A TikTok mellett nem lehet szó nélkül elmenni

A WMN-en is foglalkoztunk már többször a kínai tulajdonú applikációval: Szőcs Lilla egy TikTok-kisokost állított össze, dr. Gyurkó Szilvi pedig tizenhét éves, rendszeresen TikTokot használó kollégájával páros cikket írt arról, hogy milyennek látják ezt az egész univerzumot. Ha időtök engedi, és érdekel a téma, olvassátok el őket, hogy teljesebb képet kapjatok.

Nem csak tinik táncos-tátikás videómegosztója

Korai Z generációsként még én is értetlenül pislogok a TikTok hódítóútját látva, de egy ilyen dinamikusan fejlődő alkalmazás marketingszemmel is nagyon izgalmas. Nem, annyira még nem kapott el a gépszíj, hogy regisztráljak vagy órákat töltsek naponta a felületen, de a tesómnak „hála”, néha kapok egy kis ízelítőt belőle. Számomra csak nemrég derült ki, hogy ez az egész őrület nem csupán annyiról szól, hogy tizenévesek éneklős-tátogós-táncos videókat osztanak meg magukról (most már a korábbi tizenöt másodperces korlát helyett akár hatvan másodpercben), hanem jóval többről.

Tulajdonképpen bármilyen témában készülhet videó: számtalan házi praktikát, pár perces sufnituning-ötleteket, illetve ízletes és szemet gyönyörködtető, gyorsan elkészíthető recepteket is találhatunk a közösségimédia-platformon.

Az sem idegen a felhasználóktól, hogy politikai tartalommal töltsék meg azt a közel egy percet, vagy fontos ügyek mellett álljanak ki videóikban. (Ehhez kapcsolódóan Nyáry Luca írt korábban egy érdekes cikket).

A főzés bárki számára elérhető DIY-tudás

Gondolom, kitaláltátok, hogy most a könnyebben emészthető főzős trendekről lesz szó. Néhány közülük ugyanis annyira jól sikerült, hogy nagyjából a videó feltöltését követően virális tartalommá vált, kihívások, hashtagek épültek köré, így minden magát valamire tartó TikTok-influenszernek ki kell kipróbálnia a hacket. Azon felül, hogy több becslés szerint mára havonta több mint egymilliárd (!) aktív felhasználóval büszkélkedhet az alkalmazás, a trendek térhódítását az is nagyban segíti, hogy más platformok júzerei is előszeretettel átveszik ezeket a kihívásokat. 

 

Az elv és a videók tartalma nagyon hasonlít az idősebb generációk számára talán ismerős Tasty rapid főzősvideókhoz, amelyekben felülnézetből, nagyon látványosan, sokszor csettintésre készülnek az általában pofonegyszerű ételek. Annyi különbséggel, hogy a TikTokon egy sokkal fiatalabb korosztályt tudnak megszólítani őszintébb köntösben, ahol egyáltalán nem a tökéletességen van a hangsúly (ellentétben például az Instagrammal).

Azt sulykolják az itt jelenlévő fiatalokba, hogy a főzés is egy DIY-tudás, nincs benne semmi ördöngösség. Sok trükk valóban nagyon hasznos (például a mangó hámozása) vagy finom, mint a következő három recept.

Néhány azonban csak a hecc kedvéért lett felkapott. Mégis megadja a felhasználóknak azt a löketet, hogyha amúgy nem sündörögnének a konyhában, rájöjjenek, ez tök jó buli, és legközelebb is visszatérjenek. Lehet, hogy a karantén kitermel magából egy wannabe séfgenerációt?

Színes-szagos tortilla-trükk (#tortillatrend négymilliárd össznézettséggel)

Nincs semmi újdonság abban, hogy egy tortillát bármivel meg lehet tölteni, bár gyakran bosszúságot okoznak az alján, tetején, összevissza kihulló töltelékdarabok. Így hát valaki fogta magát (simán lehet, hogy még jóval a TikTok előtti időkből), és csavart egyet a sztorin: a kör alakú lapot valahol bevágta félig, arra három vagy négy különböző feltétet pakolt megtartva a harmadok/negyedek autonómiáját, és így hajtogatta egymásra a rétegeket. Kicsit összemelegítette az ízeket, és kész az isteni reggeli, ebéd vagy vacsora. Voltak, akik olyan magaslatokba repítették a trendet, hogy nemzeti specialitásokkal tömték meg a kis lapokat, így született meg a tortillaburger, az alternatív szusi, és vette át a palacsinta szerepét is az azték származású finomság.

