Amióta a klímakatasztrófa témája fókuszba került, lépten-nyomon olyan online tartalmakba is botlunk (szerencsére), amik arra buzdítanak minket, hogy a saját környezetünkben csökkentsük a hulladék mennyiségét minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után, beleértve az utazást, a vásárlást, a háztartásban használt kozmetikumokat, illetve tisztítószereket, a ruházkodást és így tovább. 

Vannak, akik egyáltalán nem törődnek ezzel a kérdéssel, és úgy gondolják, hogy amíg például Indiában folyóként hömpölyög a szemét, addig a saját kis törekvéseink itthon egy fikarcnyit sem számítanak. Azért, mert én nem tépem le a boltban a műanyag zacskót a zöldséghez, attól még ezer másik ember úgyis gondolkodás nélkül abba pakolja majd a banánt vagy az amúgy is dupla csomagolásban hazánkba érkező pomelót, ezzel is hozzáadva a magukét a fogyasztói társadalom által kitermelt, a földünket szép lassan ellepő hulladék mennyiségéhez.

Bevallom, néha nekem is vannak kétségeim, hogy a szelektív gyűjtéssel, a kevesebb és tudatosabb vásárlással, a háztartásom és az életmódom zöld irányba mutató reformálásával valóban van-e bármiféle ráhatásom a globális helyzetre. De az is tény, hogy egyre többen vannak, akik erre a témára érzékenyek, és a maguk környezetében a lehetőségeik és legjobb tudásuk szerint törekednek a zero waste, azaz a hulladék nélküli életmódra.

Úgyhogy, a kétségeim ellenére bennem él a remény is, hogy minél többen lépnek erre az útra, annál inkább lesz látványos eredménye nagyban is, és a megváltozott fogyasztói szokásokra a kereskedelmi láncok is kénytelenek lesznek reagálni.

Mert ha senki nem tépné le azt a fránya egyszer használatos műanyag zacskót, akkor nem is gyártanák…

Na de, elmélkedés és pufogás helyett hoztam hat olyan ötletet, amiket többnyire itthoni alapanyagokból raktam össze, és még ha kicsiben is, de csökkentik az otthonomban és a vásárlásaim során keletkező hulladék mennyiségét, amitől egyébként a lelkiismeretem is picit nyugodtabb.

1. Függönyzsákok

Az imént említett műanyag zsákok helyett régi vagy maradék függönyanyagból is lehet zsákot készíteni. Tű, cérna, madzag és olló kell hozzá, és persze némi alap varrástudás. Szerintem hasznos (és menő) dolog, ha bárki tud alapszinten varrni is. 

Persze, lehet venni trendi, új zsákocskákat is, de akkor megint ott vagy, ahol a part szakad. Lehetőség szerint használd azt, amit megtalálsz otthon. Ha pedig nincs a szekrény mélyén maradék függöny, nyugodtan menj el egy használtruha-boltba, vagy kutakodj online, fillérekért lehet erre alkalmas anyagokat beszerezni.

Én az elmúlt bő egy évben nem találkoztam olyan hellyel, ahol ne fogadták volna el a saját zsákokba pakolt zöldséget, gyümölcsöt. Viszont sajnos azt is meg kell állapítanom, hogy ugyanezen idő alatt magamon kívül senki mást nem láttam ezeken a helyeken saját zsákkal… 

2. Textiltáska párnahuzatból

Ez az ötlet tulajdonképpen hasonlít az előzőre, azzal a különbséggel, hogy itt vastagabb anyagot érdemes használni, és egy táskapántra is be kell ruházni. Viszont két megfelelő méretű (40 × 40 vagy 50 × 50 cm-es) mintás párnahuzatból ez is egyszerűen elkészülhet. A cipzáros részt levágva, és a belső részükkel egymásba csúsztatva őket kifordítható, kettő az egyben verzió is készülhet belőlük. 

Egy ilyen táska mindig van velem, emiatt sosem kell szatyrot kérnem, pláne pénzt adnom érte. Bátran mosható mosógépben, hosszú évekig bírni fogja a strapát…

3. Arctisztító korong törülközőből

Ehhez is kell némi varrástudás, akár géppel, akár kézzel. Nálam a műanyag csomagolásban kapható vattakorongokat helyettesítik, és egy régi, fürdőszobai törülköző darabjaiból készültek. 

