A számok viszont nem hazudnak: az Ötven árnyalat-trilógia részeiből összesen 35 millió példány kelt el nyomtatott és e-könyv formában 2011 és 2019 között, így E.L. James sorozata egyértelműen az élen végzett az elmúlt évtized bestsellereinek listáján. Bár Christian Grey és Anastasia Steele kapcsolatát valóban joggal éri kritika, az explicit szexjeleneteket (is) tartalmazó romantikus köteteket olvasó nőket annál kevésbé. A szakemberek azt mondják, ezek a történetek pozitív hatással lehetnek a szexualitásukra: ha a nők szabadon, mások ítélkezése nélkül felfedezhetnék a vágyaikat egy számukra biztonságos környezetben, az nagymértékben növelheti az önbizalmukat, végső soron csökkentheti a nemek közötti orgazmusrést. A „smut”, „spicy” vagy „steamy” jelzőkkel illetett könyvek pedig éppen ebben segíthetnek a nőknek: felébresztik az érzékeiket, lehetőséget adnak arra, hogy a megbélyegzéstől való félelem nélkül elmerülhessenek olyan fantáziákban és vágyakban, amik továbbra is tabunak számítanak a társadalomban, ezáltal az olvasók nyíltabban beszélhetnek a sajátjaikról.

Pikáns könyveket receptre?

Ugyanis a nők számára az erotika nem csak a szexről szól: a pornófilmekkel ellentétben a spicy könyvekben alaposabban megismerhetik a karaktereket, ezáltal az olvasásélményüknek az érzékiség mellett az érzelmi kötődés is fontos részévé válhat. Ezt igazolja az a 2014-ben publikált kutatás is, amelyben a megkérdezett nők csupán 36 százaléka néz online pornót, 53 százalékuk inkább az erotikus kötetekre szavaz, ellentétben a férfiakkal, akiknek 36 százaléka a regényekre, 76 százalékuk viszont az online pornóra (vagyis a vizuális ingerekre) voksolt. Az Igen? és a Zárva című regények szerzőjének, Borbás Edinának például már többször is visszajelezték, hogy nagyon szépen jelenítik meg a testiséget a könyvei, és van olyan olvasója is, akinek Edina egyik műve segített felpezsdíteni a nemi életét a férjével. Bár az írónő úgy érzi, ma már talán kevésbé tabu, ha egy könyvben megjelenik a szexualitás (is), mindig aggodalommal tölti el, hogy megfelelő módon ábrázolja-e testiséget.

„Ahhoz, hogy az erotikus részeket leírjam, át kell lépnem a saját határaimon és gátlásaimon, minden ilyen jelenet miatt harcban állok önmagammal”

– mondja.

Tabudöntögetés TikTokon

A nők tehát szívesebben olvasnak a szexről, és ez bizonyítottan pozitív hatással van a nemi életükre: a Rosy nevű mobilapp (amit a nők szexuális egészségének fellendítése érdekében fejlesztettek ki orvosok és pszichológusok) felméréséből kiderült, hogy azok a nők, akik rendszeresen olvastak erotikus novellákat az alkalmazásban, javulásról számoltak be a például a libidójukkal kapcsolatban. A mobilappok tabudöntögető szerepe egyébként tagadhatatlan: aligha kell sokáig pörgetnünk a TikTokot vagy az Instagramot, mire szembejön velünk egy pikánsabb könyv (például Ali Hazelwoodtól, Lucy Score-tól, vagy Elena Armastól), hiszen a zsáner évek óta egyre népszerűbb a booktokerek és a bookstagrammer körében.

Elég, ha csak Colleen Hoover sikerére gondolunk, akinek műveiből tavaly összesen 14,3 millió példányt adtak el – többet, mint a Bibliából.

A TIME 2023-ban a világ egyik legbefolyásosabb emberének választotta az írónőt, a Goodreadsen neki van a legtöbb követője Stephen King után, és közel másfélmillióan követik őt TikTokon a CoHo-fanok. A regényeiből nem hiányoznak az explicit szexjelenetek, és bár a kötetei általában happy enddel zárulnak, habkönnyű romantika helyett olyan témákat járhatunk körbe velük, mint a családon belüli erőszak, a kábítószerhasználat vagy a trauma-, illetve a gyászfeldolgozás. 

Az erotika sötét oldala

Feltörekvőben van ugyanis a „dark romance”, azaz a sötét románc műfaja is, melyben a főhősök rendszerint morálisan szürke karakterekhez vonzódnak, és ezeknek a történeteknek gyakori eleme az emberrablás, a nemi erőszak, a Stockholm-szindróma, a zaklatás, a BDSM vagy a beleegyezés hiánya is. Ana Huang négyrészes Twisted-szériája, illetve H. D. Carlton Macska-egér duológiája például hónapok óta megosztja a Bookstagramot és a BookTokot:

a november végétől magyarul is olvasható „Kísérteni Adeline-t” című regény például naponta többször felbukkan a közösségi médiában, hol azért, mert új kedvencet avattak vele, máskor meg azért, mert egy bookstagrammer értetlenül áll azelőtt, miért is akarna valaki önszántából kézbe venni egy olyan könyvet, amiben a főhősnő beleszeret a zaklatójába.

Ha pedig mégis elolvasta, hogyan tetszhetett neki az? Nos, egyesek szerint a dark romance-kötetek terápiás hatásúak lehetnek azok számára, akik maguk (szexuális) abúzus áldozatai, továbbá segítségére válhat azoknak is, akiket vonz a BSDM-világa, mert a lapokon keresztül biztonságosan (!) felfedezhetik a vágyaikat. És persze az is előfordulhat, hogy mindössze kíváncsivá tesz minket egy dark romance-könyv fülszövege: miért ne lehetne így? Csak fussuk át először a trigger warning-listát!

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Malte Mueller

Barna Borbála