@alphafoodie

Nine countries nine ways 🤩 #tortillatrend #tortilla

♬ Home - Edith Whiskers

Valóban mindenféle töltelékkel remek, jöhet bele sok egészséges alapanyag, finom kencék, húsfélék is, meg persze rengeteg sajt, az összesütésnél ugyanis pont ez adja az esszenciáját. Még egy jó tanács: a zöldségféléket érdemes a középsőbb rétegekbe pakolni, hogy ne veszítsék el értékes tápanyagaikat a hő hatására. Egyébként meg csak a képzelet szab határt! Házi készítésű tortillával nyilván még finomabb és menőbb.

Engem a világutazós összeállítás inspirált, hogy legalább gondolatban utazzunk egyet, ezért a következő falatok születtek:

Olasz pizza újragondolva: zöld pesto, néhány levél bazsalikom, szárított paradicsom, prosciutto crudo, mozzarella

Ízkavalkád tex-mex stílusban: házi csilis bab, konzerv kukorica, avokádószeletek, friss koriander levél, cheddar vagy gouda sajt

Brit reggeli tojással: rántotta (elképesztően finom benne), nyers spenótlevelek, friss paradicsom, cheddar

Kakukktojás a sós finomságok között: Édes francia csók (café au lait mellé pont tökéletes): mogyorókrém, banán, eper (fagyasztott gyümölccsel is lehet csinálni)

Olasz-görög fúziós tészta (#bakedfetapasta 84,5 millió össznézettséggel)

Kell hozzá: 400 g koktélparadicsom, 200 g feta, néhány gerezd fokhagyma, olívaolaj, fűszerek (só, bors, rozmaring, bazsalikom), 250 g tészta

@everything_delish

BAKED FETA PASTA | thanks @feelgoodfoodie for the recipe inspo! #recipe #pasta #feta #bakedfeta #bakedfetapasta #cheese #food #tiktokfood

♬ Aesthetic - Xilo

Ha minden igaz, először egy finn bloggernek jutott eszébe az a zseniális ötlet, hogy összesüssön egy tepsinyi koktélparadicsomot egy közepére helyezett fetasajt-tömbbel meg néhány fűszerrel, hogy aztán jól összezúzza a tepsi tartalmát egy villával, és végül tésztával tálalja. Ennyire egyszerű az egész! Ha sütőben sül, körülbelül huszonöt perc kell neki kétszáz fokon, az utolsó percekben grillfokozatra kapcsolva. Tűzhelyen is könnyen megvan, ugyanaz az eljárás: addig rotyogtatjuk, míg a paradicsomok teljesen össze nem esnek. Amíg a krém készül, megfőzzük a tésztát, bármilyen jöhet, én most szarvacskát használtam, mert szeretem, ahogy a lyukas közepébe belefolyik a szósz. Az összenyomkodott feta-paradicsom elegyet összeforgatjuk a tésztával, és már ehetjük is. Külön szeretném felhívni a keverésnél hallható cuppogós hangokra a figyelmet, egyszerűen mennyei.

Egyedényes töltött „bundás kenyér” (#eggsandwhich 88,9 millió össznézettséggel)

Szükséges: két db tojás, két szelet kenyér, sok sajt + minden más, amit még szeretnénk a reggelinkben (nálunk: spenót, sonka, még két másik féle sajt)

@gusmcvean

One Pan Egg Sandwich❕This breakfast is fun to make and tastes amazing❕New YouTube video tomorrow❗️#eggsandwich #fyp #foryou #healthybreakfast #food

♬ let me know... - ok

A nagy truváj ebben, hogy egyetlen edényt kell elmosni a végén (kettőt, ha külön edényben verjük fel a tojást), látványos és elég kiadós reggeli. A tojásokat olajozott serpenyőben elkezdjük alacsony lángon sütni, mintha csak omlett készülne. Egyből jöhet rá a kenyér belemártva a még folyós tojásba (formakenyérrel könnyebb lesz a dolgunk), amit azonnal meg is fordítunk. Amikor megkeményedett valamennyire a tojás, megfordítjuk az egészet, a kenyérszeletek kerülnek így alulra. Megtöltjük a finomságokkal, ráhajtogatjuk a tojás szélét, és összefordítjuk a két szeletet. Picit sütjük még, hogy a belevalók is átmelegedjenek, és a sajt folyós legyen. Félbevágva tálaljuk, majd megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat.

Deli Csenge

Számadatok forrása: ITT

A képek a szerző tulajdonában vannak