Ez az a szó, amit egyetlen szülő sem akar hallani

Csilla és kislánya, Annus már hónapok óta járta az orvosokat, mire a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán végre kiderült, mi okozta a sok-sok egészségi gondot. Anikóék jóval gyorsabban eljutottak a Tűzoltó utcába, ők öt nap alatt megkapták a diagnózist: leukémia.

leukémia Bátor táboros gyerekek dagantos betegség
Fotó: Benkő M. Fanni

A kislányok egy hét különbséggel kerültek egymás mellé a kórházba, attól kezdve párhuzamosan folyt a történetük, együtt küzdötték végig magukat ezen az embertelen fájdalmakkal nehezített úton. Rengeteg erőt merítettek egymásból az anyák, ahogy a lányaik is.

Anikó épp a harmadik gyerekükkel volt hét hónapos várandós, amikor kiderült, hogy a két és fél éves Bius milyen kórral küzd. Csillát pedig a kórházi kezelések közepén hagyta el a férje, Annus apja.

Anikó minden áldott nap felutazott Gyöngyösről Budapestre, hogy a majd’ másfél hónapig tartó első kezelésfolyam alatt láthassa Biust, de nem alhatott a kórházban, mert kockázatos lett volna számára, illetve a magzatra nézve is veszélyeket hordozott a kórházi környezet, ezért a férje, Tibor volt éjjel-nappal a Tűzoltó utcában Biussal. Csak akkor lehetett egy kis kimenője, amikor Anikó bemehetett a kislányához. A két szülő hónapokig csupán a kórház előtt válthatott pár sietős szót egymással, míg kiskamasz lányuk tízévesen egyedül tartotta otthon a frontot. Az egész családot óriási kihívások elé állította ez a váratlan helyzet.

leukémia Bátor táboros gyerekek dagantos betegség
Kép forrása: Ősze Csilla

Csilla még Annus apjával kezdte a betegség első időszakát, de mire a végére értek, már teljesen egyedül maradt, illetve idős, betegeskedő édesapja vállalta néha a kórházi ügyeletet, aki bár szédült, és nehezére esett neki a járás, mégis úgy érezte, hogy az unokája mellett a helye.

leukémia Bátor táboros gyerekek dagantos betegség
Kép forrása: Ősze Csilla

A Tűzoltó utcában minden a lehető legjobban alakult

Az anyák a Tűzoltó utcai Gyerekklinika minden munkatársáról szuperlatívuszokban beszéltek, elképesztően sok támogatást kaptak mindenkitől, rugalmasan és hatékonyan, barátságos, nyitott légkörben folytak a kezelések. Abszolút tekintettel voltak arra is, hogy Csilla és Anikó, valamint Anikó férje, Tibor mély barátságot kötöttek sorstársakként. Persze a két beteg kislány eltéphetetlen szövetsége alapozta meg ezt a barátságot. Még ma is figyelnek a kórházban arra, hogy ugyanakkor mehessenek a kislányok kontrollra, mert érezhetően erősítik egymást.

Arra is a főnővér hívta fel a figyelmüket, hogy amikor a kezelések már lehetővé teszik, térítésmentesen elmehetnek a Bátor Táborba, ami nem csupán a betegség alakulására van kedvező hatással, hanem a múlt sebeit is gyógyítja, és teret nyit a jövőnek.

Nem tagadom, jó párszor elsírtam magam a riport készítése közben, ahogy Csilla és Anikó is, amikor részletezték a kislányok gyógyulását. Volt olyan idő, amikor annyira legyengültek a lányok, hogy járni sem tudtak. Kisebesedett nyálkahártyájuk miatt pedig az evés is nehézségekbe ütközött. A kicsik fizikai szenvedése természetesen nagyon megviselte a szülőket. Ők már annyit sírtak az elmúlt időszakban, hogy azon gondolkodtak, vajon lesznek-e még egyáltalán könnyeik. Jobban tartották magukat, mint én, az biztos. Amikor rákérdeztem, honnan van most ennyi erejük, egymásra néztek, és egyszerre mondták ki: „a Bátor Táborból”. 

A Bátor Tábor igazi gyógyír az egész családnak

Bár még fátyolos volt a tekintetünk, de attól kezdve, hogy a Bátor Táborról kérdeztem Csillát és Anikót, egyre többet kacagtunk. Megállíthatatlanul ömlöttek belőlük a csodás emlékek, Csilla a fantasztikus fogadtatásról és a lenyűgöző környezetről áradozott, ami a táborban várta őket, Anikó pedig arról mesélt, hogy a kislányok az első pillanattól kezdve úgy bíztak a tábor önkéntes segítőiben, vagyis a „cimbikben”, mintha mindig is ismerték volna őket, pedig ott és akkor találkoztak először. A szülők is alig hitték el, hogy itt és most tényleg totálisan kikapcsolódhatnak, egyáltalán nem kell aggódniuk amiatt, mi történik a két gyógyulófélben lévő kislánnyal, hiszen biztos kezekbe kerültek.

leukémia Bátor táboros gyerekek dagantos betegség
Fotó: Benkő M. Fanni

Anikó kiskamasz lánya, – aki szintén rettenetesen megszenvedte az elmúlt időszakot, hiszen sokszor neki kellett helytállnia, és ma is abszolút pótanyaként terelgeti a testvéreit (Annussal együtt persze), sőt, időnként még ő tartotta az anyjában a lelket, – olyan felszabadultan vetette bele magát a Bátor Tábor által kínált páratlan, előtte soha nem látott lehetőségekbe, hogy egész nap alig került elő.

