A horkolás sokszor vicces sztori, pedig súlyos problémára is utalhat

Amikor megkérdeztem a munkatársaimat, hogy mi a helyzet náluk horkolás terén, csak úgy ömlöttek a jobbnál jobb válaszok. Filákovity Radojka szerint „Nemcsak a munkámban, hanem magánemberként is 

kitartóan dolgozom a nemi sztereotípiák eloszlatásán, így azt a tévhitet is nagy plénum előtt igyekszem megtörni, hogy a horkolás csak a férfiak privilégiuma. Áldozatos munkámat jól tükrözi, hogy olyan intim környezetben, mint a hálószoba védett burka, nagyon ritkán horkolok, ám közlekedési eszközökön szinte mindig: távolsági buszon, repülőn nyitott szájjal, nagy átéléssel.”

És ezt még tudom fokozni: Adott egy csajos nyaralás. Öt nő, távol nagyvárostól, egy három hálószobás nyaralóban. Felderenghet előttünk egy olyan kép, melyen koktélok, szépen elkészített sminkek és rövid ruhák szerepelnek. Tévesen. Két lány már elment aludni, három még befejez egy-egy pohár bort a teraszon, majd bemennek a házba. A nappaliban éktelen horkolás fogadja őket, és nem is igazán lehet eldönteni, melyik honnan jön. »Menjünk fel az emeletre, ott van még 2 háló!« A három lány álomra hajtja a fejét az egyik emeleti szobában. Pár percen belül egyikük olyan hangerővel kezd el horkolni, hogy a másik kettő nem bírja tovább, célba veszi a harmadik és egyben utolsó szobát. Egymásra néznek és azt mondják egymásnak: NEM HORKOLHATSZ TE IS!”

Jöttek a sztorik a horkoló társról, aki néha még vissza is szól álmában, amikor csendesebb alvásra kérik, vagy a friss házasok otthonában magát meghúzó barátnőnőről, aki két ajtón áthatoló hangerővel horkolt, illetve a kollégistáról, akihez hiába vágják hozzá a párnát a többiek, mert nemcsak horkol, de mélyen is alszik.

Szóval az emberek horkolnak. A nők is. És sokan nem is kezdenek semmit ezzel a helyzettel. Pedig minden háttérok esetében érdemes lenne – ezt már a fül-orr-gégész mondja.

Dr. Balogh Illés Ádám fül-orr-gégész sok horkolásos esettel találkozik, és elmondása alapján nem is a horkoló a legmotiváltabb általában a probléma megoldásában: 

„Rengetegen keresnek meg horkolással, általában a párjuk unszolására jönnek el a páciensek. 

A horkolás hátterében számtalan ok állhat, de alapvetően a felső légútban kialakult szűkület az, ami a kialakulásáért felelős. Az orr–lágy szájpad–garat–gége útvonalon valahol egy szűk szakasz alakul ki, azon keresztül a légáramlás felgyorsul, a gyorsabb áramlás alacsonyabb nyomást jelent, és ez a légáram magával szippantja a szöveteket – ez maga a horkolás. Minden egyes horkoló betegnél egy kivizsgálás szükséges, hogy pontosan mi áll a háttérben. Első körben a szabad szemmel is észlelhető, horkolást okozó eltéréseket keressük, de van olyan opció is, hogy szabad szemmel nem látható a probléma. Ebben az esetben jön az alvásendoszkópia, ami azt jelenti, hogy alvás közben, tehát műtéti körülmények között, altatásban vizsgáljuk azt a pillanatot, amikor a horkolás létrejön. Ehhez endoszkóppal végignézzük a felső légutat, és ott helyben meg is állapítjuk, hogy hol van az a pont, ami miatt kialakul ez a hangjelenség. 

A horkolás oka lehet orrsövényferdülés, orrpolip, duzzadt orr- vagy garatmandula. Horkolást okoz az alvási apnoé, vagyis alvási légzéskimaradás is, 

ami viszont súlyosabb probléma, és több hosszú távú negatív következménye lehet, növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul rossz alvásminőséghez, nappali fejfájáshoz, csökkenő teljesítményhez vezet.”

Hogyan lehet megoldani a horkolásos problémákat?

A szakember elmondása szerint a legtöbb horkolásos problémára van megoldás, általában nem is különösen fájdalmas vagy kockázatos.

„Az orrsövényferdülés műtéteket ma már általában altatásban végezzük, de sokan tartanak tőlük. Mivel az orr egy csontos-porcos szerkezet, valóban komoly fizikai behatás kell a megoldáshoz, vannak, akik ettől tartanak, mások attól, hogy tamponáljuk a műtét után az orrukat, és nem kapnak levegőt, de ma már létezik légáteresztő és felszívódó tampon is. Több horkolásos problémára megoldás a műtét, az orrpolip vagy a megnagyobbodott mandulák is idetartoznak, de vannak olyan helyzetek, amikor nem segítenek, és a páciensnek légsínterápiára, vagyis egy alvás közben viselendő készülékre van szüksége.”

Vannak az alkalomszerű horkolók

Ha valaki megfázás, bármilyen felső légúti betegség esetén időszakosan horkol csak, az nem utal olyan helyzetre, amit kezelni kell, mármint azt leszámítva, hogy a betegséggel foglalkozunk. 

