Három nagy visszatérő, megérkezett a folytatás: Catan, Pandemic, Igen?

Irány a világűr: Catan csillaghajósok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Stefanie (@steffovic) által megosztott bejegyzés

Kifejezetten jó hatással volt a piacra, hogy Elon Musk űrturizmusról és Mars-kolóniáról álmodozik, sőt egyre elképzelhetőbb, hogy még életünkben meg is valósul. A ma népszerű társasjátékok történetmesélése is jószerivel már az űrben játszódik – minden idők egyik legnépszerűbb társasjátéka is újra lett gondolva. Ha teljesen kimaradt az életedből a Catan telepesei, akár bepótolhatod most karácsonykor, bár javaslom, hogy inkább a folytatásával játsszatok.

A Catan csillaghajósok története szerint, egy új technológia lehetővé tette, hogy végre elhagyjuk a Naprendszert, a csillaghajósok hódító útra indulnak, hogy új kolóniákat alapítsanak, új kereskedelmi kapcsolatokat építsenek ki. Ahogy épülnek az új űrkikötők, úgy lesz egyre jobban szükséged arra is, hogy pótold az erőforrást, és persze nem szabad megfeledkezni az űrkalózokról sem, akik arra várnak, mikor csaphatnak le rátok. Egy játékmenet akár két óráig is eltarthat, egyszerre négyen játszhatnak a játékkal, tizenkét éven felülieknek ajánlott. A Catan telepesei alapjáték nem szükséges hozzá.

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki vágyik egy jó agytornára

Pandemic Legacy 1-2

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tanja (@iluvia_in_the_dungeon) által megosztott bejegyzés

A Pandemic idén minden sikerlistát megdöntött.

Libabőrös leszek, ha eszembe jut, hogy valaki évekkel ezelőtt készített egy társasjátékot, ami arról szól, hogy világjárvány tör ki, és össze kell fognia az emberiségnek, hogy mielőbb véget érjen.

A játék történetében, akárcsak a valós életben is, minden jó és rossz döntésnek következménye van, így – ha az együttműködés nem jön össze, – világégés lesz a vége.

A népszerűség okán az alkotók továbbgondolva az eredettörténetet, piacra dobták a Legacyt, egy történetvezérelte játékot. A kerettörténet ugyan nem változik, továbbra is a pandémiából próbál kievickélni a csapat, a játék módja viszont már teljesen más. A Legacy esszenciáját az adja, hogy a történet a játékkal együtt fejlődik és változik. Például mutálódik a vírus, és egyre durvább lesz, ha egy városodban belobban, akkor azt karantén alá helyezik, és egyre nehezebb az akciókat végrehajtanod ott, ismerős, ugye?

Az egyűttműködésen alapuló stratégiai játékok igazán jó összekovácsoló erőt jelentenek a családnak. Kiváltképp izgalmas megveszekedettül versengő rokonokkal/barátokkal játszani, mindenki sokat tanulhat belőle.

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki unja a versengő játékokat

Igen? és…

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mit Játsszunk? (@mitjatsszunk) által megosztott bejegyzés

Amikor ránéztem a társas dobozára, az a gondolat futott át az agyamon, hogy ennek a játéknak akár az is lehetett volna a címe, hogy „Na és?!” – mondjuk, az lehet, hogy más irányba vinné a kommunikációs partijáték hangulatát. A sok stratégiai társas után most hoztam nektek végre egy könnyedebbet.

Tavaly a szerkesztőségben hatalmas kedvenc volt ez a játék, kicsit most kikacsintok a kollégákra, akik mindig kérdezik, hogy ha az „Igen?” tetszett, akkor mivel játsszanak idén. Nekik, és mindenki másnak, akiben ez a kérdés felmerült, üzenem, hogy a folytatásával!

Az Igen? és… az alapjátékra csatlakozik rá, szóval, ha meg van a sima Igen?, akkor a kiegészítővel együtt, tizenkét fős módban is játszhatjátok akár – ami persze a jelenlegi gyülekezési tilalmat merőben megszegné, szóval nincs mese, két emberrel átmenetileg le kell építeni a barátságot, amíg a vírushelyzet tart.

Az Igen? és…-dobozában négyszáz új kérdés és hat dobókocka is helyet kapott. A játékszabály szerint az egyik játékos húz egy lapot, ezt követően mindenkinek válaszolnia kell az adott kérdésre a kezükben lévő játékoskártyák segítségével. Például:

„Szereted-e a mazsolát? Van olyan történeted magadról, amit, ha most elmesélnél, megváltozna a véleményem rólad?” 

