Zimmer Feri a csillagok alatt – Ingyenes kertmozi a Várkert Bazárban

Vizezett sör, romlott húsból ebéd, földdel dúsított kávé – ne ijedj meg, nem egy olyan helyre szeretném felhívni a figyelmed, ahol ilyen borzalmakkal találkozhatsz, hanem egy fergeteges filmet ajánlok épp, méghozzá egy különleges helyszínen.

A nyáresti szabadtéri mozizás olyan műfaj, amit sosem lehet megunni – mondj annál szuperebb dolgot, mint a csillagos ég alatt nézni a kedvenc filmedet –, a Várkert Bazárban ráadásul különleges környezetben teheted mindezt.

Augusztus 14-én egy igazi magyar klasszikust vetítenek balatoni retrospektív estjükön: a Reviczky Gábor és Pogány Judit főszereplésével készült Tímár Péter-filmben, a Zimmer Feriben, minden perc maga a nagybetűs szórakozás. Sosem felejtem el, gyerekként mennyit nevettünk, ahogy figyeltük Fikász Ferenc ügyeskedéseit, aki a balatoni üdültetésből akarja feltölteni a családi kasszát. A belépés ingyenes, bővebb információkat ITT találsz a moziról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Várkert Bazár (@varkertbazar) által megosztott bejegyzés

Irodalomkedvelőknek kötelező: ismerd meg a „legpestebb Pest” tollforgatóit Nyáry Krisztián és Maczó Balázs várostörténész tolmácsolásában

Nyáry Krisztián évek óta a hazai irodalmi élet legismertebb és legkülönlegesebb alakjait hozza közelebb hozzánk, méghozzá úgy, hogy bemutatja az életük tankönyvekből kimaradó szegletét, megmutatja, milyen esendő emberek voltak ők is – a nagy művész álarca mögé rejtőzve. Ezúttal vele és Maczó Balázs várostörténésszel Terézváros utcáin barangolhatunk, ahol annak idején lépten-nyomon ünnepelt hírességekbe botlott az ember. Jókai Mór, József Attila, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, felsorolni sem lehet, ki mindenki járta egykor a „legpestebb Pest” utcáit. Őket idézik majd meg ezen az augusztus 17-i nyári estén, méghozzá a Jókai téri parkban. Az ingyenes előadásról ITT találsz bővebb infókat. 

Gyönyörködj a Balaton-felvidék természeti kincseiben – Vezetett élménytúra a Kopasz-hegyen

Az idei nyáron, bevallom töredelmesen, kicsit elhanyagoltuk a túrázást, ennek ellenére még mindig úgy gondolom, kevés jobb dolog van a természetjárásnál. A Balaton-felvidék pedig nemcsak gasztronómiai kincsekben bővelkedik (erről ITT írtam legutóbb), hanem lélegzetelállító természeti csodákban is. Ilyen a Kopasz-hegy, ami egy valódi geológiai varázslat (és nem mellesleg méltatlanul elhanyagolt a Hegyestű és a Szent György-hegyi bazaltorgonák mellett).

Most itt az ideje, hogy megismerd ezt a páratlan, természeti kincsekben bővelkedő hegyet, amelynek tetejéről egyszerre látható a Tapolcai- és a Káli-medence.

Ha épp arrafelé tartózkodsz, ne hagyd ki augusztus 6-án az odavezető túrát, amelynek során a szemet gyönyörködtető látvány és a jóleső testmozgás mellett megismerkedhetsz a Káli-medence történetével, néprajzával és egyéb különlegességeivel, meg persze azt is megtudhatod, hogy miért viseli jelenlegi nevét a hegy. A vezetett túra részvételi díja gyerekeknek 1000, felnőtteknek pedig 2000 forint, amit a helyszínen, készpénzben tudsz megváltani. Bővebb infókat ITT találsz.

Zenélő Dunakanyar – Ingyenes kikötőkoncertek a Duna-parton

Jó ideje szerelmes vagyok a Dunakanyarba, ahol mindig maximálisan kikapcsolódom; a hegyek között kanyargó Duna látványa olyan számomra, mint egy meditáció. Ebben a hónapban pedig szintén pezsgő kulturális élet helyszíne lesz a part, vagyis a kikötő: 6-tól egészen 28-ig ugyanis minden hétvégén ingyenes élő koncertekkel várja a közönséget a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Dunakanyar Szimfonikusok Zebegényben, Nagymaroson, Vácott, Visegrádon és Esztergomban. A koncertek pontos időpontját és helyszínét ITT találod.

Egy hétvége, amikor Szentendre éjjel-nappal nyitva tart

Én mondom, Szentendrének lelke van!

Ha azok a macskaköves utcák, a templomok, az épületek vagy a korzó mesélni tudnának!

Augusztus utolsó hétvégéjén megismerhetitek a város igazi arcát, Szentendre ugyanis éjjel-nappal nyitva áll majd a látogatók előtt. A gazdag kulturális kavalkádban mindenki megtalálhatja a számára vonzó programot: lesznek városismereti séták, gyerekprogramok, táncszínház, Kultklasszik koncertek, fényfestés a Fő téren, Barlang és P’Art Mozi programok, kiállítások és GastroArt események is. Illetve az idén a fesztivállal egy időben rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Bornapokat is Borkorzó néven, így Szentendre igazi „fesztiválvárossá” alakul. A kínálatban szerepelnek ingyenprogramok is, én pedig ezek közül most – nem kicsit hazabeszélve – Básits Branka magyarországi szerb énekesnő koncertjét ajánlom a figyelmedbe. Branka első szólólemezét, az Én Csépem című albumot mutatja be, amely a szülőfaluja, Szigetcsép szerb népzenéjén alapul. Az Én Csépem már megjelenése után zajos nemzetközi sikert aratott: az album felkerült a világ legrangosabb nemzetközi világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra, ahol a legjobb 20 lemez között a rangos 10. helyen végzett. Bővebb információkat ITT találsz a koncertről, a teljes programkínálatot pedig ITT bogarászhatod.

Filákovity Radojka