A vita továbbra is heves az Egyesült Államokban arról, hogy a fegyvertartási törvénynek köszönhetően olyan magas-e a tömeglövöldözések és a golyó általi halálozások száma az országban, vagy sok más tényező együttes hatásának következtében, mindenesetre a számok nem csökkentek az elmúlt öt évben.

A Gun Violence Archive nonprofit szervezet legfrissebb jelentése szerint idén is már 146 tömeglövöldözés zajlott az országban – az utolsó tegnap, azaz húsvéthétfőn a Kentucky állambeli Louisville-ben, melynek során az elkövető egy helyi bankban négy ember halálát okozta, és további kilencet sebesített meg. (A 25 éves gyanúsítottat – aki egyébként a bank alkalmazottja volt – a rendőrök végül szintén lelőtték.) 

A szervezet azt tekinti tömeglövöldözésnek, melyben legalább négy embert ér golyótalálat – függetlenül attól, hogy azok végül csak megsebesülnek, vagy bele is halnak a támadásba. Eszerint tavaly, tehát 2022-ben április 10-ig bezárólag 131, egy évvel korábban (2021-ben) 138 tömeglövöldözést regisztráltak, azelőtt (2018-ban és ’19-ben) volt csak 100 alatt a számuk. Ami azt jelenti, hogy

ilyen sok tömeglövöldözés még sosem volt az Egyesült Államokban az év első szakaszában, ha az idei szám nem is kiugróan magas. 

Ez annak fényében különösen fájdalmas, hogy tavaly júniusban, a texasi iskolai lövöldözés után (melyben 19 gyerek és két felnőtt halt meg), majd egy másik, 11 életet követelő buffalói, szupermarketben végrehajtott mészárlást követően Joe Biden elnök keresztülvitt a szenátuson és a képviselőházon egy törvényt, mely szigorította a fegyvertartási engedély feltételeit – például lehetővé tette, hogy már kiadott fegyvert elkobozhassanak, ha valakit a környezete veszélyesnek ítélt meg, és egy hatósági vizsgálat ezt megerősítette, illetve kiterjesztett a fiatalkorúakra is egy szigorúbb háttérvizsgálatot a kérelmezők esetében. Ezen felül nagyobb összegeket különítettek el az államok számára a megelőzésre, és a már elkövetett gyilkosságok áldozatainak megsegítésére, valamint az illegális fegyverkereskedelemre is több figyelmet irányoztak elő. 

Mindez még nem látszik meg az idei adatokon. Ugyanis

nemcsak a tömeglövöldözések száma volt minden eddiginél magasabb idén, de az egyedi fegyveres támadások áldozatainak száma is fájdalmasan sok: 11 521 haláleset köthető fegyveres támadáshoz. 

2022-ben pedig összesen 44 287 amerikai vesztette életét golyó által, és év végéig 647 tömeglövöldözés zajlott.

A Small Arms Survey nevű svájci kutatás megállapítása szerint, sehol a világon nem olyan magas a fegyverek száma, mint az USA-ban, ahol 100 állampolgárra 120 lőfegyver jut.

Ezért mondja azt dr. Daniel Semenzna, a Rutgers Gun Violence Research Center (Rutgers Fegyveres Erőszak Kutató Központ) interperszonális erőszakot kutató részlegének igazgatója, hogy „ha nem akarunk látni ilyen sok fegyveres erőszakról beszámoló szalagcímet a sajtóban, akkor olyan embereket kell hatalomra segítenünk, akik meghozzák azokat a döntéseket, melyek a fegyverhez való hozzáférést korlátozzák”.

Biden elnök eddigi intézkedése tehát – melyet ő maga történelminek nevezett – még nem bizonyultak elegendőnek. 

A Gun Violence Archive által készített grafikonból ráadásul az is kiderül, hogy egészen nyár közepéig emelkedni szokott a tömeglövöldözések száma, és csak augusztustól kezd el újra csökkenni. Az elmúlt öt év adatai szerint télen van a legkisebb hajlandóság tömeglövöldözésre, és nyáron a legmagasabb, úgyhogy az eddigi adatokhoz képest is még pár hónapig csak növekedés várható.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ FluxFactory

Gyárfás Dorka