A rendszeresen horkolókkal kapcsolatban a megfigyelés az, hogy bizonyos alvópózokban inkább horkolnak, másokban viszont nem, az alvópóz tehát befolyásolhatja a szűkület mértékét, ezáltal a horkolást

(ezért működő évszázados megoldás a horkoló párunkat megbökdösni, hiszen akkor pozíciót vált, és esetleg van rá esély, hogy abbamarad a horkolása). A horkolás mennyiségére a fáradtság is hatással van, minél fáradtabb valaki, annál nagyobb esély van rá, hogy már az alvása elején a horkolásos szakasszal indít.

Vannak gyógyszerek, például nyugtatók és az alkohol, ami hatással van a garatizmokra, csökkenti az izomtónust, ezért a garat könnyebben összeesik, így nagyobb eséllyel alakul ki a horkolás. 

Akik alkohol vagy nyugtató hatására horkolnak eleinte, azok általában az évek múlásával „csak úgy” is horkolni kezdenek majd.

Aki egyedül él, annak nem is biztos, hogy kiderül a horkolása

„Sokan csak akkor veszik észre, hogy horkolnak, amikor már nem egyedül alszanak – így aki egyedül él, azzal megeshet, hogy akár éveket eltölt ilyen szempontból tudatlanságban a saját horkolását illetően – kezdi Balogh Illés Ádám. 

– Éppen ezért, ha valaki esetleg érzi magán a horkoláshoz gyakran kapcsolódó tüneteket: sok alvás mellett is fáradékony, rosszabbnak érzi az alvásminőségét, reggeli fejfájással, szájszárazsággal, száraz torokkal ébred, annak érdemes felvennie az alvását, mert könnyen lehet, hogy horkolás okozza ezeket a problémákat. Ha ez igazolódik, akkor pedig jó, ha orvoshoz fordul a problémával.” 

Hogyan hat a horkolás a párkapcsolatra?

Geist Klára pszichológus és párterapeuta tapasztalatai szerint a párterápiák rendszeres témája a horkolás: „Több pár behozza a terápiába, amikor előkerül az intimitás kérdésköre. Az én meglátásom az, hogy 

él néhány tévhit, akár az együtt, akár a külön alvással kapcsolatban a párokban, nagyon sokan azt gondolják, hogy a külön alvás biztosan kihűti a kapcsolatot, az együtt alvás pedig a boldogság záloga.

Holott vannak olyan párok, amelyek kihűlt kapcsolatban is együtt alszanak. Nyilván, ha két ember szeret együtt aludni, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy ez a horkolás miatt ne hiúsuljon meg. Nem az együtt vagy a külön alvás a kérdés egyébként, hanem hogy intimitáshiány ne legyen. A szexualitás nem kell hogy feltétlenül az ágyra korlátozódjon, és az is ugyanúgy fontos, hogy napközben is legyen kedvesség, érintés. Együtt alvás nélkül is megoldható, hogy meglegyen a kapcsolati közös intim szféra, és el lehet kerülni a több értelemben vett közelség eltűnését.”

párkapcsolat műtét horkolás orrsövény
Geist Klára – A kép Geist Klára tulajdonában van

A szakember szerint a horkolás alapvetően nem egy valódi párkapcsolati probléma, mégis sokat elárul a párról az, ahogyan kezelik a helyzetet. 

„Nagyon érdekes, mert rengeteg párkapcsolati konfliktus le tud csapódni rajta. A horkolás gyakorlatilag egy fedőkonfliktus.

Az elszenvedő félben, tehát a partnerben, aki hallgatja, nagyon sokszor így megjelenik egyfajta harag is a párja iránt, holott egy alvó ember horkolása teljesen önkéntelen dolog. Az, hogy a pár hogyan kezeli ezt a problémát, sokat elárul a működésükről. Sokszor vita tárgya, hogy kié a felelősség, vagyis kinek kellene például elhagyni a közös hálószobát: aki horkol vagy aki nem tud aludni? Vagy a horkoló félnek kötelessége-e orvoshoz fordulni a problémával és megszüntetni? Terapeutaként azt szoktam javasolni, hogy ahelyett, hogy egymásra vetítenek mindenfélét, próbálják feladatként végiggondolni, és ily módon közös megoldásra jutni.

Ez azért is fontos, mert a kialvatlanság megnöveli a kapcsolati stressz szintjét, és igazából mindent negatív irányban torzít.”

Geist Klára még azt is kiemeli, hogy egy párkapcsolat elején előfordulhat, hogy másképp tekintünk a párunk horkolására, akár édesnek is találhatjuk, de ez jó pár évvel később már kisebb eséllyel marad így. 

Ha azonban egy érett, felnőtt kapcsolatban vagyunk, ahol megvannak az énhatárok, ez a lakrészekben is leképeződik, és a kor előrehaladtával fontosabbá is válik az alvás kényelme – így valószínűleg könnyebben mozdulnak a párok a külön alvás irányába vagy az időnkénti különalvás irányába, ami akár kellemes változatosság is lehet.

Horkolók és horkolást hallgatók, meséljetek, nálatok hogy működik!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Image Source

Tóth Flóra