Axolotl alapinfók

Az axolotl Mexikóváros melletti Xochimilco csatornarendszerében őshonos állat, amit egyébként otthon is tarthatunk. Vadon átlagosan hat, míg akváriumban, megfelelő körülmények között akár 25-30 évig is él. A természetes élőhelyén maximum 20-22 fokos a víz (ezért bonyolult a tartása), de akár öt-hat fokra is lehűlhet. Neve azték nyelven vízi szörnyet vagy vízi kutyát jelent, de a halál és újjászületés istenével is összefüggésbe hozható az elnevezése (Solotl/Xolotl) – valószínűleg nem véletlenül.

Ragadozó, kisebb rákokkal, halakkal, kétéltűekkel táplálkozik, de kannibál hajalma is van. A zsákmányt vákuumerővel szippantja a gyomrába.

Két egészen különleges tulajdonsága van, ami miatt nagyon lelkesek érte a tudósok, orvosok (és a gyerekek): az egyik a neoténia. 

Ha esetleg nem tudtad, hogy mi a neoténia, ne érezd rosszul magad, mielőtt a gyerekem (akinek a kiselőadása alapján ezt a cikket írom) beleszeretett, és mindent igyekezett kideríteni az axolotlról, nekem sem volt róla fogalmam. Szóval azt jelenti, hogy ezek a kis lények kifejlett állatként is megőrzik lárvakori tulajdonságaik egy részét, vagyis egyszerre tudnak kopoltyúval és tüdővel is lélegezni, mert más kétéltűekhez hasonlóan nem tűnik el a kopoltyújuk „felnőttkorukban” sem, sőt, azt használják elsősorban. Ha kiszárad az élőhelyük, átállnak a tüdőlégzésre, de ettől évekkel megrövidül az életük. A tüdejük valójában alaphelyzetben csökevényes, de teljesen működőképes. Egyébként, ha rákényszerülnek a tüdőlégzésre, a külsejük is megváltozik: a kopoltyúik (vagyis azok a cuki kis kiálló „ágacskák”) eltűnnek, a végtagjaik megerősödnek és kicsit hosszabbá is válnak.

via GIPHY

A másik különleges tulajdonsága – ami miatt az orvostudomány lelkesen vizsgálja több mint 200 éve – az 

extrém mértékű regenerálódási képessége. Ő nem egy szimpla gyík (bár a gyík amúgy is hüllő, nem kétéltű), ami képes visszanöveszteni a farkát, ha letörik, hanem komplett végtagokat növeszt vissza, csontokkal és izomszövettel. 

És mivel végtagok tekintetében részben hasonló felépítésű, mint az ember, vagyis van lábfeje, lábujjai, különösen érdekes a regeneratív biológia és orvostudomány számára, hogy pontosan minek köszönhető ez a képesség. Egyébként alacsonyabb hőmérsékleten könnyebben regenerálódik, és más szerveket is tud pótolni, még akár az agyának bizonyos részeit és a szíve harmadát is! Ennek az az oka, hogy a sérülés közelében található sejtjeik őssejtekké alakulnak, és azokból képződnek aztán erek, izmok, csontok – amikre éppen szükség van. Ehhez képest az ember sejtjei egészen másképp reagálnak a sérülésekre. 

Az axolotlok genomját már teljes mértékben feltérképezték, most próbálják meg lemodellezni a működésüket.

A szaporodásban is különleges, ugyanis a korábban már említett, nem teljesen kifejlett állapotban is képes rá, viszont ehhez szüksége van valamennyi vízre. A hím feromonokat bocsát ki, majd lerakja az aljzatra a spermazacskóját, a nőstény pedig felszippantja a kloákájával, és utána rakja le a petéket a vízinövényekre. Hát nem romantikus?

via GIPHY

Egy axolotl 28-35 centi hosszú, és a természetben barnás színben fordul elő, de természetes körülmények között éppen a kihalás szélén áll, szóval 

a Mexikóváros környéki tórendszerben már alig található néhány példány, az internet viszont tele van velük, és akár 4000 forintért is hazavihetsz egyet. 

A tenyésztett, megvásárolható állatok között nagyon népszerű a fehér, albínó verzió, de más színkombinációk is léteznek.

Már 1986-ban is ritkának minősítették, majd 2006-ban a veszélyeztetett kategóriába került. 2013-ban azt hitték, kihalt, de 2014-ben találtak egy példányt a Xochimilco-tónál. Sajnos ezen a területen a vízi és légi szennyezettség is nagy probléma. 2019-ben 50 és 1000 közé becsülték a vadon élő példányokat – a megfelelő környezet kialakítása számukra és a visszatelepítésük évek óta zajlik, mégis csökken a számuk.

via GIPHY

Cuki, cuki, de otthonra nem kéne… vagy mégis?

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az axolotl népszerűsége, mondhatnám, hogy Szerb Antal Pendragon legendája miatt, mert mindenki azt bújta lelkesen, és onnan szerzett tudomást ezekről a különleges kis lényekről… de valószínűbb, hogy a Minecraft és a Fortnite játékokban különböző formában megjelenő axolotlok tették fel a térképre ezt az állatot. Az sem ront a helyzetén, hogy színtől függően mutat némi hasonlóságot az Így neveld a sárkányodat Fogatlanjával és Fényfúriájával.

Bár meglepően olcsón be lehet szerezni, azért szükség van hozzá némi felszerelésre, ha sokáig szeretnétek egy (vagy több) boldog kis axolotlkát nevelgetni:

olyan akváriumra, amiben szabályozható a víz hőmérséklete (szinte egész évben hűteni kell), vízi növényekre (az axolotlok ugyanis a félhomályt szeretik, és a szakértők szerint még egy növénygazdag akváriumban is megesik, hogy napokig a barlangjukban maradnak, szóval kell nekik barlang is) és persze sok energiára az akváriumtisztításhoz (az ételmaradékot, ürüléket ugyanis célszerű azonnal eltávolítani). Legalább 50 literes akvárium kell egy axolotlnak, és a kannibál hajlamai miatt csak hasonló méretű állatokat lehet egy akváriumban tartani. Természetesen az is nagyon fontos, hogy kizárólag ellenőrzött helyről vásároljunk ilyen állatot, mert itt is sok problémát okoz a nem megfelelő szaporításból adódó rossz genetikai állomány.

Cserébe a világ legviccesebb etetésével ajándékoz meg bennünket, mivel – ahogy korábban már írtam – vákuumerővel szívja magába a táplálékot. Mutatok videót is:

Tényleg nagyon cuki, és persze 

melyik gyerek ne akarna egy édes mini víziszörnyet otthonra, ami a Minecraftban is benne van?!

Ettől függetlenül a leendő kiskorú tulajdonosok valószínűleg csak az első öt alkalommal állnak lesben, hogy rögtön kihalásszák (vagy kiporszívózzák) az axolotl kakit, szóval erre is igaz, ami a legtöbb állatra: a gyerek szeretné, a szülő gondozza. Persze ezzel nem a kedveteket szeretném elvenni! De bevallom őszintén, mivel nálunk is extrém nagy az érdeklődés, én a plüss/horgolt vonalon indulok el első körben.

Tóth Flóra és Lana 

További információkat ITTITTITT és ITT találsz.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Argument