Talán soha egy cikkem alá nem kommenteltek annyian, mint amelyik arról szólt, hogy kissé hadilábon állok a rend megtartásával. Odáig oké, hogy mindent elpakolok, leporolok, kisikálok, rendszerezek, fel- és elmosok, de aztán elég egyet pislognom, és máris kezdhetek mindent elölről. Legalábbis én így élem meg. Innentől kezdve, ha csak egy-két olyan nap van a héten, amikor állandó a jövés-menés, nem vagyunk otthon eleget, sok a munka, épp csak beesünk este az ágyunkba (nem, ne értsétek szó szerint, mielőtt…), máris elkezdenek szaporodni a kupikupacok a lakásban. Nem mindenkinél, tudom, csak nálunk és azoknál, akik a múltkori cikk alatt boldogan konstatálták, hogy nincsenek egyedül. 

Azok, akik azt írták, hogy náluk mindig rend és tisztaság van, erre csak rá kell állni, meg gyerekként jó példát látni (az én anyukám állandóan takarított, mindig szép rend és tisztaság volt, szóval a jó példa önmagában nem elég), ők pedig szerintem most nyugodtan dőljenek hátra, és élvezzék, ami jön:

Esküszöm, csodálom őket! Komolyan, egyszerűen

lenyűgöznek azok az otthonok, ahol mindennek megvan a jól kitalált helye, ahol nem kell egy csomó mindent elmozdítani ahhoz, hogy rendesen ki lehessen porszívózni, ahová bármikor betoppanhat egy vendég.

Az én szememben ezek az emberek szuperhősök, már amennyiben nem nyelnek le keresztben azért, mert nekem döcögősen megy, amiben ők ekkora ászok. Illetve amennyiben a tiszta otthonban élni is lehet, nem csak rendesen viselkedni.

Van ám egy külön kategóriájuk a takarítómágusoknak, ők a „cleanfluencerek”, ami játék a clean, azaz takarítás és az influencer szavakkal.

Ők azok, akik megszállottan imádnak takarítani, és erről készítenek videókat, képeket, megosztják a tippjeiket, élőben takarítanak, ami közben lehet hozzájuk „csatlakozni”, és vannak az igazán hardcore arcok, akiknek az a heppjük, hogy tényleg undorító, rettenetesen koszos lakásokat (például gyűjtögetőkét) pucolnak gyönyörű tisztává. 

Mindig is imádtam az ilyen profilokat és csatornákat, sőt egyetemista koromban abszolút rajongója voltam a Tiszta a lakásod? című műsornak, amiben két brit hölgy iszonytatóan mocskos otthonokat takarított ki, és mindenhez szódabikarbónát meg ecetet használt. A párom tudhatta, hogy mit néztem a tévében, ha tiszta és ecetillatú volt a lakás. Igen, nekem az ecetnek illata van, nem szaga, finomra szagoltam, annyit használtam az utóbbi évtizedben. 

Szóval a saját példámon látom, hogy egy tiszta otthonban vendégeskedés, vagy egy jó „cleanfluencer” típusú videó milyen lendületet tud adni, úgyhogy most megosztok veletek pár szuper oldalt, ugyanis jön az ősz, ilyenkor is esedékes egy nagyobb takarítás, selejtezés, rendezkedés. Szóval nem árt némi muníció a motiváltsághoz az olyan gyarló alakoknak, mint amilyen én is vagyok.

