„Ilyen szintű elhivatottsághoz egy kicsit őrültnek kell lenni. Hiszen nem számít semmi, van a vas és az életidőm, amit szinte teljesen ennek kutatására, megmunkálására szánok” – jelenti ki a legnagyobb természetességgel a 38 éves Thiele Ádám, amikor csöppet sem szokványos mesterségéről beszélgetünk. Tíz évvel ezelőtt saját kezűleg épített házat, azaz kovácsműhelyt, amit csak azért tett élhetővé, hogy a világtól elvonulva alkothasson, kutathasson anélkül, hogy zavarná a szomszédokat. Amikor pedig nem kutat vagy kovácsol, akkor kézzel kaszál vagy teknőt váj saját készítésű szerszámaival.

természetközeliség ősi mesterség kovácsmester egyetemi adjunktus Thiele Ádám

Ebben családja is partner volt: felesége és két gyereke nyaranta és ünnepi időszakban szívesen tartózkodnak az Egerhez közeli erdős, kellemes klímájú hegyoldalon, és gyakorolják a természetközeli népek hagyományos életmódját, míg a férj használati eszközöket kovácsol.

Fokosok, balták, kések, damaszkolt pengék, régészeti leletek korhű másai kerülnek ki a kezei közül – mutatja, és le is veszi a falra aggatott legszebb darabokat, amiket egyébként rendeltetésszerűen használnak is odahaza.

De ehhez fontos volt minél messzebbre menni – hangsúlyozza.

Mert „a kovács tevékenységet a társadalom nem tűri jól. Elsőre a tüzes, vasas jellege miatt a maszkulinitás ugrik be róla, és ilyetén a harc, a fegyver képei kapcsolódnak hozzá, és rögtön romantikusnak látjuk, de hosszú távon csak egy hangos, füstös, koszos munka” – részletezi a beavatottakra jellemző cinikus mosollyal.

Szerinte tévedés azt feltételezni, hogy a kovácsnak nagydarabnak, izmosnak, marconának kell lennie. „Nézz csak rám, 62 kiló vagyok, nem kell a mesterséghez a keménykötés, csak a kézügyesség és a kitartás, meg persze jó gépek, szerszámok.” Ezt egyébként már gyerekkorától tudja: amikor 12 évesen a kockaépítést megunva rátalált a kovácsolásra, jobb híján az udvarukon rendezett be kovácsműhelyt magának, ahol aztán napestig verte a vasat.

természetközeliség ősi mesterség kovácsmester egyetemi adjunktus Thiele Ádám

„A tűzből visszamaradt parazsat biciklipumpával szítottam az udvaron, és azzal olyan hőmérsékletet értem el, amivel kisebb vasdarabokat már sárgaizzásig tudtam forrósítani. Sínvason ütögettem a rúdanyagokat, és az első munkám egy kovácsfogó volt, hogy az összes többit majd legyen mivel megfognom” – emlékezik vissza akkori furfangos észjárására, kiemelve, hogy „fa volt és tégla, mint kezdetben, amikor az ember elkezdte ezt a tevékenységet”. Így hát találékonynak kellett lennie.

Olyannyira, hogy kamaszként már a karcagi birkafőző fesztiválon mutatta meg tudását, ahol az árokparton ülve kézi fújtatóval dolgozott. Kapart egy lyukat, és rögtönzött egy oldalszenes kovácstűzhelyet, abban izzott a faszén.

18 éves kora óta pedig vállalkozóként értékesíti portékáit. Sosem volt egyéb alternatívája, el sem tudta képzelni, hogy alkalmazottként dolgozzon egy cégnél, amikor szabadon is élhet, a maga szabályai szerint.

Ő a tudást gyerekkorában a karcagi kovácsoktól leste el, és máig hálás azért, hogy a mesterek szívesen megosztották vele fortélyaikat. A sikeres fogókészítésen felbuzdulva kardot készíthetett, szintén tizenkét évesen, majd kíváncsiságának eleget téve a biciklipumpákat két bőrfújtatóra cserélte – természetesen azokat is saját kezűleg eszkábálta, hogy munkája során végre folyamatos legyen a légáramlás.

természetközeliség ősi mesterség kovácsmester egyetemi adjunktus Thiele Ádám

Az eljárás, ami már a délkelet-ázsiai természeti népeknél is ritkaságnak számít

Elhivatottságát azzal magyarázza, hogy a vasércbányászattól kezdve a faszénégetésen keresztül az előállított bucavas kovácsolásáig minden ehhez köthető ismeret foglalkoztatja – emiatt is lett a BME GPK Anyagtudomány és Technológia Tanszék adjunktusa. Doktori disszertációjában egyrészt arra a kérdésre kereste a választ, hogy a középkori bucavaskohászatban milyen szerepe volt a foszfornak, hogyan került bele a vasércbe, hogyan került a kohósítás során a vasbucába, és a régmúlt idők vaskohászai hogyan csökkentették a vasbuca foszfortartalmát. Munkájának másik része pedig a foszforvas feldolgozásáról, főként a damaszkolásról és annak funkciójáról szól.

