A haj mindig is fontos szerepet töltött be a nőknél a tekintetben, hogyan szeretnék látni épp önmagukat, vagy mit szeretnének kifejezni a külvilágnak.

Évszázadok óta nemcsak a divat része a hajviselet, de sok-sok más dolgot is elárult viselőjéről. Egyes korokban jelezte a társadalmi és párkapcsolati státuszt, de a mesékben, legendákban gyakran tűnik fel az egészség, a nőiesség vagy a hosszú élet szimbólumaként.

Szerencsére ma már eltűntek a sztereotípiák, hogy a hajhossz és a nőiesség összefügg, ennek ellenére a hajviselettel kapcsolatban olyan kulturális beidegződéseink vannak, amelyeket nehéz felülírni. Gyerekekkel végzett hazai kutatások mutattak rá – például Baktay Gizellának a Pécsi Tudományegyetemen publikált 2002-es tanulmánya –, hogy óvodáskorban a nemek megkülönböztetésében a gyerekek sokszor inkább támaszkodnak a hajhosszra, de az is érdekes tény, hogy a kisfiúk általánosságban hosszabbnak ítélik az anyukájuk haját, mint a kislányok. A kisiskolás, pubertáskorú gyerekek ezzel szemben abszolút el tudnak már vonatkoztatni az aktuális divattól vagy elvárástól. Esetükben viszont jól tetten érhető az evolúciós pszichológia hatása, „mely szerint a haj patogénmentességet és életerőt mutat, státuszt jelez”.

Ezek a jellemzők persze amellett, hogy izgalmas foglalkozni velük, valójában nem tudatosan vannak jelen az életünkben. Velük együtt pedig talán mára egyre inkább és egyre korábban belénk kódolódik a hajviselet szabadsága: mégpedig, hogy a hajunkat úgy érdemes hordani, ahogy a legjobban érezzük magunkat. Mégis bármilyen frizuránk legyen: az ápoltság és egészség az első és legfontosabb üzenet, amit közvetítenünk érdemes vele.

A helyes hajmosás az első lépés a megfelelő ápoláshoz

A hajmosás egyszerűnek és egyértelműnek tűnik, pedig sok tévhit él arról, mit is fed a folyamat, ezek csapdájába pedig a többségünk bele is esik. A jó hajmosás titka nem bonyolult, könnyű megvalósítani, csak nem igazán kerülünk olyan helyzetbe, amikor bárki elmagyarázná, hogyan is kell jól csinálni.

A helyes hajmosás során a hajtöveket tisztítjuk egymás után kétszer, az ujjainkkal alaposan átmasszírozva a fejbőrt, ügyelve a búb területére – sokan ezt a pontot csak felületesen mossák át, így az piszkos marad. Fontos, hogy az ujjainkat és ne tenyerünket használjuk hajmosáskor. A második hajmosás azért fontos, mert elsőre a sampon kevésbé habzik, illetve ilyenkor mossuk le a napközben lerakódott szennyeződéseket: a port, az izzadságot, a kozmetikai maradványokat.

Valamint ekkor jutnak be a samponban lévő tápanyagok a hajba. Miután a tisztítással végeztünk, jöhet a hajunk hidratálása – mondja Tábori Kyra hair stylist.

haj hajápolás hajápolás nyáron
Tábori Kyra – Fotó: Hodosy Enikő

Talán kevesen gondolják, pedig hasznos a maszkok és pakolások rendszeres használata: ezeket a sampon után kell alkalmazni – a haj állapotától függően hetente vagy havonta –, és 5-10 percig fent hagyni, ugyanis a hajszál szerkezetében fejtik ki a hatásukat. 

A maszkok mélyen ható kondicionálók, a balzsam ezzel szemben a hajszál felületén és nem a szerkezetében hat. Utóbbi segít a hajban lévő pH-értéket csökkenteni, ami a sampon hatására jött létre.

A kondicionálónak nagyon fontos a szerepe: segít bezárni a haj szerkezetét. Ezért elengedhetetlen a használata. A nyitott szerkezetű haj előbb veszti el nedvességtartalmát, válik sprőddé, fakóvá, illetve a festés során bejuttatott mesterséges pigmentek is fakulhatnak, módosulhatnak

– osztja meg a szakember a legfontosabb praktikákat a hajmosás menetéről.