Mire kitakarított, lementem alfába

A Naturally Brittany volt az első oldal, amit ebben a témában követni kezdtem, ezért nyitom vele a sort, pedig messze nem ő a témában a legnagyobb durranás. Eredetileg a mosható pelenkás videói miatt kezdtem el nézni, meg azért, mert eszméletlen motiváló és megnyugtató. Aztán emlékszem, egy éjjel nem tudtam elaludni, és megláttam, hogy kirakott egy „clean with me” timelapse (vagyis gyorsított felvétel) videót, aminek annyi volt a lényege, hogy kitakarította az egész házat. Eszméletlenül jó volt nézni, olyan szinten mentem le alfába a végére, ahogy meditáció közben még soha. Később láttam, hogy egy csomó ilyen videója van, és meglepődtem, de a téma variábilisabb, mint gondolnánk. Mert van „gyors menet” típusú, amikor nincs sok idő, így születtek a pár perces takarításos videók is, hogy hogyan szelektál a feladatok között, mivel lehet a leggyorsabban a leglátványosabb eredményt elérni. Vannak selejtezős, ruhahajtogatós, szobák, sőt évszakok szerint kategorizált motivációs videók, nagytakarítósok, mélytisztítósok, amikor szétszedi a sütőt is. Mindeközen négygyerekes anya, aki igyekszik minél természetesebb megoldásokkal élni, szóval szuper szimpatikus, de (vagy és) nagyon, nagyon amerikai, értem ezen, hogy különös figyelmet kapnak az ünnepi készülődések, a tematikus dekoráció, és olyan hangulatú az otthona, mintha a Hetedik mennyország című sorozat díszletei között élne. Még hozzá kell tennem, hogy főzős-sütős tartalmai is vannak, ezeknél is törekszik a gyors, egyszerű és egészséges megoldásokra, nekem tetszik, hogy a praktikumot keresi, ami négy gyerek és a munkája mellett teljesen érthető. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Brittany (@_naturallybrittany_) által megosztott bejegyzés

Na de folytatom a sort az igazi tisztaságmániás nagyágyúkkal, akikre még rátaláltam.

Cleanmama

Az Instagram-profilján az a bemutatkozó szöveg, hogy

„A takarításnak nem kell bonyolultnak lennie!”

Amint az ember elkezd lejjebb görgetni, kiderül, hogy itt nemcsak gyakorlati takarítós tippeket láthatunk, hanem abban is segít, hogy hogyan építsük be a rohanós hétköznapokba a háztartási feladatokat. Csoportosítja a különböző tennivalókat, beosztja a hétre szobák szerint, és minden szobához gyárt egy külön listát, hogy miket kell mindenképpen megcsinálni az alaposság jegyében. Ha követjük a tanácsait, mindennapra jut valamennyi teendő, pont annyi, hogy mindig tisztaság és rend lehessen anélkül, hogy napi több órát foglalkoznánk az otthonunkkal. Közben tök jó és természetes, olcsó és egyszerű takarítószer-recepteket, -tippeket oszt meg, és igyekszik motiválni a követőit, hogy ma például szombat van, mossunk ki minden törülközőt és ágyneműt! Kialakított egy rendszert, hogy mikor mit csinál meg, így nem is tud elúszni a feladataival. Imádom ezt a praktikus gondolkodást!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Clean Mama® (@cleanmama) által megosztott bejegyzés

This Girl Can Organise

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nagyon bírom a lifehack videókat, amikben pofonegyszerű trükkökkel oldanak meg kis hétköznapi „problémákat”. Ezen az oldalon nem kizárólag a takarítás van fókuszban, sőt. Ez a nő a rendszerezés nagymestere, ráadásul ő is igyekszik fenntartható megoldásokat választani, ami azért is fontos, mert lifehack videókból sajnos rengeteg olyan van a világhálón, amik egyszer használatos eszközökkel trükköznek (főszerepben a befőttesgumi, visszazárható műanyag tasak, alufólia és a folpack.) Szellemes és praktikus ötletei vannak a lakás (és saját magunk) lehűtésére kánikula idején, vagy a vízparton arra, hogy ne legyen mindenünk csupa homok, vagy hogy a gyönyörű szekrényünkre ragadt unikornisos matricát hogyan tudjuk kapirgálás nélkül egy pillanat alatt eltávolítani. Kifejezetten szórakoztatók a tartalmai, vidám, egyszerű és nagyszerű tanácsokat oszt meg, érdemes követni. 

