Bár napra pontosan tizenhat évvel ezelőtt történt, még mindig tisztán emlékszem a bennem kavargó tengernyi érzésre, ahogy a szülés után állok a kórház zuhanyzójában, és hitetlenkedve nézek végig az immár gyerektelen testemen. A hasam még mindig hatalmas volt, a melleimre nem ismertem rá, és csíkok tarkítottak különféle helyeken, csak nekem nem álltak olyan pompázatosan jól, mint a tigriseknek vagy a zebráknak. Huszonhat éves voltam, amikor az ember még könnyebben regenerálódik egy olyan nagyobb lélegzetvételű projekt után is, mint a várandósság kilenc hónapja, ám tudtam, hogy azt a formát, amivel az egész szülőségbe belevágtam, már soha nem fogom visszakapni. Akkor, ott a kórházban le voltam döbbenve, és el is keseredtem, legszívesebben fájdalmasan zokogva búcsúztattam volna hajdanvolt külsőmet. Sok időbe telt, amíg megtanultam nemcsak elfogadni magam, de meg is szerettem az új testem, és azzal is sok dolgom volt, hogy helyükre kerüljenek bennem a valódi értékek. Hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami csupán piszlicsáré felszín.

Anyává válni – a temérdek öröm mellett – mindenki számára kisebb-nagyobb sokkal ér fel, lelkileg és testileg egyaránt.

Még ha nem is beszélünk erről annyit, vagy nem mutogatjuk a megváltozott korpuszunkat nagyon senkinek, egy jó darabig talán még a gyermekünk apjának sem. Pedig milyen felszabadító erejű, ha az ember a valósággal szembesül, és nem a filterezett, „agyonphotoshoppolt” képekkel. Ha nem azt hallod, látod, hogy az ilyen-olyan sztárok milyen elképesztő gyorsasággal szerezték vissza a baba előtti irigylésre méltó alakjukat, hanem megismerheted valódi anyukák valódi fényképeit, és őszinte gondolatait. Éppen ezért tartom nagyon fontosnak az alábbi Instagram-kampányt a testükre büszke anyukákról, mert visszatereli a figyelmet arra a dologra, amire alapból fókuszálnunk kellene. Hogy igenis büszke lehetsz a testedre, ami véghez vitt egy valódi csodát: két picike sejtből létrehozott egy új életet.

1. Kesia, tizenhét héttel a szülés után

New work for @mothercareuk with the beautiful @kesiaarcherxx and little Eli! #BodyProudMums Kesia, 17 weeks after giving birth: "I always knew my body would be different after giving birth, however, I didn't expect my mind to take so long to get used to seeing myself. I was never "skinny" but I put on more weight than I thought I would. A lot of friends had babies close to me and they post online about their bodies, and I do feel upset sometimes that I haven't bounced back in the same way they have. I know every woman is different and I am not as hard on myself anymore. I wanted to take part to show people that it is normal to look like this after having a baby. I want to show the baby is more important than the marks!"

„Mindig is tudtam, hogy a testem másképp fog kinézni a szülés után, de arra nem számítottam, hogy az agyamnak ilyen sok időre lesz szüksége, amíg hozzászokik a látványhoz. Sosem voltam vékony, de jóval többet híztam, mint gondoltam. Sok barátomnak született kisbabája, és ők gyakran posztolnak képeket a testükről, amitől én sokszor pocsékul érzem magam, mert nekem nem sikerült olyan hamar visszafogynom, mint nekik. Tudom, hogy minden nő más, és most már kevésbé vagyok szigorú magammal. Azért akartam részt venni, hogy megmutassam másoknak is, teljesen oké így kinézni egy kisbaba után.

Azt akarom megmutatni, hogy a baba sokkal fontosabb, mint a csíkok!”

2. Tesha, huszonhat héttel a szülés után

Next up is Tesha @mothercareuk We photographed 10 beautiful Mums in total, and the images will be rolling out across the TFL network on Monday. So if you see any, send me a photo! As I don't actually go on the tube much anymore! (Perks of driving...) Tesha, 26 weeks after giving birth: "I feel ok about my body, but I would be lying if I said I was 100% happy about the way it looks right now but that's more due to fitness than anything else. During pregnancy I adored my changing body. I loved my bump but did worry about how it would all change once I gave birth. Once I did give birth, I felt like my old body had died, my confidence was on the floor. I had endured my first operation of my life in order for my child to be born so I was scarred, my stomach was lined with angry looking stretch marks and my belly felt and looked like a popped balloon. I was devastated and didn't think I would feel that way at all. It took several months for me to even let my partner see me naked, I can't believe I felt so ashamed. Now, I'm learning that this is the new me now. My stretch marks are going nowhere and nor is my scar, they are reminders that without them I wouldn't have my son. I can always lose the excess weight, but for now. I'm too busy enjoying my boy." #BodyProudMums

