A mai napig élénken él bennem: az öcsém tizedik szülinapjára megkapta a bankkártyás Monopolyt. Azonnal nekiültünk játszani, és annak a bő két és fél órának az lett a vége,

hogy a tesóm üvöltve bömböl, mert csődbe ment, anya meg apa már rég a nappaliban nézték a tévét, mert egy órája kiestek, én meg annyi pénzen és ingatlanon csücsültem, hogy már nem igazán tudtam vele mit kezdeni.

És bár nyertem, nem volt jó élmény, hiszen az egész játék feszültségbe torkollott. Aztán évekig nem is vettük le a polcról, majd kábé tizenhét évesen összeültünk a barátnőimmel egy partira, amit másfél óra múlva abbahagytunk, mert messze volt még a vége, és meguntuk. Azóta se nyúltunk a bankkártyás Monopolyhoz, anyukámék garázsa mélyén csücsül.

Játék, de kicsit sem családi

Bár ez az én emlékem, biztosan nagyon sokan tudnak hozzá kapcsolódni, hiszen a Monopoly híresen konfliktusos játék. Nem is csoda, hiszen már a nevében benne van, hogy itt bizony nincs kegyelem: a cél, hogy monopolhelyzetbe kerülj, leigázz minden játékostársat, és ha már mindenki csődbe ment, akkor tiéd a jutalom.

Hát ezért mondják sokan – és ezért értek én is egyet ezzel a kijelentéssel –, hogy a Monopoly, akármilyen köntösbe öltöztetik, nem családi játék. Mert mit vár az ember egy családi társasjátéktól? Legfőképpen azt, hogy kicsik és nagyok együtt, egy asztalnál szórakoznak.

Ezt azonban az első pillanatban agyonvágja a játék célja, mert hát hogyan is lehet közösen jól érezni magunkat, ha a lényeg a másik megsemmisítése? Nagyjából sehogy.

Itt jön képbe a játék egy másik nagy problémája: iszonyatosan hosszú. Hárman-négyen akár több mint két órán át is tarthat egy parti, és ha a társaság egy része a felénél kiesik, és számukra véget ér a játék, azzal oda a közös szórakozás élménye. Mire valaki végre megnyeri a partit, a többiek már régen mással foglalkoznak, így nagyon magányos tud lenni a győzelem.

Mindemellett pedig egy elég elavult mechanizmussal dolgozik a Monopoly – ami nem csoda, hiszen 90 éves játékról van szó. A dobok, majd lépek mechanizmust a modern társasjátékok már nem igazán alkalmazzák, nem véletlenül: a dobókockák miatt a szerencse hatalmas szerepet játszik a történetben, és hiába próbál meg az ember valamiféle taktikát alkalmazni, ha nem sikerül hatost dobnia, nem szabadul a börtönből, amivel hatalmas hátrányba kerülhet.

A hossza, az egymás kiiktatására irányuló célja és az, hogy igazából a szerencsén múlik, hogy ki nyer, elképesztően versengő és konfliktusos játékká teszi a Monopolyt – és éppen ezért nem családi társasjáték.

Félreértés ne essék: a konfliktussal nincs gond, a hosszú játékidő nem baj, és a nagy szerencsefaktor sem. Így együtt viszont borítékolható az összeveszés, vagy legalábbis a rossz szájíz a játék végére.

Természetesen vannak, akik szeretik a Monopolyt, és ezzel nincsen semmi gond! Ha egy csapat élvez egy játékot, az szuper, legyen szó Monopolyról vagy másról. A gond az, hogy mivel ez az egyik legnépszerűbb társasjáték, és a Monopolyról garantáltan mindenki hallott már, ezért olyanok is ezt választják, akik nem feltétlenül vágynak egy ilyen konfliktusos élményre, és ez alapján döntik el, hogy szeretnek-e társasozni, vagy sem.

Arról, hogy milyen szuper modern gazdasági társasjátékok vannak, amelyek helyettesíthetik a Monopolyt, itt írtunk korábban, én pedig most hat olyan családi játékot ajánlok nektek, amelyek után mindenki – gyerekek és felnőttek – boldogan áll fel az asztaltól.

