Annak idején 2003-tól 2007-ig futott a Hilton a farmon! (Simple Life) című valóságshow, amelyben a milliomos örökösnők, Paris Hilton és Nicole Richie mindennapjait követhettük végig. Az ukáz szerint Richie öltötte magára a bajkeverő, Hilton pedig a butácska szőke szerepét – idézte fel a Forbes Magazin Jon Youshaei interjúját a sztárral. Mára viszont egyértelműen bebizonyosodott, hogy Paris Hilton minden, csak nem butácska.

A valóságból egy kreált szerepbe menekült

2020-ban YouTube-on vált elérhetővé a This Is Paris című dokumentumfilm, amely többek között bemutatta, hogy a szállodaláncairól ismert Hilton-dinasztia leszármazottjaként milyen elvárásoknak kellett (volna) megfelelnie a fiatal Parisnek. Mivel a lány nem viselkedett a protokollnak megfelelően – ivott, drogozott és buliból buliba járt –, szülei úgy gondolták, hogy a jobb belátásra bírás legjobb eszköze az lesz, ha javítóintézetbe küldik. Ahogy Nyáry Luca is írta róla korábban, a fiatal nő azt vallotta: „A szüleim azt akarták, hogy Hilton legyek. Én csak Paris szerettem volna lenni.”  Több, egyéb intézményekben tett sikertelen próbálkozás után végül a tizenhat éves lányt az éjszaka közepén, a saját ágyából rángatták ki a Provo Canyon School alkalmazottai. Paris álmából felébredve először azt hitte, hogy épp emberrablás áldozatává válik, és bár az „elrablás” családja kérésére történt, nem részesült különb elbánásban, mintha vadidegen bűnözők hurcolták volna el.

Több mint tizenegy hónapon át kínozták, fizikailag, érzelmileg, mentálisan és szexuálisan egyaránt bántalmazták.

Ebből a valóságból menekítette ki magát, és alkotta meg azt a perszónát, amelyet aztán éveken át játszott a külvilágnak. Egy ostoba, szőke hírességet, akinek semmiről sincsen fogalma, és akit csak a hírnév, a pénz és a csillogás érdekel. A világ pedig minden hezitálás nélkül bevette az álcát. 

A maszk aztán elkezdett repedezni

A múltja elől azonban senki nem menekülhet a végtelenségig. A dokumentumfilmből kiderült, hogy az egykori sérüléseket máig magában hordozza az örökösnő, álmatlansággal küzd, és képtelen megbízni az emberekben, vagy bárkit igazán közel engedni magához. A fájdalmát kezdetben inkább a saját üzleti elképzeléseibe csatornázta, melynek köszönhetően egy multimilliomos birodalmat épített fel, ami már nemcsak a Hilton nevet viselte, hanem elválaszthatatlanná vált Paristől. A híresség azonban nem elégedett meg ennyivel: meg akarta akadályozni, hogy a jövőben rajta kívül másoknak is hasonló poklokon kelljen keresztül mennie, így túlélőtársait is megszólaltatta a róla készült filmben, majd felszólította Biden elnököt és törvénymódosítási javaslatot adott be annak érdekében, hogy szigorítsák a problémás kamaszokkal foglalkozó intézmények működését.

Törekvéseinek hála, ma már hét államban is megváltoztatták az erre vonatkozó törvényeket.

Hátradőlhetne, ha akarna

A 2020-as dokumentumfilmből is kiviláglott, hogy Paris Hilton messze nem az az üresfejű cicababa, mint aminek a média, vagy leginkább ő maga állította be saját magát. Olyannyira nem, hogy a Wall Street Journal 2021-ben a 11:11 Mediára hivatkozva azt írta, hogy Paris Hilton a DJ-zés mellett

2006 óta 45 márkaboltból és 19 termékvonalból álló vállalatot épített fel, amelyek bevétele meghaladja a négymilliárd (!) dollárt.

Tizenöt év alatt 27 illatot dobott piacra, és befektetései vannak wellnesstermékekbe, valamint egy növényi alapú tenger gyümölcseit gyártó cégbe is. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Paris Hilton (@parishilton) által megosztott bejegyzés

Hilton érdeklődése viszont csillapíthatatlan, ha új lehetőségekről és fejlődésről van szó. Üzletasszonyként a következő szintre lépett, amikor a web3-ban, valamint az NFT-k világában vetette meg a lábát. („Az NFT (non-fungible token) egy olyan digitális eszköz, kódsor, amely bizonyítani tudja egy virtuális vagy kézzelfogható alkotás (kép, videó, hangfájl) eredetiségét és tulajdonjogát. Ez a kódsor egyedi, oszthatatlan és korlátozott mennyiségben érhető el. Talán épp ezen tulajdonságai miatt lettek ennyire népszerűek az NFT-k, nem mellékesen pedig akár dollármilliókat is lehet keresni ezekkel a nem helyettesíthető zsetonokkal”írja a Világgazdaság.)  

