Szabó Zoltán a Csongrád megyei Balástya község külterületén élt egy tanyán, és nem örvendett nagy népszerűségnek a helyiek körében. A tanyavilágban gyakorta előforduló lopásokat az ő számlájára írták a szomszédos gazdák. Az 1968-ban született Szabó már fiatalként is problémás volt, rendszeresen tulajdonított el mezőgazdasági eszközöket és kisebb-nagyobb értékeket.

Az általános iskola után nem tanult tovább, alkalmi munkákból, illetve orvvadászatból tartotta fenn magát, és már a gyilkosságok előtt is ült börtönben: két és fél évre ítélték egy hatvanéves nő megerőszakolásáért.

Miután apja meghalt, öccse pedig öngyilkos lett, egyedül élt a tanyáján, ahol később két áldozatát is megölte és elásta.

Négy bizonyított gyilkosság

Szabó első áldozatát, J. Róbertnét 1998. április 28-án a helyi presszóban ismerte meg. A nő első napját töltötte munkahelyén, és miután lejárt a műszakja, hazafelé sétálva összefutott későbbi gyilkosával, aki rábeszélte, hogy menjen vele az öt kilométer távolságra lévő tanyájára. A birtokán a férfi egy nehéz tárggyal többször fejbe vágta az asszonyt, aki belehalt sérüléseibe. A holttestet Szabó félig levetkőztette, majd ruháival együtt eltemette. Az eltűnt nőt a rendőrség kereste ugyan, de ekkor még nem került képbe az egyedül élő Szabó.

balástya balástyai rém szabó zoltán gyálaréti családirtó
Szabó Zoltán – Forrás: YouTube / Csidi

A férfi második áldozatának története kísértetiesen hasonlít az első meggyilkolt nő esetére. J. Sz. Bernadett 1998 nyarán a már említett presszóban dolgozott, és hazaféle tartva találkozott Szabóval. Ő is elment a férfi tanyájára, ahol Szabó egy nehéz tárggyal többször fejbe vágta, majd halála után a tanyája közelében, félig lemeztelenítve, a ruháival és személyes tárgyainak egy részével együtt eltemette.

A nő tetemét később a nyomozók lemeztelenítve, fej nélkül találták meg.

A következő bestiális tettével a balástyai rém bő két évet várt. 2000 nyarán K. Teréziát, akit régóta ismert, azzal az ürüggyel csalta a balástyai presszótól néhány kilométerre található gyümölcsösbe, hogy tűzoltótömlőket lopjanak el, hogy később azokat közösen eladják. A helyszínen azonban a férfi egy madzaggal megfojtotta a nőt, levetkőztette – e holttest mellett viszont a rendőrség nem talált ruhákat.

Utolsó áldozatával, Sz. Hajnalkával, közelebbi kapcsolatban állt, ezért tudta, hogy a nő mobiltelefonok feketepiacon történő értékesítésével foglalkozik. A gyilkos ezúttal is egy közös üzlettel hitegette áldozatát: azt mondta neki, több mobilt tud szerezni olcsón, ha a vételárat a nő odaadja neki. Sz. Hajnalka a megbeszéltek szerint 300 ezer forinttal érkezett a találkozóra Szabó tanyájához 2001. augusztus 21-én, üzletelés helyett azonban a férfi elvette a pénzt, majd megfojtotta a nőt, robogójárt és személyes holmijait pedig a közeli víztározóba dobta.

Mivel eddigre már több nő eltűnt a faluban és a környéken, a rendőrök nagy erőkkel nyomoztak, a helyiek körében pedig több álhír keringett emberkereskedőkről és bűnbandákról.

Szabó vesztét végül óvatlansága okozta: utolsó áldozatával többször is beszélt telefonon az „üzlet” miatt, így jutottak el hozzá a rendőrök. 2002. március 6-án vették őrizetbe, a nyomozóknak pedig nemcsak Sz. Hajnalka meggyilkolását vallotta be, hanem további négy nő megölését és magára vállalta.

Valószínűleg több áldozata volt

Letartóztatása után Szabó a már említett négy gyilkosságon kívül még egy nő megölését is bevallotta: K. Mónikát, aki prostituáltként dolgozott, Szabó elmondása szerint megölte, majd a vonatsínekre helyezte, ahol több vonat is áthajtott a holttesten. A hatóságok annak idején a lány futtatóira gyanakodtak, ám később ejtették a vádakat. A bíróság végül úgy ítélte meg, hogy nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Szabó a nő gyilkosa, ezért végül a már említett négy nő megöléséért ítélték el.

A Szabó ügyén dolgozó rendőrnyomozó szerint azonban további áldozatok is lehetnek. Egy román család eltűnése mögött is Szabót sejtette, aki ideiglenes szállást adott a vendégmunkásként érkező családnak. A nyomozó olyannyira biztos volt sejtésében, hogy félmillió forintot ajánlott Szabónak minden további bevallott gyilkosságért, ám a férfi nem beszélt. Később pedig azt a vallomását is visszavonta, amiben elismerte az öt nő megölését, azt állította, nyomás hatására nyilatkozott.

Csakhogy azelőtt az ő elmondása alapján találták meg a rendőrök a négy elásott nő holttestét, így kétséget kizáróan megállapították, hogy a nők gyilkosa Szabó Zoltán volt.

A férfit 2003. november 20-án a Csongrád Megyei Bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, más aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés, és egyrendbeli, lőfegyverrel való visszaélés bűntettében találta bűnösnek. Az ítéletből feltűnően hiányzik a szexuális indíttatásra való utalás, ami logikusan következne abból, hogy a megtalált nők holttesteit Szabó levetkőztette. Ám a Szegedi Ítélőtábla szerint nem lehetett megállapítani, hogy történt-e szexuális erőszak, így hivatalosan csak a nyereségvágyból elkövetett emberölésben találták bűnösnek.

Szabót tényleges életfogytiglanra ítélték, amit a szegedi Csillag börtön elkülönített, különlegesen őrzött részlegén töltött.

A két gyilkos öngyilkossága

Szabó cellatársa a börtönben a gyálaréti családirtó néven elhíresült Miklósi Viktor volt. A férfi 2008-ban 24 éves feleségét baltával ölte meg, 9 hónapos kisfiát pedig megfojtotta – életfogytig tartó büntetését töltötte a balástyai rém társaságában. A két rab 2016 decemberében akasztotta fel magát a cellában a ruhájukból készített kötélre. 

Szabó Zoltánnak eddigre már nem volt egyetlen rokona és barátja sem, ezért a szegedi önkormányzat hantoltatta el a testét, temetésén senki nem vett részt.

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: YouTube / Csidi

Dián Dóri