Smink lemosásához ez durva, de puhább anyagból, akár egy megkopott melegítőfelső feldarabolásából származó anyaggal a sminket is kíméletesen eltávolíthatjuk. Nem a levegőbe beszélek, tudom, hogy sokkal, de sokkal kényelmesebb a készen kapható vattakorong, de higgyétek el, ha fejben átálltok erre, egy idő után a saját anyaggal történő arctisztítás is legalább olyan természetes lesz, mint ahogy a vattakorongért nyúltok... 

 4. Gyertyatartó üveg újrafelhasználása

A kis korongok tárolására olyan üveget használok, amiben évekkel ezelőtt egy illatos gyertya volt. Egyrészről pont jó a mérete, másrészről jól is néz ki, végül, de nem utolsósorban pedig nem kallódik el, hiszen új funkciót kap a fürdőszobában. 

Az üveges, fémdobozos mécses- vagy gyertyatartókat ne dobjátok ki, használjátok új funkcióra, például tárolásra, sőt kisebb méretű növény kaspójaként is nagyon jól mutathatnak. 

A viasz eltávolítása sem nagy ördöngösség: a kiürült üveget pár órára tegyétek a mélyhűtőbe, a megdermedt viasz könnyebben eltávolítható róla.

5. Szemeteszsák régi lepedőből

Ez az ötlet viszont semmilyen tudást nem igényel, és egy régi elfeslett vagy megkopott lepedőn kívül extra eszközt vagy alapanyagot sem. Az ötlet akkor jött, amikor egy februári hulladékcsökkentő kihívásban vettem részt, és a műanyag szemeteszsákot szerettem volna felváltani egyéb, környezetkímélőbb alternatívával. 

Így került képbe az újságpapír és a régi lepedő. Ha ugyanis a kommunális hulladékba tényleg csak az kerül, ami valóban oda való, és a szerves hulladékot elkülönítve gyűjtjük, és van lehetőségünk komposztálásra (be kell látnom, hogy ennek a dolognak ez az egyetlen kulcsa), akkor csökkenthetjük a hagyományos szemetes méretét, és bőven elég egy lepedőanyaggal kibélelni.

Szintén saját tapasztalat, hogy egy hónap alatt mindössze két ilyen kis batyu szemetet termeltem, ami azt jelenti, hogy egy régi, dupla méretű lepedő ugyanilyen mértékű szeméttermelés mellett biztosan elegendő egy-két évnyi kukazsákhoz.

6. Régi cipős doboz

Végül pedig jöjjön egy klasszikus, a régi cipős doboz újrahasznosítása. A befedésére lehet használni öntapadós fóliát, mintás tapétát, de persze itt is szóba jöhet egy vastagabb textil, amit én méretre szabás után egyszerűen csak ragasztóval rögzítettem a felületre. 

Így már akár a polcra is kikerülhet, és jöhet még rá akár címke felirattal, vagy bőrfül díszként, ki mit szeretne. Lehet készíteni egymáshoz passzoló, különböző méretű verziókat is, így olyan, mintha készen vásároltunk volna egy teljesen új szettet.

Utolsó gondolatként már csak annyit fűznék hozzá, hogy a hulladékmentesebb életmód egy olyan törekvés, amit így vagy úgy, de bárki be tud iktatni az életébe a mindennapjaiba, ha egy kicsit nyitottabban áll hozzá. Vannak egészen profik a témában, vannak teljesen kezdők, és vannak, akik valahol a kettő között mozognak, mint ahogyan én is.

A hangsúly nem azon van, hogy ki csinálja jobban, vagy régebb óta, mert ennek a történetnek egyáltalán nem ez a lényege. Hanem az, hogy mindenki tegyen egy lépést az ügyben a környezete tisztaságáért, magáért, a gyermekei jövőjéért, a földünkért, amely mindannyiunk otthona.

Ha mással nem is, de legalább azzal, hogy mostantól nem tép le több műanyag zacskót…

JUDITU

A képek a szerző tulajdonában vannak