„A kisebbek többnyire a káprázatos játszósarokban tűntek el órákra, a nagyobbik lányom pedig a kalandparkban: volt ott minden íjászat, lovaglás, bátorkodó pálya… Bogi nagyon ügyesen rajzol, és rengeteg kreatív foglalkozáson is részt vett, elképesztő volt az eszköztár” ­– meséli Anikó. „Ide visszajárhatunk családostul addig, amíg a lányok be nem töltik a hetedik évüket. Utána is mehetnek nyári táborba, de akkor már csak a testvérekkel, szülők nélkül. Teljes ellátáshoz, szálláshoz és felszabadító foglalkozásokhoz juthattunk hozzá térítésmentesen, de ez csak a kerete volt az egésznek, mert ennél sokkal-sokkal többet kaptunk” – mondja.

leukémia Bátor táboros gyerekek dagantos betegség
Kép forrása: Bezzeg Anikó

Csilla pedig arról mesél, hogy mit kaptak még a felszabadultságon túl: „Nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk is önbizalmat és bátorságot adott a tábor. És talán itt tapasztalhattuk meg először, hogy van még élet a betegség után is. 

A gyerekeink koravének lettek, a kórházban bármilyen emberségesek is voltak a körülmények, megszűnt számukra a gyereklét. Szinte jobban tudták, mikor milyen gyógyszert kell kapniuk, mint mi. De a Bátor Táborban mindannyian visszakaphattuk a reményt egy normális életre”.

Így támogathatod a Bátor Tábort

A Bátor Táborban minden program ingyenes és állami támogatás nélkül működnek.
A daganatos betegséggel diagnosztizált gyerekeknek sok nehézséggel kell megküzdeniük. Hónapokat töltenek a kórházban családjuktól és barátaiktól elszigetelve. A Bátor Tábor ingyenes programjain azonban erőt kapnak a gyógyuláshoz, önbizalmat az élethez.

Évente több mint 3.000 beteg gyereknek és családjuknak segítenek!

Rád is szükség van, hogy folytathassák munkájukat, és minél több súlyosan beteg gyerek élhessen át gyógyító élményeket!

Bővebben ITT olvashattok az 1%-os felajánlás módjáról.

Annus és Bius tele van élettel, reméljük, öt év múlva végre megnyugodhat Anikó és Csilla, amikor kézhez kapják a tünetmentességről szóló zárójelentést. Egyelőre a széltől is óvják az anyák a lányokat. Még hat hónapra lesz szükségük a kislányoknak ahhoz, hogy az immunrendszerük újra felépüljön. 

leukémia Bátor táboros gyerekek dagantos betegség
Kép forrása: Bezzeg Anikó

Csilla egyébként épp a kórházban szerzett tapasztalatok miatt tanult új szakmát, látta, mennyire elkél a segítség a többi gyereknek is. Jelenleg dajkaként dolgozik egy bölcsődében, de hamarosan képzett kisgyermekgondozó lesz. A munkahelyi vezetőjétől is rengeteg emberi segítséget kapott kislánya gyógyulásának ideje alatt.

Annus betegsége előhívta belőle a szándékot, hogy megtalálja az igazi küldetését. A jövő generációjának boldogulását tekinti legfőbb feladatának.

Anikó pedig szakács. Ráadásul egy bölcsődében főz a legkisebbeknek, amikor épp nincs gyesen. A Bátor Táborban helyben főzött ételt kaptak, és bár egyébként nagyon kritikus szakmájából adódóan a koszttal, de itt még az étel is kifogástalan volt.

Alig várják a következő alkalmat, amikor megint mehetnek együtt a Bátor Táborba, ahol már az első alkalommal is új barátságokat szereztek a sorstársak közül.

Anikó szakácsként stílszerűen így fejezi be a beszélgetést: 

„Én receptre írnám föl mindenkinek ezt a három-négy napot a Bátor Táborban – legalább az életben egyszer. Persze megspórolva az azt megelőző betegséget. Mindketten azt tervezzük, hogy önkéntesként is visszatérünk még a Bátor Táborba, amint lehet. Elmondhatatlanul sokat kaptunk itt, és legalább a töredékét szeretnénk visszaadni a Bátor Tábor alapítványának a munkánkkal és persze az adónk egy százalékával is!”

Kiemelt képünket készítette: Benkő M. Fanni

Both Gabi