Mióta a társasjátékozás a hobbim, időről időre írok is a témában azzal a nem titkolt céllal, hogy minél többen rátaláljanak erre a fantasztikus elfoglaltságra. Játszani ugyanis mindenki tud, de mindenkinek kicsit másképp jó, és másképp is csinálja. Társasajánlóimmal olyan játékokat mutatok be nektek, amik reményeim szerint sokatok tetszését elnyerhetik, ezzel a kvízzel pedig abban próbáltam a segítségetekre lenni, hogy megtudjátok, melyik játékostípusba tartoztok.

Ezúttal olyan helyeket, eseményeket és szolgáltatásokat gyűjtöttem össze, amelyek által társasokat próbálhattok ki. Egy új játékot megtanulni ugyanis – még a legegyszerűbb, kétmondatos szabályokkal operálókat is – idő- és energiabefektetés,

nem beszélve arról, hogy a társasjátékok pénzbe kerülnek, tehát mindenki szeretne olyan játékkal beállni a pénztárhoz, ami biztosan kedvére való.

Persze, a legolcsóbb megoldás, ha kölcsönkérünk egy-egy játékot az ismerőseinktől, barátainktól, családtagjainktól, de így a lehetőségeinket erősen korlátozza az illetőnek a gyűjteménye. Arra viszont, hogy minél szélesebb körből válogathassunk, szerencsére léteznek különböző társasjáték-kölcsönzők, társasjátékos kávézók és játékos rendezvények is – ezekből gyűjtöttem össze néhányat.

Ha otthon játszanál

Ha társasjáték-kölcsönzés, akkor sokaknak elsőre a Játszóház Projekt ugrik be, nem véletlenül: rendszeresen szerveznek társasjátékos eseményeket, és évek óta fut nagy sikerrel a játékkölcsönző szolgáltatásuk. Náluk nem konkrét termékeket lehet házhoz rendelni, hanem egyfajta zsákbamacskarendszer működik: egy kérdőív kitöltése után, amivel felmérik a preferenciáidat, küldenek egy négy játékból álló csomagot, amivel nyolc hétig játszhatsz, ezután kell visszaküldeni. Lehet egyszeri alkalomra előfizetni, de akár rögtön háromszor nyolc hétre is, és a legtöbb játékhoz van saját szabálymagyarázó videójuk, hogy még gördülékenyebben menjen a játék megtanulása.

Aztán ott van a budapesti Szellemlovas társasjátékbolt, ahonnan konkrét játékokat lehet kikölcsönözni – az itteni rendszer szerint a választott játék vagy játékok (kedvezményes, bontott) árát kell kifizetni a kölcsönzéskor, és amikor visszavisszaviszitek, ebből a kaucióból levonják a játék(ok) új árának 10 százalékát, a többit visszakapjátok. Náluk hét napra lehet kölcsönözni a játékokat, de ha megtetszett, kedvezményes áron meg is vásárolhatók a kölcsönzés után.

Nagyon hasonlóan működik a bérlés a Phantomgamesnél is, azzal az egyetlen különbséggel, hogy a kölcsönzés idejét négy hétig lehet meghosszabbítani, és a 10 százalékos árat hetente kell kifizetni értelemszerűen. Fontos, hogy csak a budapesti, Bercsényi utcai üzletünkben lehet bérelni játékokat.

Ezen felül érdemes körülnézni a helyi könyvtárakban, ugyanis egyre több helyen érhető el játékkölcsönző szolgáltatás is!

Ha kimozdulnál

Számos olyan tematikus kávézó és bár van már Budapesten, ahol széles választékkal várják a társasozni vágyókat. Ezekre a helyekre nemcsak akkor érdemes ellátogatni, ha valamilyen újdonságot szeretnénk kipróbálni, hanem igazából bármikor, amikor társasoznánk, de egy kis változatosságra van igényünk. Szuper program lehet akár barátokkal, akár gyerekekkel, viszont fontos, hogy mindenhol érdemes asztalt foglalni – szerencsére igen népszerű helyekről van szó.

Ilyen például a Játszóház Projekt kávézója, az Ignác, a nyúl a VIII. kerületi Német utcában, a Board Game Café a Ferenc körúton, a Red & Black az V. kerületi Vármegye utcában, és a Játsz/Ma az V. kerületi Reáltanoda utcában. A kifejezetten gyerekeknek szóló társasjátékos hely a Pagony Játékház, és a Gémklub, illetve a Reflexshop társasjáték-kiadók és -áruházak, illetve a Magyar Társasjátékos Egyesület (MATE) is rendszeresen tartanak társasjátékklubokat az érdeklődőknek.

Ezeken a helyeken, ha van rá igényünk, játékmesterek segítenek a társas szabályainak gyors megtanulásában, illetve mindenféle finomsággal spékelhetjük meg az élményt. Általában belépődíj ellenében ülhetünk le játszani néhány órára.

A fentiek mellett pedig számos vidéki településen hoztak már létre hasonló helyeket, és társasjátékklubok is működnek sok városban, úgyhogy érdemes utánanézni a helyi lehetőségeknek.

Ha rendezvényre mennél

A társasjátékos rendezvények nemcsak azért szuperek, mert rengeteg új játékkal ismerkedhetünk meg, hanem mert ezek kifejezetten olyan események, ahol bemutatják, megtanítják, majd ki is próbálhatod a játékokat úgy, hogy közben megismerkedhetsz új emberekkel. A Játszóház Projekt rendszeresen tart ilyen úgynevezett játszatásokat Budapesten és Debrecenben, illetve a Mit Játsszunk? vlog alkotói is csinálnak ilyen eseményeket, amelyeken együtt lehet játszani velük jobbnál jobb játékokkal. 

Ebben a kategóriában a végére hagytam a legnagyobb durranást, a társasjátékos közösség egyik legnagyobb eseményét, az évente megrendezett Társasjátékok Ünnepét. A rendezvényt minden év novemberében szervezik meg, és rengeteg neves kiadó képviselteti magát rajta, bemutatják az újdonságokat, amiket természetesen ki is lehet próbálni, illetve számos sikerjátékkal is lehet játszani az évről évre egyre nagyobb eseményen. A kétnapos rendezvényre érdemes kezdő játékosként is kilátogatni, mert itt igazán meg lehet tapasztalni, milyen széles körű, változatos és varázslatos hobbi a társasjátékozás. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Tomekbudujedomek

Dián Dóri