Szőke démon, szőke ciklon, szexi szőke nő… 

Ki ne akarna egy romantikus hollywoodi film után rögvest kiszőkülni, hogy onnantól fogva más dolga se legyen, mint kacagva taposni a férfiszíveken (vagy hölgyekén, kinek mi a preferenciája)? Azonban van egy rossz hírem: sajnos nem mindenkinek áll jól ugyanaz a hajszín. Hiába néz ki „bombázatosan” szerinted Margot Robbie, nem biztos, hogy te is hasonló hatást fogsz elérni szőkén. Éppen ezért első körben érdemes olyan fodrászt választani magadnak, aki rád szánja az időt, konzultál veled, leültet a tükör elé, megfigyeli a viselkedésedet, a mozdulataidat, és átbeszélitek, pontosan milyen megjelenésre is vágysz. „Én ilyenkor nemcsak azt nézem, milyen a haja a vendégemnek, hanem azt is, milyen az egyénisége. Hogyan »gesztikulál« a hajával, hogy fogja meg a tincseit, milyen a szem és bőrszíne, szereti-e a hosszú haját, szeret-e a tükörbe nézni?” – magyarázza Tóth Szandra Kérastase-oktató. „A legrosszabb, ha valaki egy képpel érkezik, és a vággyal, hogy épp úgy szeretne kinézni, mint a fotón lévő személy.”

Amellett a szőke hajat viselni is tudni kell, egyéniségtől is függ, mennyire képes rá az ember.

Ezzel együtt elmondható, hogy akinek nagyon sötét tónusú az alap bőrszíne, annak nem kifejezetten ajánlott, már csak azért sem, mert nem biztos, hogy egészséges marad a haj azután, hogy ébenfeketéből hófehérre varázsoltuk. 

Persze nagyon sokan vannak, akik, ha egyszer rátalálnak a hajszínükre, az annyira jól passzol hozzájuk, hogy egy idő után akár védjegyükké is válik. Barbara például jó darabig nem tudta, hogy ő valójában szőke.

„Sokáig meggyőződésem volt, hogy a világos színű szememhez egy jó sötét kávébarna, esetleg padlizsán színű haj illene. Ugye, ebből rögtön kiderül, hogy a kilencvenes években voltam tizenéves, akkor kísérleteztem ezekkel a dolgokkal… ráadásul főleg otthoni praktikákkal és a boltban kapható holmikkal próbálkoztam. Ez egészen addig tartott, amíg egy barátom, aki ért a stílushoz, a divathoz, és nagyon jó szeme van hozzá, hogy kinek mi áll jól, egyszer azt nem kérdezte tőlem: »Te nem tudod, hogy te szőke vagy?!« Mondtam neki, hogy utoljára tízévesen voltam szőke, aztán szépen bebarnult a hajam, majd megállt egy ilyen seszínű szőkésbarnában. Végül az ő nógatására próbáltam ki először a melírozást, aztán az idő előrehaladtával egyre világosodtam, míg megállapodtam a hamvas búzánál.”

Az otthoni hajápolás kiemelten fontos, bár ezt sokan hajlamosak elfelejteni. Akár balayage, ombre, melír vagy teljes szőke a haj, rendszeresen kell gondozni otthon két festés között. Az sem mindegy, hogy milyen terméket, mikor és hogyan használsz. 

Ecet, méz, citrom, kamilla, tojás, majonéz

Az interneten számos tippet találni azzal kapcsolatban, hogyan szőkítsd otthon a hajad. Tóth Szandra szerint azokkal a házi praktikákkal nincs feltétlenül probléma, amik valóban hatásosak, ám van, ami épp ellenkezőleg hat. „De talán mégis jobb, ha az ember tudja, milyen összetevőket tesz a hajára, és azoknak milyen hatása van. Én például csak olyan jól bevált, megbízható termékeket ajánlok a vendégeimnek, amikkel tudom, hogy nagyon jó eredményeket lehet elérni, amikkel könnyebb volt rendbe tenni a hajat úgy, hogy ne kelljen az esetleges korábbi sérülések miatt levágni.”

A házi praktikákat tehát nem szívesen ajánlja, de hozzáteszi, az otthoni szőkítő eljárások – mint a kamillával, citrommal, almaecettel való bemosás – legfeljebb azokon szőkít, akiknek alapból szőke a haja. Ám még így sem biztos, hogy azt az eredményt fogjuk elérni velük, amit az interneten ígérnek, ezektől a szerektől ugyanis könnyen kiszárad és összeragad, tapadóssá válik a haj.