Ezt követően egy ember választhat, hogy saccolva vagy személyesen ad-e választ. Ha például saccolsz, akkor a dobókockák segítségével kell jeleznetek a tippeteket, hogy vajon a csapatban hányan válaszolnak igennel. Nagyon izgalmas, egyszerű, pörgős gyors játék.

Kinek ajánlom? Ha már rongyosra játszottátok az Igen?-t, vagy ha szeretnél egy könnyed játékot, amihez a legfiatalabb és legidősebb is könnyen tud csatlakozni, akkor feltétlenül ezt vedd meg.

Macskalobbi a társasjátékpiacon: Cat Lady és robbanó cicák

Cat Lady

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Shasta Maier (@we_game_together) által megosztott bejegyzés

Az elmúlt egy évben a szerkesztőségben is megsokasodtak a macskatartó újságírók – hála az égnek. Emlékszem még a régi időkre, amikor 3:1 arányban egyedül én voltam a csóri cat lady, és folyamatosan cuki kutyás tartalmakat írtunk.

Az utóbbi időben a cat lady-lobbi előretört, és valami őrületes módon megszaporodtak a macskás tartalmak a médiapiacon.

A következő két játékba tutira behúzom a kollégákat valamelyik pandémiamentes teadélutánra.

A Cat Lady gyors pörgős kettőtől-négy főig játszható kártyajáték, amiben frankón az a játékosok küldetése, hogy macskákat kell gyűjteni.

A kártyapakli szabályai szerint – hűen az őrült macskás nő kerettörténethez – akkor nyersz, ha minél több macskát gyűjtesz össze, és minél felelősségteljesebb állattartó vagy.

Tudod, mire vágynak (segítek): tonhalra, macskafűre, dögönyözésre, értő figyelemre, dicsérő szavakra és tiszta alomra.  

A tervezők csodaszép grafikával és bolondos nevekkel látták el a macskákat. Tudom, nem illik ilyet mondani, de csak az jut eszembe, hogy az alkotók tisztességesen fullba nyomták a kretént. Vettek egy egyszerű kreatív ötletet: a borítótervtől az utolsó kártyáig végigvezették a koncepciót, és kész is a jó társasjáték. Ez a jó példa lebegjen mindenki szeme előtt, ha jó társast szeretne tervezni.

Egyszerű, átütő szabályokat hoztak, a játék pedig megy magától, és mindenkit megnevettet. Talán még a kutyásokat is.

Kinek ajánlom? Nyilván macskásoknak.

Egy kártyajáték azoknak, akik szeretik a cicákat. És a robbantásokat.

Robbanó cicák. Milyen szép név, nem igaz? Ebben a kártyajátékban a ravasz macskások ravasz dolgokat eszelnek ki: mert senki sem szeretné kihúzni a robbanókártyát.

A játék egyszerű, tegyél az asztalra egy megkevert paklit, és húzzatok belőle körönként. Ha robbanó cicát húzol, kiestél.

Számtalan lehetőséged van arra, hogy elkerüld a robbanó cica kártyáját. Például olyan kártyák segítenek ebben, amelyek segítségével be is leshetsz a kártyapakliba, kimaradhatsz egy körből, áthelyezhetsz titokban egy robbanó cica lapot valaki elé, vagy például kivédhetsz egy robbanó cicát egy macskamenta szendviccsel. Mivel sokan vagytok, és mindenki taktikázik, ezért minél jobban ismered a játékostársaid gondolkodásmódját, annál jobban tudsz gazdálkodni a kártyáiddal.

Gyors, pörgős stratégiai játék, kettő-négy fő számára ajánlott.

Kinek ajánlom? A partitársasjátékok kedvelőinek.

Kommunikációs útitársas: Fröccs és Harry Potter trivia

Csirió!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Soma Hajnóczy (@hajnoczysoma) által megosztott bejegyzés

A kommunikációs partijátékokban az a jó, hogy hiába játszod ezerszer, nem lehet megunni. Mindig más és más élményt fog nyújtani, attól függően, hogy kik ülnek az asztal körül. Ezt ígéri a következő játék is.

Hajnóczy Soma (bűvész, standupos) egy egészen érdekes kommunikációs partijátékot dobott piacra, engem már a névválasztással is megvett kilóra, ami úgy hangzik, hogy „Fröccs” (mellékesen megjegyezném, a doboza is elég csinosra sikeredett). A megtévesztő név ellenére ez nem egy ivós játék, úgyhogy nyugodtan az asztalhoz ültethetitek a kamasz gyerekeiteket is játszani.

A játék története szerint, a résztvevőknek kocsmahősök bőrébe kell bújnia, az lesz a feladatotok, hogy a város legjobb fröccsét keverjétek ki, és adjátok el. Aki a legjobb alkusz a városban, az győz.

