Mi az egészséges?

Ha valakinek 21 és 35 nap között rendszeres időközönként megjelenik a menzesze, azt normálisnak tekintjük, egy-két nap eltérés nem számít. A 21 és 35 nap közötti időintervallumot úgy kell számolni, hogy az előző menzesz első napjától a következő menzesz első napjáig tart a ciklus.

Ha valakinek rendszeresen 21 és 35 nap között jön meg a menzesze, de egyszer előfordul, hogy a 20. vagy a 36. napra érkezik, az nem probléma.

Fontos, hogy a menzeszt onnantól számoljuk, amikor valóban megjön a vérzés, ugyanis dr. Bartha Tünde szerint néhány nőnél pár napig jelentkezik pecsételő vérzés a menstruáció előtt, de ez még nem számít bele, és más problémát jelezhet, amit érdemes kivizsgáltatni.

Tehát a tankönyvi 28 napos ciklus nagyon kevés nőnél figyelhető meg, ami teljesen normális, úgyhogy nem kell görcsösen ragaszkodni a 28 naphoz – figyeljük meg a saját testünk ritmusát, és ahhoz képest nézzük, hogy késik-e a menzeszünk, vagy sem.

„Azt szoktam mondani, hogy a menstruáció egy luxus a szervezetnek. Ez azt jelenti, hogy akkor működik jól, ha minden más is rendben működik a testünkben.

Mert mi kell a szervezetünk túléléséhez? Dobogjon a szívünk, tudjunk lélegezni, meg tudjuk emészteni az ételt – ezek az alapfunkciók. Ha mindez rendben van, akkor tud jól működni a szervezetünk. A rendszeres menstruáció pedig annak a jele, hogy valószínűleg jól működik a hormonrendszerünk, és valószínűleg képesek vagyunk az utódnemzésre. Ha bármi zavar van, akkor annak az egyik első jele lehet a menstruáció késése vagy kimaradása” – mondja dr. Bartha Tünde.

Miért késhet?

A kérdésre a nulladik és legegyértelműbb válasz a terhesség. A szakemberek is erre tapogatóznak először, ezért érdemes tesztelni, ha néhány napot késik a menstruáció. Azonban a teszt nem feltétlenül lesz pozitív, hiszen számos oka lehet annak, hogy késik vagy kimarad a menstruáció.

Mivel ez egy nagyon érzékeny rendszer, sok változás befolyásolhatja.

Az egyik ilyen a stressz: egy haláleset, válás, baleset, de akár a munkahelyünkön egy húzósabb időszak is hatással lehet a menzeszünkre, és kimaradhat miatta. 

De késhet vagy kimaradhat megbetegedés miatt is – egy egyszerű megfázástól a krónikus betegségekig sok minden befolyásolhatja a menzeszünket, ugyanis eltolhatja az ovuláció időpontját, ezzel pedig a menstruációét is. Ezen felül késhet akkor is, amikor gyógyszeres kúrán vagyunk, de a megerőltető testmozgás miatt is – rendszeresen előfordul dr. Bartha Tünde szerint, hogy élsportoló nők jelentkeznek be hozzá menstruációs problémákkal.

Emellett a drasztikus fogyás vagy hízás is alakítja a ciklusunkat: a testzsírszázalékunk változása is jelentős hatással van a hormonháztartásunkra, ezáltal pedig a menstruációnkra is. A testsúly jelentős csökkenése vagy növekedése jelezhet általános testi betegséget, szervi problémát, de a hormonrendszer felborulását is akkor, ha nem mi idéztük elő például diétával és edzéssel.

Mindezeken túl életkori sajátosság is lehet a menzesz késése.

„Menarchének nevezik a szaknyelvben azt a napot, amikor egy nőnek életében először megjön a menstruációja. Azonban nagyon ritka, hogy utána rendszeresen jönnek a vérzések. Persze előfordulhat, de az is megeshet, hogy fél év múlva jön a következő – ezzel nincs semmi probléma, teljesen normális. Az ingadozást az elején a fejletlen hormonrendszer okozza, aminek nyugodtan hagyhatunk két-három évet, hogy beálljon a megfelelő ütembe”

– mondja a szakember.