„Teljesen rendben érzem magam a testemmel kapcsolatban, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy száz százalékig boldog vagyok azzal, ahogy kinézek, ám ennek inkább a fitneszhez van köze, mint bármi máshoz. A terhesség alatt imádtam a megváltozott testemet. Szerettem a pocakomat, de aggasztott, mennyire változik majd meg a szülés után. Miután szültem, úgy éreztem, a régi testem meghalt, a magabiztosságom pedig a padlón volt. Életem első műtétén estem át azért, hogy a gyerekem megszülethessen, hegek voltak rajtam, a bőrömet gyulladt striák tarkították, a hasam meg úgy nézett ki, mint egy kipukkasztott lufi. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire elkeseredettnek érezhetem magam. Több hónapba telt, míg egyáltalán a páromnak megengedtem, hogy meztelenül lásson.

El sem hiszem, hogy ennyire szégyelltem magam. Most azt tanulom meg, hogy ez az új én.

A csíkjaim és a hegeim nem múlnak el, ezek a mementói annak, hogy nélkülük nem lenne a fiam. Bármikor leadhatom a felesleges kilóimat, ám jelenleg azzal vagyok elfoglalva, hogy örüljek a kisfiamnak.”

3. Eleanor, tizennégy héttel a szülés után

Another beautiful Mum @eleanorjaylo Eleanor, 14 weeks after giving birth: "The inspiration behind being part of this project is to show those around me that stretch marks and weight gain don't define us, that we should embrace our strength and beauty. I am a young mother with many influential people around me, and together we can see the beauty of motherhood. I have always loved my body no matter what, and my friends would look up to me for that. Pre-pregnancy, I had nice curves and my skin was smooth. During pregnancy my body changed dramatically, not just in weight - but also my breasts and skin, in the ways that aren't considered to be beautiful. I've seen people on social media bounce back significantly and speedily to their pre-pregnancy weight, so of course I feel the pressure to do so too. I have found it difficult to see my body in the same way, but as the days go by, I am a few steps closer. I didn't expect my body to change as much as it did, but I would most definitely do it all over again." #BodyProudMums

„Az inspirált, hogy részt vegyek ebben a projektben, hogy megmutassam: a terhességi csíkok és a felszedett kilók nem határoznak meg minket, és inkább örülnünk kellene az erőnknek meg a szépségünknek. Fiatal anyuka vagyok sok inspiráló ember van körülöttem, együtt meg tudjuk mutatni az anyaság szépségét. Mindig is szerettem a testemet, és a barátaim felnéztek rám emiatt. A terhesség előtt formás voltam, a bőröm pedig sima. A terhesség során a testem drasztikusan megváltozott, nemcsak súlyban, de a mellem és a bőröm is olyanformán, amit nem tartanak szépnek. A közösségi oldalakon láttam, hogy mások milyen hamar visszaszerzik a korábbi alakjukat, úgyhogy persze én is érzem a nyomást, hogy így kellene tennem. Nehéz volt ugyanúgy tekinteni a testemre, de ahogy telnek a napok, mindig közelebb kerülök ehhez egy lépéssel. Nem számítottam rá, hogy ennyire megváltozik a testem, de abszolút újracsinálnék mindent.”

4. Tina, huszonhét héttel a szülés után

Tina, 27 weeks after giving birth: "I am not a fan of my new body. Before birth I was muscular and worked out a lot. Now I don't have time to work out and everything feels saggier! I didn't expect to feel suddenly so old and droopy! I know it will come back with time and dedication to exercise again, but right now all I want to do is cover up with baggy clothes. Every day I feel pressure to bounce back. Society, social media, people's comments all make you feel that way. All over social media it shows these perfect bodies saying they've had children and now bounced back so quickly. I, myself remember being really surprised when Kate Middleton came out of the hospital holding Prince George. She had the baby bump, and I remember being surprised that your belly doesn't just go down after giving birth. I also thought how stupid I was to have ever thought it would. I guess pre children you just have unrealistic expectations. I also put pressure on myself to try and get my body back, but as I slowly transition into motherhood I am realising that it's actually not that important, and I just need to be OK in my own skin rather than worrying about what everyone else thinks." @pac__hoorah #BodyProudMums

