Kutyaovi

A kölyökkutyák kutyaoviba mennek, ezek az első foglalkozások számukra. A foglalkozásokon bármilyen kutyus részt vehet, ha megvan az összes oltása, tehát a legfiatalabbak három és fél hónaposak. Nehéz pontosan meghatározni, meddig járhat egy kutya oviba, mert ez nem annyira kor, mint inkább viselkedésfüggő. Amikor a kutyus elkezd gengszterkedni, fölborogatja a többit, keménykedik, akkor szoktuk javasolni, hogy lassan vigye át a gazdi egy felnőtt tanfolyamra. Ez lehet öt–hat hónapos korban, de van olyan kutyus is, aki még egyéves korában is szuper jól elvan a kutyaoviban.

De mi történik a foglalkozásokon? Talán a legfontosabb – amellett, hogy a gazdit az oktatók rengeteg kutyatartással kapcsolatos fontos információval látják el –, az, hogy 

a kutya falkában van, vagyis folyamatosan olyan szituációkba kerül, amiknek köszönhetően megtanul kommunikálni a fajtársaival. 

Mivel a kiskutyák jellemzően még nem túl harciasak – ha mégis van egy-egy ilyen példány, azt egy jó oktató kezeli –, ezeknek a helyzeteknek még nincs nagy tétjük, vagyis biztosan nem történik olyan a foglalkozásokon, ami miatt állatorvoshoz kell menni, mint felnőtt kutyáknál, ha összeugranak. Ez azért fontos, mert akkor sem történik semmi végzetes, ha a gazdi teljesen kezdő, és még nem elég ügyes.

Az oviban is érheti persze kellemetlen élmény a kutyusokat (például felborítják játék közben), de ezeknek a mértékét egy jó oktató kézben tartja, és vigyáz a félősebb kutyákra, illetve féken tartja a rámenősebbeket. 

A rossz élményekre pedig szükség van azért, hogy a kutya rutint szerezzen ezeknek a megélésében, kikerülésében, 

hogy megtanuljon odébb húzódni, ha szerinte túl vehemensen játszik épp a falka, vagy megtanulja jelezni a fajtársainak, hogy az a fajta játék, amit játszanak, neki túl sok, ő ebben nem akar részt venni. A rámenősebbek pedig megtanulnak visszavenni magukból, hiszen idővel megértik, hogy a gyengébbek nem játszanak velük, ha túl vehemensek.

Egy rosszul szocializált kutya viselkedésében nincsenek színek, csak az „odacsap” vagy a „nem csap oda” üzemmódokat ismeri. 

Egy közepesen szocializált kutyus már ügyesen játszik, de időnként a játék hevében azért bajba kerülhet. Egy jól szocializált kutya pedig szinte bármilyen szituációt megold, függetlenül attól, hogyan viselkedik az a kutya vagy falka, amelyikkel épp találkozott. (Azért írom, hogy szinte, mert például egy kertből kirontó, egyértelműen támadólag fellépő, harapni készülő kutyával, aki kérdés nélkül ront ránk, a világ legjobban szocializált kutyája is jó eséllyel össze fog verekedni. Szerencsére ez azért nem annyira gyakori.)  

 

A kutyaoviban töltött idő a kommunikációról, a falkában töltött életről, a kutyák viselkedéséről, egymáshoz való viszonyulásáról szól. Ha kijárod az ovit, óriási lépést teszel afelé, hogy a kutyáddal kiegyensúlyozott, nyugodt, boldog életetek legyen. Ezen felül a kötődést és a közös munkát erősítő gyakorlatok is vannak a kutyaoviban, amiken keresztül formálhatod és erősítheted a kapcsolatodat a kutyáddal, valamint felkészültök a kutyasulira.