Azért is érdemes egy lelkiismeretes szakemberhez elmenni, mert az alaposan megvizsgálja a hajat és a fejbőrt is, mielőtt belevágnátok a szőkítésbe. Egy problémás fejbőrnek és sérült hajnak ugyanis biztosan nem tesz jót egy ilyen beavatkozás. 

Barbarának is meggyűlt a baja eleinte a hajával két szőkítés között.

„Hosszas kísérletezgetés után találtam meg, nemcsak azt, hogyan fessük, hanem azt is, hogy utána hogyan ápoljam, hogy tudom fenntartani a hamvasságát a szőkének, és nem elvinni vörösbe. Egy frissebb színnél ez könnyebb, ám amikor fáradtabb már, néhány hetes a festés, akkor több meló van vele. Van pár bevált sampon és hajápoló, amikkel meg lehet hosszabbítani azt az időt, amíg nem vörösödik.”

Van Gogh sárga korszaka

Való igaz: a festett szőke nők nagy ellensége a két hét után sárgára váltó hajszín.

„Ez szintén elkerülhető otthoni hajápolással, hajfürdővel vagy pakolással. A sárgás, narancsos tónusok oka a pigmentekben található, ez mindenkinél más és más. A szőkítés kémiai folyamatai után nem mindegy, milyen otthoni hajápolási szokásokat alkalmazunk. Ahhoz, hogy könnyen kezelhető, puha és fényes legyen a haj, fontos megfogadni a szakember tanácsait” – magyarázza Szandra.

„Nagyon sokat szenvedtem attól, hogy bevörösödött a szőkém. Ha nem jól találtuk el a fodrászommal a festékarányokat, akkor egy–két hét elteltével, különösen nyáron, a klóros uszodavíztől és a napsütéstől villámgyorsan »fakósárgarépa« színű lett a hajam, ugyanis a hajszálaim alapból nagyon sok vörös pigmentet tartalmaznak. Ezek azonban látens dolgok, hiszen látványra nem vagyok vörös, csak ha megszívja picit a nap, akkor lesz vörös beütése. Ez történt, valahányszor nem jó termékeket használtam, vagy nem jó arányban festettük.”

Tavasszal, de főleg nyáron a festett hajunk valóban sokkal jobban ki van téve az oxidációs folyamatoknak, amit a szél, a víz, a levegő okoz, de nagy ellensége lehet a szőke hajnak a sima otthoni csapvíz is, ugyanis olyan kemikáliákat tartalmaz (réz, klór), amik az árnyaló pigmenteket semlegesítik

– állítja a Kérastase-oktató. Ekkor fordulhat elő, hogy nem az eredetileg megálmodott színek jelennek meg a fejtetőn. 

A nemkívánatos hajszínváltozást azonban több fronton is megelőzhetjük. Egyrészt vannak olyan szőke hajra való termékek, amik például egy nyaralás során tehetnek jó szolgálatot, hiszen nemcsak az UV-sugárzástól, de hő ellen is védelmet nyújtanak (ez hajvasaláskor, hajszárításkor is jó lehet!). De nyáron nem árt, ha mindig van nálad egy kevés hajolaj, ha ezzel befújod a nedves hajvégeket, majd összesodorva felkötöd a hajad, és beteszed a kalapod alá, akkor nem érheti olyan oxidációs hatás, ami árthat neki. Az is segíthet, ha nyáron két–három hetente ellátogatsz a fodrászodhoz egy ampullás kezelésre. Ez a szer tovább a hajban marad, mint egy pakolás, és így könnyebben kezelhető lesz a frizura amellett, hogy a színét is megőrzi.

Hogy milyen sűrűn érdemes a fodrászhoz járni a szőkített hajjal, az nagyon sok mindentől függ. Teljes szőkítés vagy festetés esetében havonta, sötét alapszínnel viszont lehet, hogy háromhetente érdemes, balayage-technikával viszont elég félévente felfrissíttetni a frizurát.

A szőke haj tehát sok melóval jár, cserébe viszont egy karakteres vágással kiegészítve valóban látványos külsőt kölcsönöz a viselőjének.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images /Nina Sinitskaya