The Organised Mum 

Amikor már besokalltunk attól, hogy nem elég, hogy másnál milyen szép rend és tisztaság van, de még élvezik is csinálni és csak mi vagyunk ekkora lúzerek, akkor jön jól egy ilyen oldal. Ez az Insta-profil ugyanis a hétköznapi anyák szemszögéből közelíti meg a házvezetést. Nem vigyorog mindig és igenis a fejére nőnek a feladatai, vagy legalábbis beszél arról, hogy ez megtörténhet, és pont az a missziója, hogy a lehető legjobban leegyszerűsítse az anyák háztartási teendőit úgy, hogy közben mégis hatékonyak lehessenek. Nemcsak takarítás és rendszerezés, de főzés témájában is otthon van.

Ha őt követed, egy közösségbe is belépsz, ahol egymást motiválják a követők, nem szólják le a másikat, amiért elúsztak a szennyessel, vagy a mosatlannal. Ezek megtörténnek a hétköznapi halandókkal, és

ez az oldal úgy motivál, hogy közben nem érzi magát az ember egy kupac büdös zokninak azért, mert ő nem mosolyogva takarítja az eleve tiszta lakását. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gemma Bray (@the_organised_mum) által megosztott bejegyzés

Clean My Space

Még egy példát hozok az előbbi attitűdből, ugyanis nem kell ahhoz anyának lenni, hogy a hátunk közepére kívánjuk a háztartást. Ez a nő szintén a gyors, egyszerű trükkökre szakosodott, és közel sem vág mindehhez folyton jó képet, sőt. Nála láttam először a resting cleaning face kifejezést, ami a resting bitch face (ami a flegma arckifejezést jelenti), csak takarítás közben. Rácáfol a virálisan terjedő takarítós videókra, hogy miért is hülyeség fogkrémmel takarítani a csapot és bevezet a mosogatógépbe pakolás rejtelmeibe, bár a mi irodavezetőnk, Erika, fix, hogy átrendezné az ő gépét is. Felhívja a figyelmet olyan fogásokra, amik talán eszünkbe sem jutnának, például, hogy ha a mosott ruháinknak nincs jó illatuk, talán penészes a mosógép szigetelőgumija és csak át kell törölgetni, vagy hogy az illóolajok milyen hasznosak lehetnek egy háztartásban. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Clean My Space (@cleanmyspace) által megosztott bejegyzés

Auri Katariina

A végére hagytam a legextrémebb versenyzőt, aki magát a takarítás királynőjének tartja, és azt hiszem, lehet is benne valami, mert amit ő művel, az eszelős. 

Ő bizony vállaltan és megszállottan IMÁD takarítani. Olyannyira, hogy szenvedélye felkeresni olyan otthonokat, ahol már hosszú évek óta nem takarított vagy rakott rendet senki. 

Egészen hátborzongató, hogy ami számunkra gyomorforgató, az neki maga a megtestesült gyönyör. Úgy tud örülni egy mocskos mikrohullámú sütőnek, mint más egy tisztának se.

Azon túl, hogy egészen felfoghatatlan, hogy lehet ezekből a rémes szemétdombokból tiszta otthont varázsolni, döbbenetes, hogy mindezt mosolyogva csinálja és úgy, mintha ez a világ legegyszerűbb dolga lenne. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

𝘈𝘶𝘳𝘪 (@aurikatariina) által megosztott bejegyzés

Azért is őt hagytam a végére, mert igazából ennél motiválóbb aztán tényleg nincs. 

Ha valaki képes egy leírhatatlanul undorító tűzhely takarításának örülni, meglátni benne a nagyszerűséget, és legyőzni a mocsokszörnyet, akkor akármi van is nálunk a négy fal között, biztosan nem vár ránk akkora harc, mint a takarítás királynőjére. 

Most be is fejezem, mert egy vízköves zuhanyrózsa arra vár, hogy ecetbe áztassam, amíg nátrium-perkarbonáttal csillogóra fehérítem a fugát a fürdőkád körül. 

Na, nektek is megjött a kedvetek?

Szabó Anna Eszter