tartható növény, de aki ráérez a fajta igényeire, annál mindenki a csodájára jár majd a pompázatos virágoknak!

Hogyan gondozzuk?

  • Kényes a kemény vízre: esővízzel vagy forralás után visszahűtött, szobahőmérsékletű vízzel öntözd!
  • A gumót ne érje víz, könnyen elrothad, az alátétbe kifolyt vizet mindig öntsd ki!
  • A földje legyen mindig nedves, de ne permetezd a leveleket és a virágokat!
  • Tápoldatozd rendszeresen, és csak akkor hagyd abba, ha a levelek virágzás után már lekókadtak.
  • Az elnyílás utáni lekókadás normális, ekkor az új hajtások megjelenéséig tedd hűvös (10-12 Celsius-fok körüli) helyre.
  • Átültetni is ekkor szabad, és mindig csak épp eggyel nagyobb cserépbe.
  • A ciklámen utálja a huzatot és a túl meleget is: 16 Celsius-fok körül érzi magát a legjobban (tehát például jól szigetelő ablaknál).
  • Világosra tedd, de ne tűző napra.

Tipp: Sose vegyél szabad téren cikláment a hideg időszakban, még akkor se, ha szokatlanul enyhe az időjárás. Tíz Celsius-fok alatt a növény károsodik, ám ennek a jelei csak később mutatkoznak meg. Mindig gondosan csomagoltasd be a megvásárolt ciklámened, hogy hazaszállítás közben meg ne fázzon! (Ez amúgy a legtöbb növényre igaz.)

Mikulásvirág (Euprhorbia pulcherrima)

Forrás: Getty Images/nut-natti

A boltok minden évben pukkadásig telnek mindenféle méretű és színű mikulásvirággal, hogy aztán ez a rengeteg növény rendre a kukában végezze év végére. Pedig nem kellene, hogy a mikulásvirág fogyóeszköz legyen – csak kicsit zaklatott az életútja. De egy kis (jó: a kicsinél több) türelemmel éveken át velünk maradhat, újra meg újra színesbe borulva.

Először is fontos tudnunk, hogy a piros „szirmok” valójában nem szirmok, hanem úgynevezett fellevelek, amelyek az apró és jelentéktelen külsejű valódi virágokra irányítják a figyelmünket. Ha mindez nem volna elég, ott van még az is, hogy

a mi téli csodánk amúgy Mexikóból származik, és a kutyatejfélék családjába tartozik, így népes rokonságának tagja számos tüskés, kaktuszszerű, szukkulens faj. Szóval, ennyit a „téli” hangulatról.

De hogyan neveljük a mikulásvirágunkat?

  • szobahőmérsékletű vízzel öntözd;
  • a téli időszakban rendszeresen tápoldatozd;
  • tedd világos helyre;
  • a mikulásvirág utálja a huzatot, és érzékeny a hidegre is;
  • ne permetezd a levelét, könnyen gombás fertőzés, penész lehet a vége;
  • viszont párásíts: a cserepét helyezd agyaggömbökkel teli, vízzel felöntött alátétre;
  • tavasszal a levelei lehullanak, ez normális. Ekkor vágd vissza a növényt, és tartsd a földjét szárazon, őt magát pedig tárold néhány hétig hűvösebb, 15 Celsius-fok körüli helyen.

Tipp: tartsd észben ugyanazt a tanácsot, mint a ciklámennél! Ha az üzletben is potyognak az alsó levelei, biztos lehetsz benne, hogy a gyökérzete már károsodott, és minimális az esélyed arra, hogy megmaradjon.

Amarillisz (Hippeastrum)

Forrás: Getty Images/George D. Lepp

A karácsonyi asztal legszebb dísze lehet egy épp nyíló amarillisz – de mi kell ahhoz, hogy épp ekkor bontsa ki szirmait ez az extravagáns növény? Egy kis előrelátás, tényleg nem vészes.

Akár az adventi készülődésbe is könnyedén beiktatható a hagyma hajtatása.

Segítek, hogyan!

Először is érdemes tudni, hogy amit a köznyelv amarillisznek hív, az valójában a Hippeastrum nemzetség hibridjeit jelöli az amarilliszfélék családján belül.

  • a karácsonyi virágzáshoz november elején szerezd be vagy vedd elő a gumót;
  • vásárlásor ellenőrizd, egészséges-e, nem tartották-e fagyos helyen, nem indult-e rothadásnak;
  • ültesd jó minőségű, laza virágföldbe úgy, hogy a hagyma fele a felszín fölött legyen;
  • öntözd meg alaposan, aztán rakd viszonylag meleg, sötét helyre (szekrénybe, gardróbba, egy nagy dobozba);
  • ha gyerekekkel neveled az amarilliszt, imádni fogják, ha fekete kartonból nagy kúpot készítetek a hagyma fölé, ami eltakarja a fényt, de könnyedén megleshető, fejlődik-e a növény;
  • a fényhiány ahhoz kell, hogy az amarillisz szára magasra nőjön, szóval, ha a virágszár elérte a kb. 20 centimétert, leveheted a „sisakot” vagy előhozhatod a növényt a fényre;
  • virágzás után addig tápoldatozd, amíg a levelei el nem hervadnak, addig tartsd melegben a cserepet (így raktározhat tápanyagot a következő évre);
  • ha a levelek elszáradtak, a hagyma felszedhető, és elrakható a következő évre.

Tipp: az amarilliszhagyma hajtatható külön e célra készült vázában, de sima befőttesüveg is megteszi, ha abban mindig tiszta víz van. A bátrabbak pedig virágzselével is próbálkozhatnak: a virágüzletekben kapható nedves gyöngyöcskék megtartják a vizet, és látványukkal is hozzájárulnak a dekorációhoz!

Csepelyi Adri