Komoly terápiás munka van abban, hogy elhiggye: neki is jár a boldogság

Világhírnév ide vagy oda, a színésznőt jó ideig komoly kételyek gyötörték azzal kapcsolatban, hogy nem elég értékes. Még egy Oscar-díjjal a zsebében is attól szorongott, hogy nem lesz elég jó Amerikának, Hollywoodnak.

Ez azonban nem volt véletlen.

„Édesanyám mindig azt mondta: ne merészeld azt hinni, hogy te vagy a legjobb” – mesélte Andrews hozzátéve, komoly terápiás munka van amögött, hogy már ki tudja mondani: neki is jár a boldogság.

A Business Insider interjújában egyenesen úgy fogalmazott: a terápia sok szempontból megmentette az életét, és épp ezért ő is arra buzdít mindenkit, hogy ne féljen segítséget kérni. A pszichoterápiás tapasztalatairól a Home Work című memoárjában is őszintén mesélt. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Julie Andrews (@julieandrews) által megosztott bejegyzés

„Azért akartam írni a pszichoanalízisben megtett utamról, mert annak alapvető szerepe volt a fejlődésemben, és segíteni szerettem volna abban is, hogy a mentális egészséget övező stigma és megbélyegzés oldódjon. Az enyémet megelőző generáció meglehetősen zárkózott volt ebben a kérdésben. A terápiám betekintést engedett önmagamba – olyan volt, mintha visszamennék az iskolába, de a tantárgy én voltam, a viselkedésem és a gondolkodási mintáim, és az, hogyan formálta ezeket a gyerekkorom és a korai tapasztalataim. A terápiában elsajátított eszközök a mai napig segítségemre vannak, és örökké hálás leszek a tanultakért.”

Zűrös családban nőtt fel, ám az első emléke mégis idilli

Ahogy azt Kurucz Adri kolléganőm a színésznőről készített remek portréjában kifejtette: Andrews zűrös családból származik. A nagyszülei szifiliszben haltak meg, az anyja alkoholproblémákkal küzdött, és mint az később kiderült, nem is az volt az igazi apja, akit sokáig annak hitt.

Első gyerekkori emléke azonban mégis idilli képet festi, amikor ugyanis erről kérdezte a Guardian újságírója, azt válaszolta: „Az első gyerekkori emlékem, hogy anyám ölében ülök a kocsiban, és apám épp felhajt a kis waltoni házunkhoz, én pedig kimondom az első szavam: otthon.”

Julie Andrews muzsika hangja neveletlen hercegnő
Gyerekként - Forrás: Getty Images/PA Images

A Mary Poppins másnak is ismertséget hozott a családjában

Legendás történet szól arról, hogyan kapta meg a fiatal Julie Andrews a Mary Poppins címszerepét, ami nemcsak élete első filmszerepét, hanem azzal együtt első Oscar-díját is elhozta neki. Amikor Walt Disney látta a színésznőt a Camelot című Broadway-darabban és felkérte a karakter eljátszására, Andrews épp várandós volt. A színésznő azt hitte, emiatt bukja majd a szerepet, helyette azonban megvárták, míg életet adott a lányának, és csak utána kezdtek bele a munkálatokba.

Azt azonban kevesen tudják, hogy Walt Disney akkor két tehetséget fedezett fel: látatlanban munkát ajánlott ugyanis a filmben Andrews akkori férjének, Tony Walton díszlet- és jelmeztervezőnek is, akit a Mary Poppinsban végzett munkájáért Oscar-díjra jelöltek. Ez a film jelentette az áttörést az ő karrierjében is.

Ez a legnagyobb félelme

Bár színésznőként megtörtént vele, amitől mindenki retteg – egy orvosi műhiba miatt megsértették a hangszálait, és tönkretették a hangját – a legnagyobb félelme mégis az, hogy a gyerekeivel történik valami.

„Ha a gyerekeim boldogtalanok, én is az vagyok” – mondta.

Andrewsnak egy lánya született első férjétől, a már említett Tony Waltontól, második férjével, akinek haláláig hű társa volt, közös gyerekük ugyan nem született, de annak idején örökbe fogadtak két árva kislányt, Joannát és Amyt. 

Julie Andrews muzsika hangja neveletlen hercegnő
Julie Andrews és lánya, Emma Walton Hamilton - Forrás: Getty Images/ Slaven Vlasic / Contributor

Meggyűlt a baja a helikopterrel A muzsika hangjában – igen, jól olvasod

„Szénát, sarat, szalmát köpködtem, és még isten tudja, mit” – mesélte a Vanity Fair magazinnak adott exkluzív interjúban egy évvel ezelőtt, amikor megkérték, idézze fel ikonikus szerepe, A muzsika hangja nyitányát.

Mint az ugyanis kiderült: a jelenet egészét, ahogy a hegyi tisztáson sétáló színésznőhöz közelít a kamera, nem tudták a helikopterből zökkenőmentesen végigvenni, a gép forgólapátjai által keltett erős, örvényszerű szél ugyanis minden alkalommal a földre lökte a törékeny színésznőt, amikor egy-egy közelebbi képet próbáltak volna rögzíteni vele. Maradt hát a vágási trükk: így ahogy a magas fűben megpördül a szoknyájában, egy hirtelen snittel már előttünk is az arca – mindenfajta esés nélkül.

Milyen lehet Mary Poppins totál beállva? 

Andrews maga a megtestesült tartás, vérbeli angol dáma remek modorral, bájjal, eleganciával. És mint olyan, a drogoktól is világ életében távol tartotta magát. Egy eset volt csupán, amikor második férje, Blake Edwards segítségére volt szüksége, hogy megmeneküljön egy kínos helyzetből. A színésznő második, hollywoodi éveit elmesélő memoárjában írt arról, amikor 1971-ben, egy házibulin kokainnal kínálták.

„A házigazdák keményen noszogattak, kíváncsiak voltak, hogyan reagál majd Mary Poppins a drogra” – írta. Ekkor sietett a riadt színésznő segítségére a férje, aki azzal szerelte le az erőszakos házigazdákat, hogy Andrews-nak nincs szüksége ilyen szerekre, épp elég magasra szállt ő már az életben nélkülük is.

Mindenkit megríkatott a Neveletlen hercegnő forgatásán

Még a legnagyobb nehézségeket követően is képes volt talpra állni.

Ahogy azt már korábban említettem, Andrewsnak volt egy balul elsült operációja, amelynek során a hangszálairól távolítottak el egy cisztát. A sikertelen beavatkozás után a színésznő énekhangja sosem lett a régi, sőt gyakorlatilag újra kellett tanulnia a hangképzést.

Épp ezért volt hihetetlenül megható a Neveletlen hercegnő stábja számára, amikor több év kihagyás után újra nyilvánosan hallhatták énekelni a filmben. Állítólag az egész stáb sírt. 

Különleges kapcsolatot ápol vér szerinti lányával

Andrews nagyon családcentrikus, lányával, Emma Walton Hamiltonnal pedig meglehetősen szoros a kapcsolata – még a színésznő memoárjait is közösen írták. „A kezdetektől fogva összetartozunk” – mondta a Guardiannek adott interjúban hozzátéve, hogy mindig is azon volt, hogy a lehetőségekhez képest normális gyerekkort tudjon teremteni neki. A legfőbb célja az volt, hogy a lánya érdekében sikeresen lavírozzon a karrierje és a magánélete között, és bár belátja, hogy a lányának sok szempontból nem lehetett könnyű, a kötelék kettejük között mégis nagyon erős és mély lett. 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin / Contributor

Filákovity Radojka