A sorrendet tehát nem ajánlott felcserélni, és érdemes arra is ügyelni, hogy a samponozás után nyomkodjuk ki a vizet a hajunkból, hiszen így az több anyagot tud felvenni.

A második lépés: a hajtípusunknak megfelelő termékek használata

A samponok, pakolások és balzsamok kínálatában ma már nagyon könnyű elveszni. Fontos azonban tudni, hogy ha valamibe megéri invesztálni, azok a professzionális hajápolási termékek. Ezekben ugyanis több a hatóanyag, koncentráltak, ezért gyakran hígíthatók is. Sokan nem tudják, de a nem megfelelő samponok használata a hajszín megtartására is kihathat:

A rosszul megválasztott sampon miatt a hamvas barnánk előbb melegedhet, a szép szőkénk pedig elkezdhet sárgulni, a textúrája sprődebbé válik, majd töredezni kezd. A fodrász munkája a szalonban befejeződik, viszont a szép hajszín megtartása onnantól ránk van bízva, rajtunk múlik.

Szintén sokszor kérdezik a fodrászoktól, hogy mi az egészséges gyakoriság a hajmosás szempontjából. Tábori Kyra szerint a kérdés ennél összetettebb: a hajmosás gyakorisága ugyanis függ a hajunk vastagságától és szerkezetétől, a fejbőrünk állapotától, illetve az életmódunktól is. 

Akinek szárazabb a fejbőre, annak elég hetente egyszer, dús, vastag szálúaknak hetente kétszer hajat mosni. A vékony szálú haj esetén van, aki minden másnap igényli ugyanezt.

hasonló típusú hajon előbb terül a faggyú, a hajvonalban a sminktermékek, a por, illetve minden egyéb. Vegyük figyelembe az életmódunkat is: a heti rendszerességgel sportolóknak, úszóknak, gyakrabban kell majd hajat mosniuk. Tábori Kyra véli: a megfelelő termékek használata a jó technikával alkalmazva fontosabb, mint hogy egy héten hányszor mossuk meg hajunkat. Ha ugyanis odafigyelünk a hidratálásra, nem okozhatunk bajt. 

Sok tipikus problémát előz meg egy jó fésű

Nemcsak az ápoló termékeket, de a fésűket is érdemes hajtípus, valamint funkció szerint választani: a töredezett, elvékonyodott haj oka ugyanis a rossz fésűhasználata is lehet.

„A különböző lépéseket más-más eszközzel érdemes végezni. Léteznek már vizes hajra kifejlesztett puha, műanyag, váltakozó fogazatú hajkefék, amikkel bármely hajtípust roncsolásmentesen tudunk átfésülni. A szárításhoz pedig érdemes kerámiabevonatos körkefét választanunk, ez kevésbé forrósodik át hajszárítás közben, így jobban védi a hajunk egészségét.”

Ahogy a szakember mondja, a választékok létrehozásához érdemes antisztatikus fésűt választani, illetve mindig ellenőrizzük, hogy a sörték sérülésmentesek legyenek: utóbbi ugyanis szintén kárt okozhat a hajszálakban. A száraz hajra való hajkefékből pedig választhatunk műanyagot vagy állati eredetű sörtéset: viszont minél dúsabb, erősebb a hajunk, annál sűrűbb elosztású legyen az eszköz, hogy áthatolhasson a hajszálak között. 

Fodrászként gyakran találkozom azzal, amikor a vendég bevallja, otthoni fésülés közben, nem kíméli a haját, agresszívan fésülködik. Érdemes tudni, hogy a környezeti tényezők mellett a mechanikai hatások mind mind meglátszanak a hajunkon hosszú távon. Vigyázzunk rá!” – figyelmeztet a szakember.