 

2019-ben egy videóklipben mutatta meg, hogy elképzelései szerint hogyan alakul majd át a metaverzum, és mindez nem légből kapott spekuláció volt. 2017-ben Koreába utazott, és a legkiválóbb tech- és VR-cégekkel találkozott, hogy kiművelje magát a témában, majd

amikor az NFT betört a köztudatba, Hilton már „feketeövesnek” számított a területen. Az első NFT-je több mint 1,11 millió dollárért kelt el,

később pedig elindította saját Roblox (egy online platform, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy saját játékokat készítsenek) virtuális világát Paris World néven, mely virtuális éjszakai klubokkal, helikopterekkel és egy kastéllyal várta az érdeklődőket. Hilton ezen felül az NFT Origin Protocol platformhoz befektetőként és tanácsadóként is csatlakozott, miután találkozott Josh Fraser és Matthew Liu társalapítókkal. Liu később felidézte, bámulatosnak tartja, Paris milyen intenzív kapcsolatot ápol a rajongóival, és minden alkalmat megragad, hogy időt tölthessen velük, legyen az a valóságban, a közösségi médiában vagy épp a metaverzumban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Paris Hilton (@parishiltonnft) által megosztott bejegyzés

Megtanult kapcsolódni

Parisnek olyannyira fontosak a rajongói, hogy egy alkalommal, amikor a kommentek között azt olvasta, hogy a közösségéből egy srác (aki egyébként hétéves kora óta rajong a sztárrért) az ibizai reptéren kénytelen éjszakázni, mert ott rekedt, viszont nincs pénze szállodai szobára, annyira megérintette, hogy Paris privát üzenetet küldött neki, amelyben meghívta a fiút, hogy töltse a hétvégét az ő ibizai házában, és a reptérre is kiment érte.

„Mindez arról szól, hogy én alakítsam a narratívát. Amikor először beléptem ebbe az iparágba, a média igazságtalanul bánt velem, és alábecsült.

Amióta viszont arra használom a hangom, hogy a fájdalmamat egy céllá alakítsam, szabadnak érzem magam”

– nyilatkozta Hilton.

Nem csak az üzleti életben sikeres

A sztár 2021-ben házasodott össze Carter Reum amerikai író, vállalkozó és kockázati tőkebefektetővel. Hilton a The Ellen Show-ban mesélt arról, hogy a férjét több mint tizenöt évvel korábban ismerte meg egy házibuliban, majd 2019 hálaadásán vették fel újra a kapcsolatot és azóta elválaszhatatlanok. 

„Korábban nem álltam készen egy rendes srácra”

– mondta. A frigyüket egy huszonvalahány karátos, öklömnyi gyémántgyűrűvel és egy három napon át tartó esküvővel koronázták meg, ezután pedig egy röpke hét és fél hetes nászútra mentek Bora-Borára, a Bahamákra, majd Londonban, Dubajban, a Maldív-szigeteken jártak. Legutóbb pedig az keltett szenzációt, hogy Hilton január 25-én Instagramon egy fotón jelentette be, hogy kisfiuk született (a feltételezések szerint béranya segítségével). „Már most szavakkal kifejezhetetlen, mennyire szeretünk” – írta a bejegyzés alá.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Paris Hilton (@parishilton) által megosztott bejegyzés

Negyvenkét éves korára úgy tűnik, minden – és talán még annál is több – kívánsága teljesült Paris Hiltonnak. Az elmúlt húsz évben nemcsak a róla kialakított képet változtatta meg, a világ legbefolyásosabb nőjeként nem csupán hihetetlen birodalmat épített fel, de elképesztően fontos ügyek mellett emelte fel a szavát azok védelmében, akiknek erre nincs lehetőségük. Az egykori botrányhősnőt lehet szeretni vagy nem szeretni, abban mindenesetre egészen biztos vagyok, hogy a következő évtizedekben is nagy meglepetéseket tartogat még számunkra.

Isten éltesse sokáig!

 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Krajnyik Cintia