Vannak olyan országok – például Chile, Brazília vagy Svédország –, ahol a hagyomány szerint a férfiak is viselnek eljegyzési gyűrűt, ami aztán jegygyűrűként is funkcionál. A nyugati világ nagy részében azonban csak a nők kapnak eljegyzési gyűrűt, a férfiak pedig csak jegygyűrűt viselnek az esküvő után.

A BBC-nek nyilatkozó New York-i ékszerész, Yagmur Telaferli szerint azonban az elmúlt években megnőtt az igény arra, hogy a férfiaknak is áruljanak eljegyzési gyűrűket az ékszerboltokban. Ezek általában vastagabbak és kevesebb gyémánt van bennük, mint a női verziókban. A keresletre már olyan nagyvállalatok is reagáltak, mint a Tiffany & Co. és a Brilliant Earth – már van férfiak számára tervezett eljegyzési gyűrűkollekciójuk is.

Tobias Kormind, a londoni online gyémántkereskedő, a 77 Diamonds ügyvezető igazgatója szerint hét évvel ezelőtt a férfi eljegyzési gyűrűk iránti kereslet elenyésző volt, és ugyan még mindig nem alapvető termék az ékszerboltokban, de egyre több vállalat készít ilyen kollekciókat is.

A trend egyik oka, hogy változóban vannak a szerelmi viszonyok dinamikái, és sok pár ma már úgy tekint az eljegyzésre meg a házasságra, mint egy közös döntésre. A köztük lévő egyenlő partneri viszonyt szeretnék azzal kifejezni, hogy mindketten hordanak eljegyzési gyűrűt.

Ezen felül pedig több férfi híresség is visel ilyen gyűrűt, például Ed Sheeran, Ryan Reynolds és Brooklyn Beckham is, ami szintén segít abban, hogy ez a lehetőség széles körben elterjedjen.

Mindez nem jelenti azt, hogy a romantikus lánykéréseknek leáldozott. Természetesen vannak párok, akik közösen döntenek a házasságról, és az eljegyzés megbeszélés tárgyát képezi, ám azoknál a pároknál, amelyek követik a hagyományos protokollt, és a férfi kéri meg a nő kezét, általában az történik, hogy az eljegyzés után a nő is meglepi a férfit egy gyűrűvel. 

Talia Koren, a Dating Intentionally podcast házigazdája, aki társkeresési tanácsadó is egyben, a BBC-nek elmondta: néhány héttel azután, hogy a párja megkérte a kezét, ő is megajándékozta a leendő férjét egy gyűrűvel.

„Nem igazán értettem soha, hogy egy heteroszexuális kapcsolatban miért csak a nő kap eljegyzési gyűrűt. Miért ne viselhetné a férfi is mint az egymás iránti elkötelezettség szimbólumát?” – nyilatkozta, majd hozzátette, nem ismer olyan párokat, akik hozzájuk hasonlóan kölcsönösen eljegyezték volna egymást, azonban akiknek mesélt a történetükről, nyitottan és érdeklődően álltak ehhez a gyakorlathoz.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ frantic00

Dián Dóri