Az utolsó menstruáció időpontját pedig menopauzának nevezzük, amit akkor tudunk meghatározni, ha az utolsó vérzés után egy évig nem jött meg a menzesz. Az előtte lévő időszakot perimenopauzának hívjuk, ami öt évig is tarthat. Ilyenkor előfordulhat, hogy egyre ritkábban jön meg a vérzés – ám ez is teljesen normális, egy természetes folyamat része, ami általában a 45–50 éves nőket érinti. Ám azoknak, akik ezeket a tüneteket tapasztalják, dr. Bartha Tünde azt javasolja, hogy mindenképpen keressenek fel egy szakorvost, mert lehet a perimenopauza miatt, de jelezhet kóros állapotot is. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bár ijesztő lehet, ha nem jön meg a menstruációnk, de nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Mint fent olvasható, rengeteg oka lehet annak, ha késik vagy nem jön meg egyszer a menstruációnk.

Bármikor késik vagy kimarad a vérzés, dr. Bartha Tünde szerint az első dolgunk az legyen, ha volt szexuális kapcsolatunk férfival, hogy veszünk kettő különböző terhességi tesztet. Egy teszt ugyanis nem teszt, bármilyen megbízható is, és akkor is végezzünk terhességi tesztet, ha védekeztünk. Teljesen megbízható, százszázalékos fogamzásgátló ugyanis nem létezik, és megeshet, hogy hiába szedünk tablettát vagy használunk óvszert, mégis teherbe esünk.

Ha a teszt negatív, akkor várni kell pár napot, és el kell végezni a másik tesztet is – ha az negatív, és nincsen semmilyen más tünet, például alhasi fájdalom, akkor érdemes várni. Ha tapasztalunk fájdalmat a vérzés késése alatt, azonnal forduljunk orvoshoz, mert a fájdalom akár cisztát is jelezhet.

Ha két menstruáció is kimarad egymás után, akkor érdemes felkeresni a szakorvost, hogy vizsgáljon ki minket – ekkor még nem feltétlenül történik beavatkozás. Ha minden rendben van, és az ultrahangos vizsgálatból azt lehet előrejelezni, hogy megérkezik majd a vérzés, akkor még lehet várni a következő menzeszre.

Ha valakinek rendszeresen vannak menzeszei, aztán egymás után három hónapig nem jelentkezik, azt másodlagos vérzéskimaradásnak nevezik, és mindenféleképpen ki kell vizsgálni. Gyógyszeres beavatkozásra ekkor lehet szükség. Ilyenkor tabletta formájában kapunk progeszteront, ami imitálja a ciklus második fázisát, és meghozza a vérzést. 

Milyen betegségek előjele lehet a menstruáció késése vagy kimaradása?

Mi az első dolga az embernek, ha késik a menstruációja, és biztos, hogy nem terhes? Utánanéz a neten, hogy milyen okai lehetnek a késésnek, és milyen betegségekre utalhat. Azonban érdemes óvatosan, forráskritikával illetni ezeket az oldalakat, mert könnyen diagnosztizálhatjuk magunkat valamilyen rákkal – tévesen.

A menzesz kimaradása ugyanis leggyakrabban általános hormonrendszeri problémát, nem megfelelő cukorháztartást (gyakran inzulinrezisztenciát) jelez.

Csak nagyon ritkán áll rosszindulatú daganat a háttérben, azok ugyanis inkább plusz vérzés jelentkezésével szoktak járni. Leggyakoribb esetekben fiatal korban a nem megfelelően működő hormonrendszer, belgyógyászati betegségek, amiknek a velejárója lehet a fogyás vagy a hízás, valamint idősebb korban a perimenopauza okozhatja a vérzés késését vagy kimaradását.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Volanthevist

Dián Dóri