A modern kor és az urbanizáció „terméke” a lakásban tartott kutya. Nem kell magyarázni, milyen nehézségei vannak ennek az életformának, és azt sem, hogy a kutyáknak a megváltozott körülmények ellenére továbbra is szükségük van a szabad mozgásra. Ez az igény szülte meg a kutyaparkok, -futtatók ötletét – az elsőt 1979-ben hozták létre Kaliforniában. Az azóta eltelt évtizedekben a műfaj világszerte népszerűvé vált, és Magyarországon is vannak szép számmal kutyafuttatók: körbekerítettek, illetve csak táblával jelölt, kutyafuttatásra használható területek.

Persze, a szabad játék is csak bizonyos szabályok betartásával lehetséges. Vannak parkonként eltérő szabályok, amelyeket kifüggesztve elolvashatsz, és vannak általános, minden futtatóra érvényes tudnivalók, amelyekkel fontos tisztában lenni, ha kutyafuttatóba szeretnéd vinni a kutyádat!

1. A legfontosabb szabály: felelős vagy a kutyád viselkedéséért. Óvd ne csak a többi embert és kutyát, hanem a környezetet is: fákat, bokrokat, játékokat, ne engedd, hogy kárt tegyen bennünk a kutyád! Ne engedd gödröt ásni, mert balesetveszélyes.

2. A kutyafuttató nem napközi. Állandó felügyeletet igényel a kutyád, a szemed mindig rajta legyen, és a „ne hagyd őt egyedül!”, vonatkozik a telefonnyomkodásra és a többi gazdával való csevegésre is. Az esetleges konfliktusok úgy előzhetők meg, ha képben vagy. Ha a kutyád nem megfelelően viselkedik, szólj rá! Vonatkozik ez az ugatásra is: sok konfliktus megelőzhető lenne a környéken lakókkal, ha ezt a szabályt betartanák a kutyások.

3. A kutyafuttató nem ovi: csak akkor vihető oda kutya, ha már megfelelően szocializált. Agresszív, másokra veszélyes kutyát nem szabad bevinni.

4. A kutyafuttatóba csak egészséges, parazitamentes (féreg-, kullancs-, bolhamentes), oltott kutya vihető. Egy beteg kutya nemcsak megfertőzheti a többieket, de a viselkedése is kiszámíthatatlanná válhat, ha fájdalmai vannak vagy lázas, rosszul érzi magát. Négy hónaposnál fiatalabb, az összes szükséges oltással nem rendelkező kutyát nem szabad a futtatóba vinni, és idős ebet sem, ha már nem elég erős az immunrendszere. Tüzelő szuka sem való a parkba, akkor sem, ha nincs ott más rajtatok kívül. A szagnyomait ugyanis otthagyhatja, és ez provokálhatja később a kanokat.

5. Kapu!!! Ha belépsz (először te, aztán engedélyeddel a kutya), figyelj, nehogy kiszökjenek mások kutyái. Zárd be magatok után a kaput!

6.

Mielőtt belépsz a kutyafuttatóba, érdemes megkérdezni az ott dolgozókat vagy a gazdákat a helyi szokásokról, a többi eb természetéről: mire érdemes figyelni. Különösen akkor légy körültekintő, ha újak vagytok a futtatóban vagy nem ismeritek a belépőket! Ne engedd a kutyát berobbanni a futtatóba a többiek közé!

7. Takaríts fel a kutyád után! Azt gondolhatod, hogy ez alap, de sokaknak nem az, hidd el! Tehát: ha a kutya piszkít, szedd össze az ürüléket!

8. Ha valaki megérkezik, addig semmiképpen se ereszd össze a kutyáddal, amíg a gazdája nem engedte el őt! Azután is csak akkor, ha van erre nyitottság részükről. 

9. A nyakörvet, hámot vedd le a kutyáról, mielőtt elengeded! A felszerelés beakadhat a kerítésbe, a különböző tárgyakba, vagy akár játék közben a kutyák akadhatnak össze.

10. Tartsd tiszteletben mások privát szféráját! Nem biztos, hogy mindenki (ember vagy kutya) ismerkedni akar.

11. Szokás a kiszámíthatatlan, esetleg sérült, lábadozó kutyára citromsárga nyakörvet, hámot, kendőt, kiegészítőt adni. Tartsd tiszteletben őket, és ne engedd hozzájuk közel a kutyádat!

12. Más kutyáját csak engedéllyel simogasd, etesd! Ha egy másik gazda eteti a kutyáját, ne engedd oda a tiédet!

13. Labdát és más játékot csak akkor vegyél elő, ha megengedik a többiek, könnyen agresszív viselkedést válthat ki egy tárgy.

14. Ha úgy érzed, túl „sok” egy másik kutya, akkor asszertíven közöld ezt a gazdával.

15. Ne hagyd, hogy a kutyád leuraljon más kutyákat, durván játsszon velük, ugráljon rájuk, esetleg a hágást gyakorolja rajtuk!

Köszönjük Sugár Péter, a Városi Kutyák Iskolája vezetőjének cikkünkhöz nyújtott segítségét!

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Timbicus

Kurucz Adrienn