Az intimitáskoordinátor tulajdonképpen összekötő szerepet tölt be a rendező, az operatőr, a színészek, a koreográfusok, a jelmeztervezők és még a marketingesek között is, hogy a forgatás során aztán a film ezen jeleneteinek kommunikációja a lehető leggördülékenyebben folyjon, és amennyire csak lehet, komfortosan érezzék magukat a résztvevők.

Számos trükk van erre a valóban testszínű alsóneműktől kezdve a különféle extra leplekig, amik elválasztják a két színész testét egymástól, azonban egy ilyen helyzetben olyan pillanatok is előfordulnak, amik kellemetlenséget okoznak a szexjelenetben résztvevőnek.

Természetes, hogy a színész ilyenkor is beleéli magát a szerepbe, igyekszik minél hitelesebb alakítást nyújtani, amire a teste is reagálhat – például úgy, hogy szexuálisan izgalmi állapotba kerül.

Érthető, hogy ez miért kényes szituáció, de az intimitáskoordinátornak az is a feladata, hogy ezeket kezelje. Thackeray elmondása szerint az, hogy egy színész a szexjelenet forgatása közben felizgul, teljesen normális, és időről időre elő is fordul. Ilyenkor szerinte a kulcs a szakmaiság: konkrét protokoll van az ilyen helyzetekre, és a lényeg a megfelelő kommunikáció.

Thackeray egyik elsődleges feladata ilyenkor, hogy megértesse és éreztesse a színésszel, hogy ami történt, az nem szégyen, a színészek feladata pedig, hogy jelezzék, izgalmi állapotba kerülnek és „időt kérnek” – ezt a szaknyelvben time-outnak nevezik, és azt jelenti, hogy a forgatás szünetel addig, amíg a színész készen nem áll a forgatás folytatására.

„Teljesen világossá tesszük, hogy ez normális, és a legrosszabb, amit tehetnek, az az, ha csak folytatják a munkát egy szó nélkül”

– mondta a szakember, aki ilyenkor ellenőrzi is, hogy az adott színész valóban készen áll-e folytatni a munkát a szünet után. 

Az intimitáskoordinátor feladatai közé tartozik az is, hogy előre figyelmeztetik a színészeket és a jelenetben résztvevő összes stábtagot, hogy ez megtörténhet, illetve kezeljék a helyzetet, és ne engedjék, hogy például kínos legyen bárki számára egy ilyen eset. 

Bár Hollywoodban már teljesen bevett szokás, hogy intimitáskoordinátorokat alkalmaznak, itthon egyelőre még nem automatikus, hogy a szexjeleneteknél jelen legyen ilyen szakember. Arról, hogy milyen feladatai vannak még egy intimitáskoordinátornak, illetve a hazai produkciókban hogyan készülnek az ilyen jelenetek, Tóth Flóra készített riportot, amit ITT olvashattok.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: InterCom

Dián Dóri