Az okoseszközök és a mesterséges intelligencia utat törtek a hálószobánkba, és jelentős hatást gyakoroltak az ottani szokásainkra is. Legyen szó akár robotokkal való szexről, vagy arról, hogy avatárként virtuális randevúkra megyünk, mielőtt személyesen találkoznánk a másikkal, a lehetőségek száma ma már úgyszólván végtelen. És bár milliók számára kényelmes, hogy egy kattintással találkozhatnak potenciális partnereikkel, még mindig rengeteg nehézséget kell leküzdeni, mire az iparág teljesen biztonságossá válhat.

Hasít a teledildonika

Az új technológiák megkönnyíthetik a szexet egy jelenlévő partnerrel, de egy távolival is, és az önkielégítésben is új távlatokat hozhatnak. Ezek a szempontok mind szerepet kapnak a teledildonika területén, ami

gyakorlatilag a webkamerás vagy telefonos szex kiterjesztése: a távolról vezérelt segédeszközök által megkönnyíthető a partner kielégítése.

Könnyen lehet, hogy az olyan párkereső alkalmazásokat, mint a Tinder és a Grindr, is ebbe az irányba látjuk majd elmozdulni, a Sexy Vibes – a Tinder alternatívája – pedig már most is úgy működik, hogy a telefont vibrátorrá alakítja.

Virtuális szexvalóság

Mivel a szexuális öröm nagy részét az agyban éljük át, a virtuális valóság területén elért előrelépések a szimulált szexuális találkozást is valósághűbbé és vonzóbbá teszik. A határ pedig ebben – úgy tűnik – a csillagos ég. 

Biztosan ti is ismeritek azokat az online játékokat, amelyekben az emberek tetszés szerint változtatják a megjelenésüket, de még a nemüket is. Ezen az elven alapul a Machine to Be Another technológia, amelynek során valaki más bőrébe bújhatunk – egy olyan személyébe, aki lehet idősebb, tartozhat más rasszhoz, vagy lehet akár ellentétes nemű is.

A szakemberek szerint ennek hatására nemcsak empatikusabbá válhatunk, de leküzdhetjük a negatív sztereotípiákat is, miközben megkérdőjelezzük a nemi normákat és a berögzült viselkedésmintákat.

De vajon mennyire biztonságos a digitális tér?

A telefonfülkékben és a szélvédőkön elhelyezett kártyák (többnyire) megszűntek az utóbbi évtizedekben, és helyükbe online szolgáltatások léptek. Ezek egyfajta védelmet nyújtanak mind a vevők, mind pedig a szolgáltatók számára, mivel számos alkalmazás teljes mértékben ellenőrzött profilokat követel meg, ami azt jelenti, hogy a felhasználók nyomon követhetők.

Az Ugly Mugs nevű brit szervezet például a felhasználók védelme érdekében gyűjti a szexuális erőszakért vagy fertőző betegségekért jelentett személyekről szóló bejelentéseket.

És ha az elsődleges szűrés ellenére mégis veszélyhelyzet állna elő, a felhasználó segítséget is kérhet az alkalmazáson keresztül, aminek van egy riasztásgomb-funkciója.

Amellett, hogy ennek tulajdoníthatóan sok szexmunkás nagyobb biztonságban érezheti magát, a digitalizáció a társadalom egészére is hatással van.

Normalizálhatja a nőgyűlölő attitűdöket

A kommentháborúk és a trollkodás korában láthatjuk, hogy a képernyő mögé bújva mennyire másképp viselkednek emberek, mint személyközi interakciók során.

Fennáll a lehetősége annak is, hogy a digitális tér által nyújtott anonimitás arra ösztönzi az embereket, hogy olyan szexuális szolgáltatásokat is igénybe vegyenek, amiket egyébként nem feltétlenül tennének. És fordítva: ez többeket ösztönözhet arra, hogy szolgáltatókká váljanak.

Egy brit tanulmány szerint a megkérdezett szexmunkások 14,4 százalékának van felsőfokú végzettsége, ami azt mutatja, hogy egyre többen választják ezt a szakmát anélkül, hogy rákényszerülnének.

Mivel az online piac gyorsan növekszik, jó néhány járulékos következménnyel is számolni kell: ha az emberi faktor szinte teljesen kikerül a képletből, a felhasználók érzéketlenné válhatnak. Ma már a digitális platformokon bárki hangot adhat a véleményének, ami a szexiparra vetítve – amelyben valódi emberek az „áru” – azt jelenti, hogy a fogyasztók úgy értékelnek másokat, mintha csak a hétvégi szállásukra adnának pontokat. 

Megkerülhetetlen az adatbiztonság kérdése

Egy másik aknamező az iparág számára az, hogyan kezelje a rendkívül érzékeny adatokat. Még a legnagyobb vállalatok némelyike sem jött rá, mit kezdjen az olyan irányelvekkel, mint a GDPR: csak az Egyesült Királyságban több mint hetvenezer szexmunkás dolgozik, akik átlagosan 25 ügyfelet fogadnak hetente, ami évi közel 95 millió tárolt és nyomon követett tranzakciót jelent.

A Wardel & Moore kutatói megállapították, hogy az alkalmazások gyakran rosszul titkosítottak és sérülékenyek az adatfeltörésekkel szemben, sőt

valójában ők maguk is képesek voltak a Grindr több mint tizenötezer felhasználójának minden személyes adatát rögzíteni – egy ilyen adatszivárgás következményei pedig katasztrofálisak lehetnek.

Manapság az azonnali kielégülés vágyát hajtjuk, minden téren – természetes, hogy a szexipar is ebbe az irányba mozdult el. Ez azonban – a kétségtelen előnyei mellett – számtalan olyan problémát is magával hozott, amelyeket egyelőre nem feltétlenül tudunk jól kezelni.

Forrás: ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / M-Production

Mózes Zsófi