„Nem igazán rajongok az új testemért. A szülés előtt izmos voltam és sokat edzettem. Most nincs időm ilyesmire, és mindenem sokkal kövérebbnek tűnik. Nem számítottam rá, hogy hirtelen öregnek és löttyedtnek fogom érezni magam! Tudom, hogy idővel és sok edzéssel majd visszaszerzem a régi testem, de most legszívesebben bő ruhákba bújtatnám el. Mindennap érzem magamon a nyomást, hogy vissza kellene alakulnom. A társadalom, a közösségi média, az emberek megjegyzései állandóan ezt éreztetik velem. A közösségi média tele van tökéletes testű nőkkel, akik azt állítják, kisbabájuk van, és mégis milyen hamar visszafogytak. Emlékszem, mennyire meglepődtem, amikor Kate Middleton kijött a kórházból György herceggel a karján. Volt pocakja, és és megdöbbentem, hogy a hasunk nem megy vissza rögtön a szülés után. És hogy mennyire hülye vagyok, amiért valaha az ellenkezőjét képzeltem. Azt hiszem, a gyerekek előtt az embernek annyira a valóságtól elrugaszkodott elképzelései vannak.

Én is hatalmas nyomás alá helyeztem magam, hogy visszaszerezzem a régi testem, de ahogy szép lassan belenövök az anyaságba, rá kell jönnöm, hogy ezek valójában nem számítanak.

Elég, ha jól érzem magam a bőrömben, és nem aggódom amiatt, ki mit gondol.”

5. Louise, huszonkilenc héttel a szülés után

#BodyProudMums Louise, 29 weeks after giving birth: "I wanted to do this partly for my own self-confidence, to help with acceptance of my scars and new life. Also, I wanted to bring some attention to post-natal disease and complications. Giving birth caused me to go into sudden liver failure, due to a rare pregnancy related disease. I had to have an emergency liver transplant and spent the first month of my daughter's life in hospital in London away from her. My shape has changed since giving birth, my scar causes my stomach to be a little disfigured and I lost most of my muscles from being in the hospital bed so long. Sometimes my scar reminds me of the surgery and the difficult recovery I had in my daughter's early months. However, it's also a wonderful reminder of how generous other people can be, because without someone's decision to donate organs I would not have survived to be here with my family now."

„Egyrészt a saját magabiztosságom miatt akartam ebben részt venni, hogy el tudjam fogadni a hegeimet és az új életemet. Másrészt fel akartam hívni a figyelmet a szülés utáni betegségekre és komplikációkra. Szüléskor hirtelen májelégtelenség alakult ki nálam, egy ritka terhességi betegség következtében. Májátültetésen kellett átesnem, és ezért a lányom életének első hónapját tőle távol, egy londoni kórházban töltöttem. Az alakom megváltozott a szülés óta, a heg miatt a hasam kissé formátlan, és elveszítettem az izmaim jelentős részét azzal, hogy olyan sokáig feküdtem. Néha a hegem a műtétre emlékeztet, és arra, milyen nehéz volt felépülnöm. Mindezzel együtt csodálatos emlékeztető arra, hogy milyen nagyvonalúak tudnak lenni mások. Hiszen annak az embernek a döntése nélkül, aki felajánlotta a szerveit, most nem lehetnék itt a családommal.”

6. Harriet, huszonhat héttel a szülés után

#BodyProudMums Harriet, 26 weeks after giving birth: "I loved the idea of celebrating postpartum bodies. I have always struggled internally with my weight and how I feel about myself. I put on 4 ½ stone in pregnancy and have lost about 2 ½ so far. How can I hate my body when it has given me my beautiful baby boy? My body has done something amazing, and to me that's the most empowering thing. I feel like I'm doing this for all the mums who wear baggy tops or cry when they look in the mirror. To say: you are amazing! I just say to people it took me 9 months to make him - he's my priority. It will come off, it just takes time. It's the people who don't have children who judge the most. Other mums support each other and tell them they are awesome!"

„Imádtam a gondolatot, hogy ünnepeljük a szülés utáni testeket. Mindig is küszködtem a súlyommal és azzal, ahogy érzem magam. Huszonnyolc kilót híztam a terhesség idején, és eddig tizenötöt adtam le. Hogyan is utálhatnám a testem, amikor egy ilyen gyönyörű kisfiúval ajándékozott meg? A testem csodálatos dolgot hozott létre, és számomra ez a legnagyobb dolog. Azt érzem, hogy ezt minden anyukáért teszem, aki bő ruhákban jár, vagy sírógörcsöt kap, ha belenéz a tükörbe. Azt akarom nekik üzenni: csodálatosak vagytok! Azt szoktam mondani, hogy nekem kilenc hónapba telt létrehozni őt, és számomra ő a legfontosabb. A túlsúly eltűnik, csak időbe telik. Azok ítélkeznek a legtöbbet, akiknek nincs gyerekük. Az anyukák támogatják egymást, és azt mondják egymásnak: »fantasztikus vagy!«”

Fiala Borcsa