Bucavasgyúró megnevezése egyrészt a vasbucából ered, amit másképpen „vaskenyérnek” is neveztek – világosít fel a bucavasról, majd hozzáteszi, a neve emellett a népmesei vasgyúrót szimbolizálja. Elmondása szerint az iparrégészeti feltárások a második világháborút követő időszakban kezdődtek el Magyarországon, és néhány évtizede zajlanak csupán, de egyre több az elérhető információ.

„Engem a világ egyéb szegmensei nem foglalkoztatnak. Eléggé beszűkült életmódot folytatok, ebben nagyon el tudok merülni” – osztja meg hitvallását hangsúlyozva, hogy „egy faluszéli hegyoldalról is lehet újat mondani a világnak”, ő legalábbis ezt teszi, csak erre szánja az életét.

Általában minden projektet összefoglal a közönségnek YouTube-videók formájában, illetve szakcikkben is feldolgozza őket.

Azt szereti látni és kutatni, hogy a természet hogyan működik – osztja meg, azonban hozzáteszi, sajnos csak kevés emberrel tud magasröptű diskurzusokat folytatni. A nála fiatalabb korosztályból nem találkozott még olyannal, akit éppen ez a szakterület ragadott volna magával ilyen kizárólagossággal és részletességgel, a szakterület idősebb kutatói pedig sajnos fogyatkoznak. 

Ugyanakkor, a sokszor nagyon látványos rekonstrukciós kísérletek, „őskohász bemutatók” nagy közönséget vonzanak online és élőben is, annál is inkább, mert napjainkban újra divatossá váltak a kézműves mesterségek, valamint az ezekkel foglalkozó tartalmak. A felületes szemlélő azonban nyilvánvalóan nem sokat ért meg a technológiai, szakmai részletekből.

természetközeliség ősi mesterség kovácsmester egyetemi adjunktus Thiele Ádám

Még új-zélandi háztartásban is van olyan kovácsolt tárgy, amit ő készített

Laikusként magam is pironkodom, de mintha észre sem venné, felcsillan a szeme, amint a Kárpát-medencei vasgyártásról beszél. Volt itt is vaskor, mondja, de nem maradtak fenn rekonstruálható vaskohók, az avarkor az első jól rekonstruálható időszak.

Szakmája csúcsának a Horvátországból előkerülő első damaszkolt késpenge anyagvizsgálatát, majd az eredmények alapján történő rekonstrukcióját, újraalkotását tekinti. „A damaszkolás az a technika, amikor két különböző kémiai összetételű vagy anyagminőségű acélt kovácshegesztenek össze, azaz kalapálnak össze még melegen, és utána hajtogatják, olykor csavarják” – ismerteti a középkor egy divatos technikáját, amit dekorációs céllal alkalmaztak, és az alapja éppen a foszforvas volt, ami ma már nem is létezik, így a technológia hiteles rekonstrukciójához és alaposabb vizsgálatához magát az alapanyagot is el kell tudni készíteni.

Számára ez a horvát damaszkolt késpenge volt az egyik legkülönlegesebb lelet, bár a mohácsi csatából is került elő szablya, amit szintén megvizsgálhatott, de más régészeti leletek, például fokosfejek, nyílhegyek, tűzcsiholó acélok stb. anyagvizsgálatát, illetve rekonstrukcióját is elvégezhette. De ez nem műkincs- vagy műtárgyhamisítás, nem a feketepiacon kötnek ki, csupán önmaga szórakoztatására „koppintja le” a leleteket – hangsúlyozza, még mielőtt bárki félreértené.

természetközeliség ősi mesterség kovácsmester egyetemi adjunktus Thiele Ádám

Elmondása szerint kezdetben még a vállalkozásában kovácsolt tárgyait is kizárólag a nyugati piacra adta el.

A termékeit Amerikából, Ausztráliából, az Egyesült Királyságból, Németországból, de néha még Új-Zélandról is vásárolták, mert a kétezres évek elején itthon még nem volt akkora a lelkesedés a kézműves termékek iránt, mint külföldön.

Magyarországon például 2010 óta érdeklődnek a tevékenysége iránt, ami azzal is magyarázható, hogy ma már egyre több a hobbikovács, ami tapasztalatai szerint csak jót tesz a mesterségnek.

„Noha a nagyszülők kiöregednek, és a gyerekeik nem viszik tovább, attól még az unokáik előbb-utóbb előszedik a családi mesterséget. És ma már van értelme ezzel foglalkozni, üzleti szempontból is, mert nem tömegtermék, ezért nagy a kereslet rá” – mondja, majd körbevezet a műhelyében, és még a hegyoldal árnyas erdejében megbúvó „laboratóriumát” is megmutatja. A helyet, ahol naphosszat kísérletezget, alkotó magányában.

természetközeliség ősi mesterség kovácsmester egyetemi adjunktus Thiele Ádám

De a sok elvonulást kompenzálandó, Somogyfajsz határában Őskohász Tábort szervez, ahol nyaranta egyszer a résztvevőket megismerteti a középkori vaskohászat technikáival. A településen utoljára a honfoglalás korában végeztek hasonló tevékenységet, népszerű is az ötnapos tábor, amire már nemcsak felnőttek látogatnak el, hanem az időközben született gyerekeik is. Így hátha előbb-utóbb előkerülhet az a fiatal, akit ugyanúgy és ugyanaz foglalkoztat, mint ami őt.

Képek: Thiele Ádám

Bereczki Szilvia