Kutyasuli, tanfolyamok

Aki az ovival végzett, mehet a kezdő tanfolyamra. A kezdő tanfolyamon az oviban tanultakat szokták elmélyíteni. Továbbra is nagy hangsúly van a kapcsolatépítésen, és közben nehezednek az alapfeladatok – ül, fekszik, lábnál jön, helyben marad stb. A gazdi megtanul olyan finomságokat, hogy például a kutya ne ötödik vezényszóra üljön le, hanem elsőre, ne összevissza, ahol épp eszébe jut, hanem láb mellé párhuzamosan, vagy a gazdival szemben, hogy ebből a pozícióból ne mozduljon el csak akkor, ha a gazdi mondja.

Bár nincs uniformizálva, tehát iskolánként más és más a tanfolyamok menete, a fent említettek általában a tananyag részét képezik. A kutyaiskolában elkezdik az úgynevezett ösztönkezelést is, ami azt jelenti, hogy a gazdik megtanulják, hogyan gátolhatják a kutyák ösztönös viselkedését bizonyos szituációkban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megtanulják elérni, hogy a kutya ne menjen ki a nyitott kertkapun, amikor valaki ki-beáll kocsival, ne egyen föl a földről mindenféle szemetet, és le tudják állítani, ha kezd eldurvulni a játék.

Természetesen a kutya eközben is falkában van. Amikor a gazdi épp nem dolgozik vele, játszhat a többi kutyával, szaglászhat, jöhet-mehet kedvére, ami azért fontos, mert az oviban elkezdett szocializációját tovább erősítjük. Sajnos 

a szocializáció nem úgy működik, hogy egyszer megcsinálom és készen is vagyok, folyamatosan szinten kell tartani, hogy a kutya ne jöjjön ki a gyakorlatból, 

ezért erősen ajánlott a kutyát rendszeresen kutyatársaságba, új kutyák közé is vinni.

Élet a kezdő tanfolyam után

Ha az ovit és a kezdőtanfolyamot elvégezte, a gazdi már rengeteget tett azért, hogy békés, kiegyensúlyozott életet élhessen a kutyájával. Ha ezek után sokat sétáltatja, aktív életet élnek, és a kutyus testben, fejben és szociálisan is kielégül mindennap, csodálatos élete lesz. 

 

Ha azonban a gazdi úgy dönt, tanulna és tanítana tovább, akkor a határ a csillagos ég. Megannyi kutyás sport és egyéb közös tevékenység van, amit akár művészi szintre is lehet fejleszteni, és ha jól csináljuk, a kutya és a gazdi is élvezi ezeket – függetlenül attól, hogy ez a tevékenység pontosan micsoda. Tájékozódjatok a kutyaiskolában, ahová jártok arról, milyen lehetőségek vannak számotokra, és ugorjatok fejest az agilitybe, a mantrailingbe, az engedelmes munkába vagy bármibe, ami nektek szimpatikus, nem fogjátok megbánni!

„Nekem akkor sem kell kutyaiskola!”

Sokan vannak, akik így gondolják, de nekik is azt tudom mondani, hogy igenis kell! Nekik azt ajánlom, hogy tekintsenek úgy a kutyasulira, mint egy eszközre. Ez az eszköz arra való, hogy a kutyáddal a lehető legjobban és leghatékonyabban töltsd az időt. Olyan ez, mint egy szupermodern gépekkel teli autószerelő műhely, ha kocsit kell szerelni. 

Buherálni otthon is lehet, és egy csomó problémát valahogy meg fogsz tudni oldani házilag, ha ügyes vagy, de azért mégis könnyebb és hatékonyabb a munka, ha többen vagyunk, van szakértelem és minden szerszám adott.

Rengeteg kutyaiskola van ma Magyarországon. Biztos vagyok benne, hogy mindenki talál majd olyat, ami neki szimpatikus, de fontos, hogy alaposan tájékozódj, mielőtt beiratkozol! Nézd meg, milyen a környezet, nézz meg egy-két foglalkozást, beszélj az oktatókkal, nézd meg, hogy bánnak a kutyákkal, és ha úgy érzed, jó helyen vagy, akkor vágj bele!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Highwaystarz-Photography

gyulavitéz