1. Ticket to Ride Európa

Ebben a könnyen tanulható, mégis a taktikai gondolkodást edző játékban európai vasúthálózatokat kell építeniük a játékosoknak. Mindenkinek megvan a saját célja, és aki a leggyorsabban teljesíti őket, megnyeri a játékot. Ebben is akad némi konfliktus, hiszen a játékosok bekavarhatnak egymás útvonalaiba, de nem olyan ajtócsapkodós, családi békét romba döntős feszültség jön létre, mint a Monopoly esetében. 2-5 fő részére nagyából 30-60 perc szórakozás, 8 éves kortól.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Unilibro (@unilibro_) által megosztott bejegyzés

2. Eldorádó Legendája

Ebben a kalandjátékban a felfedezők célja, hogy elsőként érjenek a mesés Eldorádóba. Az elveszett aranyvárosba több úton is el lehet jutni, aki pedig elsőként ér oda, megnyeri a játékot. Ezt kártyák gyűjtögetésével, majd okos kijátszásával lehet összehozni, a gyönyörű (és sokféleképpen variálható) táblának és minőségi alkatrészeknek hála, valóban igazi kincsvadászaton érzi magát az ember. A különböző nehézségi szinteknek köszönhetően pedig elképesztően változatos élményben lehet része annak a 2-4, 10 évesnél idősebb játékosnak, aki rászánja azt a 30-60 percet, amit Eldorádó keresésével tölt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mit Játsszunk? Vlog (@mitjatsszunk) által megosztott bejegyzés

 

3. Kaspó

Ha növénymániás vagy azért, ha pedig szisztematikusan gyilkolod a szobanövényeket, akkor pedig azért ajánlom neked a nemrég megjelent Kaspó nevű játékot. Egy igazi csendes, elmélyülős játék, amiben a játékosok nem babrálnak ki egymással, nincs küzdelem, csak egy szép, növénykékkel teli szoba a játék végén. Persze nem mindegy, hogy melyik virágot hova tesszük, oda kell figyelnünk az igényeire, és a lehető legjobb helyet kell kiválasztanunk neki a szobánkban. Mindez azonban inkább nyugtató, semmint idegtépő feladat, tökéletes levezetése lehet egy hosszú napnak. Egyedül, de akár öten is játszható 10 éves kortól, 30-45 perc gyönyörű és léleksimogató növénygondozás a Kaspó.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

játékkunyhó (@jatekkunyho5) által megosztott bejegyzés

4. Dog Lover

Óriási sikert aratott anno a Cat Lady nevű társasjáték, amelyben a játékosok cicákat fogadhatnak örökbe, akikről aztán gondoskodniuk kell. Etetni, öltöztetni és játszani kell velük, és ha mindezt ügyesen csinálod, te kaphatod a legtöbb pontot a parti végén. A bűbájos grafikájú cicás játék most megkapta a kutyás verzióját, a Dog Lover pedig hasonlóan szívmelengető feladat elé állítja a játékosokat. Nem meglepő talán, hogy itt kutyusokat kell örökbe fogadni, etetni, sétáltatni és tanítani. És bár hasonló a Cat Ladyhez, nem teljesen ugyanaz a játék, szóval azoknak is tartogat újdonságot a Dog Lover, akik a cicás verziót szeretik. 2-4, 10 évesnél idősebb kutyásnak (vagy bármilyen állatszerető embernek) cukisággal teli szórakozás nagyjából 30 percben.

5. Juharvölgy Krónikája

Ebben a szemkápráztatóan gyönyörű és édes grafikájú játékban az a család feladata, hogy a cuki kis erdei állatok vackát minél kényelmesebbre varázsolja télire. Könnyen tanulható, de elképesztően változatos, minimális szerencsével dolgozó és összetett gyűjtögetős játék a Juharvölgy Krónikája, amelyben mindenki biztonságban van, mert nem tudunk beleköpni a másik levesébe. Szívmelengető élmény 1-5 fő részére 8 éves kortól, és nagyjából 45-60 percig tart.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@boardgame_hun által megosztott bejegyzés

6. Álomház 

Gazdálodj okosan! – csak jobb? Igen, létezik, ez az Álomház nevű játék. A cél egyértelmű: építsd meg álmaid otthonát, tervezd meg a padlástól a pincéig, és legyél te a környék legszebb házának tulajdonosa! Ám figyelned kell a szomszédaidra is, hiszen ők is a már említett címre pályáznak. Kicsit szurkálódós, szerencsét és taktikázást ötvöző társasjáték, amiben a legjobb, hogy akkor is felépül álmaid háza, ha a végén nem te nyersz. Gyors és pörgős kaland gyönyörű alkatrészekkel, 2-4 játékos részvételével 7 éves kortól, nagyjából 30 perc alatt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pataki Anita (@uhulany) által megosztott bejegyzés

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Hulton Deutsch / Contributor

Dián Dóri