Természetesen a kirakósláz engem is utolért, tavaly márciusban beszereztem egy igazán szép darabot, mutatom:

Két dolgot azonban a rendeléskor elfelejtettem mérlegelni:
a) az ezer darab igenis sok; b) lehet, hogy a mintája szép, ráadásul macska van rajta, de érdemes lenne egyszerűbbet választani, ugyanis utoljára általánosban kirakóztam.

Nos, ezt mind nem gondoltam át, így sejthetitek, meddig jutottam vele.

Pontosan: a szélét és a macskát kiraktam (nyilván ezek a legegyszerűbb részei), majd azt se tudtam, merre induljak tovább.

Közben a karantént feloldották, újra indult a mókuskerék, és azóta se veselkedtem neki újra a nehezének. De többek között ezért is írom ezeket a sorokat, ugyanis eszem ágában sincs feladni! Hiszen társasjáték-rajongóként nem tehetem, hogy félbehagyjam a játékot. Nem mellesleg a puzzle a puszta szórakozáson kívül még sok minden másról is szól.

Össze is gyűjtöttem róla 6 érdekességet, hátha a végére neked is megjön a kedved hozzá!

1. Azt hinnéd, hogy ősi játék, pedig nem

Amilyen egyszerű játéknak tűnik a puzzle, azt gondolhatnánk, hogy már az ókorban is játszották, ám ez nincs így. Egészen 1760-ig kellett várnia az emberiségnek arra, hogy valaki feltalálja a puzzle-t. Ez az ember John Spilsbury volt, egy brit térképész, aki nem gyerekjátéknak, hanem oktatási segédeszköznek szánta a kirakót.

Felrajzolt egy falapra egy térképet – egyes források szerint Európa térképét –, és a határok vonalában szétvágta.

A gyerekek pedig ezzel a módszerrel játékosan tanulhatták meg, hogy melyik ország hol van, és melyek a szomszédjai.

2. Hogyan kerül a képbe a fűrész?

Spilsbury a találmányát igen frappánsan „szétvágott térképnek” nevezte, ám ez a név később okafogyottá vált, amikor a módszer elterjedt, és nem csak térképekből készítettek kirakóst. Ekkor kapta a játék a mai nevét: jigsaw puzzle. A puzzle szó ma már önmagában jelenthet kirakóst, de rejtvényt is. Ezért kellett hozzátenni, hogy milyen feladványról van szó, így került a puzzle szó elejére a jigsaw kifejezés.

És hogy miért pont így hívják? Akkor robbant csak be igazán a kirakós, amikor elkezdték tömegesen gyártani. Ezt pedig egy speciális gép tette lehetővé, amivel gyorsan, nagy tételben lehetett előállítani – ami értelemszerűen egy speciális fűrész volt. Így hát a jigsaw puzzle név arra utal, hogyan készül a játék.

3. Több mint szórakozás

Bár a puzzle minden korosztálynak remek szórakozás lehet, a mókafaktoron kívül egyéb jótékony hatásai vannak a rendszeres használatának. A játék fejleszti a logikai és stratégiai gondolkodást, a rövid távú memóriát, az összpontosítási képességet és a kézügyességet.

Mindemellett pedig csökkenti a stresszt, segít kikapcsolódni, és jótékony hatással lehet az önbecsülésre.

4. Válságok játéka

Nem csoda, hogy a pandémia idején újra, a szokásosnál is felkapottabb időtöltés lett a kirakózás, hiszen viszonylag olcsó és hosszú távú szórakozási, kikapcsolódási lehetőség. Az 1930-as években, a nagy gazdasági világválság idején is ehhez a játékhoz fordultak a legtöbben, a puzzle egyik virágkorának számít ez az időszak.

5. Egy játék, ezerféle fajta

Az eredeti, fából készült játék a tömeggyártás megkezdésekor lett kartonalapú, azóta pedig egyre többféle puzzle-t lehet kapni a boltokban. Ott van a mára már igencsak elterjedt 3D-s verzió, és akadnak olyanok is, amiknek a darabkái már nem hagyományos formájúak, hanem például állatokat vagy tárgyakat formáznak, és ezek összeillesztéséből jön ki a nagy kép. Ám vannak, akik még tovább fejlesztették a játékot: a Nova nevű kirakóst egy erre kialakított dobozban (ringben) kell kirakni, ami, ha a megfelelő helyre tesszük a kirakósdarabkát, fényjátékkal jelzi a „találatot”.

6. Legleglegek

  • A világ legtöbb darabos puzzle-je 551 232 darabból állt, és összesen 1600 egyetemista rakta ki 2011 szeptemberében, Vietnámban.
  • A világ legnagyobb kirakósa 6122,68 négyzetméteren terült el, Dubajban lehetett megcsodálni 2018-ban.
  • A világ legnagyobb puzzle-gyűjteményének büszke tulajdonosa a brazil Luiza Figueiredo, akinek 2017-ben 1047 doboz kirakós játéka volt.
  • A legnagyobb online kirakható puzzle 1,2 millió darabból áll.
  • A leggyorsabban kirakott 1000 darabos puzzle rekordját 2020-ban állította fel a brit Sarah Mills, aki mindössze 1 óra 40 perc alatt teljesítette a feladatot.

Dián Dóri

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash / Ross Sneddon