Ha nyár, akkor dupla figyelem

Nyáron elsősorban természetesen, ahogy a bőrünk, úgy a hajunk esetében is az UV-védelemre kell figyelnünk. Léteznek már kifejezetten „nyári” hajápolók, amelyek fényvédelemmel látják el a hajunkat, illetve jobban hidratálnak. A másik jellemző káros hatás a hajunk szempontjából a legmelegebb évszakban a klór vagy a sós víz. Ezek nemcsak szárítanak, de a klór a színt is módosíthatja, a szőkék például bezöldülhetnek. Ha a hajunk tengervizes lesz vagy medencében úsztunk, érdemes utána mindig hajat mosni – tanácsolja a szakember.

Hozzáteszi: ha a sapka, kalap nincs kéznél, vagy nem tudjuk beiktatni egy rohangálós napba, akkor a forgót és a választékot is kenjük le fényvédővel, még akkor is, ha emiatt gyakrabban kell hajat mosnunk.

A nyaralásra érdemes magunkkal vinni a hétköznapokban használt, jól bevált termékeket – a szállodai sampon helyett – akár miniflakonokba adagolva, hiszen a többszörösen káros hatásnak kitett haj nagyobb figyelmet igényel a vakáció idején. 

A haj a lélek egyik tükre

Gyakran hallani, hogy a jó fodrász nemcsak hozzáértő szakember, de a lélek rezdüléseit is jól tudja érzékelni, hiszen egy nőnek a haja vagy a frizurája sokkal több annál, mint egy ápolni való korona a feje tetején.

Ahogy Tábori Kyra is mondja, a testi, lelki egészség mindig megmutatkozik a hajunkon. 

Nem véletlen, hogy a hajhullás mögött gyakran húzódnak lelki okok: leggyakrabban például a hosszú ideje fennálló levertség, akár depresszió vagy az elhúzódó mentális stressz.

„A lelki problémákból eredő hajhullások gyakran egy nagyon erős érzelmi töltettel járó eseményt követően jelentkeznek. A hajhullás lelki okai szinte minden ember életében megjelennek, de nem mindenkinél alakul ki kóros probléma. Ha ez bekövetkezik, érdemes lehet körbejárni érzelmi világunkat, és végiggondolni, milyen változás történt a közelmúltban, ami a testünket ilyen jellegű reakcióra késztette, illetve hogyan tudnánk enyhíteni” – javasolja a szakember. 

Hozzáteszi: az utóbbi években még hasonló hatást gyakorolt a Covid is. Hiszen a poszt-Covid-tünetek között is sokszor jelentkezik a nagy mértékű hajhullás. Ezzel persze nemcsak hajápolási, de orvosi szempontból is szükséges foglalkozni. Természetesen a lelki dolgok mellett belgyógyászati okok is állhatnak a hajhullás mögött: krónikus vérszegénység, egy rossz fog, más egyéb gyulladás a szervezetben, vagy épp vitaminhiány.

Így érdemes laborvizsgálatot csináltatni, valamint különösen tanácsos ügyelni a vitamin- és tápanyagbevitelre, hiszen a hajunkat nemcsak kívülről, de belülről is építeni kell.

Az pedig, hogy a vendégek a nagyobb változásokat egy-egy lelki megrázkódtatás után kérik, nemcsak jól hangzó szöveg, hanem tényleg tapasztalható. „A nagyobb hajvágás elsősorban szimbolikus. Nem véletlenül egy-egy szakítás, magánéleti fordulat után merül fel legtöbbször. A centik rövidülésével magunk mögött hagyunk hónapokat, éveket, ezzel egy lezárást adunk a történteknek. Ha ezt fodrászként megértjük, akkor azt is tudjuk, hogy ez nem egy egy-két nap alatt meghozott döntés. Általában régóta ízlelgeti az adott nő, és ilyenkor teret kell engedni a gondolatnak” – osztja meg a saját hozzáállását Tábori Kyra. Hozzáteszi: amikor viszont valaki érezhetően bizonytalan, és aznap találta ki, hogy látványosan megújulna, mindig megkéri, aludjon rá még egyet. A drasztikus változást ugyanis könnyű megbánni, a hajunkhoz való viszonyulásunk pedig abszolút kihat a közérzetünkre és az önbizalmunkra. Ezért érdemes nemcsak gondosan, de átgondoltan is bánnunk vele. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Fiordaliso

Széles-Horváth Anna