Végre végigszámolták az idegvégződéseket az emberi csiklószövetben

Blair Peters sebész és plasztikai sebész vezette a vizsgálatot, amelynek nyomán arra jutottak, hogy

úgy 10 281 idegrost található az emberi csiklóban.

Ez a csiklóidegszövet első ismert megszámlálásának az eredménye, az eddigi kutatások „csak” nyolcezer idegrostot emlegettek, amit állatok csiklóján végzett vizsgálatok alapján számoltak ki korábban. A szöveteket a mostani vizsgálat során mikroszkóp alatt megfelelő anyaggal megfestették, majd ezerszeresre nagyították, így egy képelemző szoftver segítségével meg lehetett számolni az egyes idegrostokat. Az idegek ugyanis vékony idegrostok kötegeiből, más néven axonokból állnak, amelyek elektromos impulzusokat szállítanak az agy és a test többi része között. Ez teszi lehetővé az emberek számára, hogy érezzenek és reagáljanak az olyan ingerekre, mint az érintés.

Viszonyítási alapként, a kifejezetten érzékeny ujjbegybőrszövet egy négyzetcentiméterében körülbelül 2300 idegvégződés van.

A teljes kéz tartalmaz 18 ezer idegrostot, miközben, ugye, a csiklónál lényegesen nagyobb felület.

Mit kell még tudnunk a csiklóról?

A csikló az egyetlen ismert emberi szerv, amelynek egyetlen célja az örömélmény nyújtása. Ennek ellenére egy három évvel ezelőtti brit YouGov-kutatás szerint a férfiak 31, a nőknek pedig 29 százaléka nem tudja, hol helyezkedik el. Pedig – hogy stílszerűen fogalmazzak – a szerv látható és tapintható kis kitüremkedése valójában csak a jéghegy csúcsa. Ennek csiklómakk a hivatalos megnevezése, de a csikló sokkal nagyobb része belül található. 

anatómiai rajz a csiklóról
A csikló anatómiája – Forrás: Wikimedia Commons

A felszín alatt található, úgynevezett háti idegek azok a csőszerű struktúrák, amelyek felelősek a csikló ingerlése során érzett kellemes érzésért. Ebből az idegből gyűjtöttek mintát, és ennek az egyik oldali része tartalmaz 5140 idegszálat. Mivel a csikló szimmetrikus szerv, így ezt duplázni kell. A csiklónak a hátsó idegen kívül más, kisebb idegei is vannak, a kutatást vezető orvos ezért megjegyezte, hogy az emberi csiklónak még ennél is több idegrostja van. Ez tehát hivatalosan is a szexuálisan legérzékenyebb szerv.

Ráadásul ahogy az ábra is mutatja, valójában jelen van a hüvely körül is, így egyáltalán nem biztos, hogy az, amit ma hüvelyi orgazmusként emlegetünk, nem kapcsolódik a csikló kívülről nem látható részéhez. Egyes szakértők már most azt állítják, hogy az, amit G-pontként emlegetünk (aminek a létezésére egyelőre nincs tudományos bizonyíték), valójában a hüvelyfallal összekapcsolódó csiklórész, ami a csiklómakkhoz hasonlóan kiemelkedően érzékeny.

Mindenesetre úgy tűnik, elég jelentős lemaradás van a szeméremtest tudományos vizsgálatát illetően, ami remélhetőleg hamarosan fejlődésnek indul.

A csikló szerepe kiemelkedő a női szexualitásban

A jelenleg elérhető idei statisztikák szerint

a nők 81,6 százaléka kizárólag a csikló bevonásával képes orgazmusra,

csupán 18,4 százalékuk élvez el pusztán a behatolástól. Ez az oka annak is, hogy míg a heteroszexuális férfiak 95 százalékban elélveznek a partnerrel történő szexuális aktus során, a heteroszexuális nőknek csupán a 65 százaléka jut el az orgazmusig a partnerével. (És a nők 5-10 százaléka még sosem élte át az orgazmust.) Egyébként az is beszédes, hogy mennyi ideig tart eljutni a csúcsra partnerrel és egyedül: egy heteroszexuális nő számára 14 perc, ha férfival szexel, és 8 perc, ha magának szerez örömöt.

És mindez nagy valószínűség szerint mind amiatt van, hogy a férfiak nem fordítanak kellő figyelmet a csikló izgatására – ha egyáltalán tudják, hol találják. Éppen ezért nagyon fontosak ezek a kutatások és a belőlük kiinduló edukatív tartalmak, mert jelenleg

elég jelentős orgazmusegyenlőtlenség áll fenn, miközben a több elélvezés minden szereplő szexuális jóllétét szolgálja.

Így mindenkinek azt ajánlom – legyen akár egy csikló büszke tulajdonosa, akár egy csiklótulajdonos partnere –, hogy ismerkedjen meg ezzel a borsónyi szervvel, mert 10 281 oka van rá.

Ha pedig tovább olvasgatnátok a témában, elérhető a beszámoló a kutatásról, fontos információk a csikló anatómiájáról, a cikkben is idézett orgazmusstatisztikák, és a rémisztő kutatás arról, hogy mennyien nem tudják, merre van a csikló. Nagyon sok hasznos és izgalmas információt találtok a csiklóról is a Testsuli oldalon is.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Freepik

Tóth Flóra