Tizenkét különböző szerepkártya közül választhattok (például Icuka vagy Hollósi elvtárs), ami befolyásolni fogja majd a játékstílusotokat.

Elő a zsírosdeszkával meg a sárgamuskotállyal, és indulhat a játék! Kettőtől–hat főig prímán játszhatjátok.

Kinek ajánlom? Fröccsözni vágyó baráti társaságoknak.

Na és te hol voltál, amikor megtámadták a Halálfalók a Roxfortot?!

Rengeteg Harry Potter-kvízen vagyok túl, állítom, magasan ez a legjobb Harry Potter-féle kvíz a társasjátékpiacon. A játék valóban az, amit ígér, egy zsebtársast, amiben a Harry Potter-könyvekből tesznek fel kérdéseket. Az ilyen egyszerűen hangzó játékokat lehet a legjobban elrontani, például pontatlan, hamis vagy épp túl egyszerű kérdésekkel.

Az alkotók nagyon ügyesen szerkesztett kérdésekkel tűzdelték tele a paklit, többszöri újrajátszás után is voltak olyan feladványok, amik fejtörést okoztak.

A játék menete a következő: alkossatok csapatokat, jelöljetek ki egy játékmestert, aki írja becsületesen a pontokat, és nézi az időt. Húzzatok a pakliból egy kártyát, és dobjatok a dobókockával. Amilyen színt pörget ki a kocka, azt a kérdést kell megválaszolnia majd a csapatnak – természetesen időre. Ha lejárt az idő, akkor szabadrablás jelleggel a konkurens csapat(ok) megválaszolhatják a feladványt, sikeres válaszadás esetén pedig jár a pont.

Ez a játék számomra telitalálat, annyit tudok rá csak mondani, hogy tíz pont a Griffendélnek!

Kinek ajánlom? Harry Potter-fanatikus barátoknak.

Diplomácia, közélet, politika: Voxpop és Ki kicsoda (…a magyar közéletben)?

Voxpop – vitajáték

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

DIA (@dia_org) által megosztott bejegyzés

Ha bírod a kommunikációs játékokat, akkor ezt neked találták ki. A Voxpop egy baromi jó vitajáték, ami azért jött létre, hogy megtanuljunk érdemben jót, s jól vitázni, érvelni egy adott téma mentén. Nem utolsó sorban segít abban is, hogy jobban megismerjétek családdal, barátokkal egymást.

A játék résztvevői szempillantás alatt megtanulják mi a különbség a hamis és asszertív érvek között. Miért nem győztes érv egy beszélgetés során, hogy „Afrikában éheznek”, vagy hogy „márpedig kilencből tíz orvos ezt ajánlja”.

Hogyan védj ki hamis érveket, azt, ha valaki megpróbálja a figyelmedet elterelni manipulatív eszközökkel.

Ahhoz, hogy ringbe szállj és kivédd ezeket, ennél sokkal, sokkal kreatívabbnak, leleményesebbnek kell lenned. Ebben segít a Voxpop társas, ami egy baromi jó edukatív, vitakultúrát fejlesztő játék.

Kinek ajánlom? Aki szeretne egy jót vitatkozni, tányértörés nélkül

WHO DIS?/Ki kicsoda…?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WHO DIS? (@whodisshop) által megosztott bejegyzés

A következő társasjáték egy igazi klasszikust gondolt újra, piacra dobva a Ki kicsoda? magyar közéleti változatát. Ha esetleg teljesen kimaradt volna gyerekkorodból a Ki kicsoda? íme, egy gyorstalpaló. Két játékos egymással szemben ül, senki sem látja a másik tábláját, majd barkochba-kérdésekkel próbálnak rájönni arra, hogy kinek a képe van játékostársa előtt. Minél jobb kérdést teszel fel, annál gyorsabban közelebb jutsz a megoldáshoz.

Csavarva a kerettörténeten, a magyar politikai élet színe-javát beültették a játékba, és most azt találhatod ki, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Soros György képe van a másik előtt.

Az ismeretlen, ám rém kreatív csapat a következő magyar közéleti szereplőket mutatja be: Áder János, Dúró Dóra, Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Győrfi Pál, Karácsony Gergely, Kovács Gergő, Lázár János, Mészáros Lőrinc, Müller Cecília, Németh Szilárd, Orbán Viktor, Rogán Antal, Schmidt Mária, Schmuck Andor, Soros György, Szél Bernadett és Szijjártó Péter is helyet kapott a játékban.

Mit is mondjak, igazi MUST HAVE karácsonyi ajándék.

Kinek ajánlom? Mindenkinek, akinek jó humorérzéke van.

Szőcs Lilla