Jeanne Antoinette Poisson 1721. december 29-én született Párizsban. Annak ellenére, hogy a törvény szerint François Poisson volt a lány apja, az a hír járta, hogy valójában Charles François Paul Le Normant de Tournehem, egy gazdag adószedő gyermeke. Jeanne Antoinette négyéves korában apjának egy pénzügyi csalás miatt el kellett hagynia az országot, törvényes gyámja pedig Tournehem lett, ami még inkább alátámasztotta a pletykákat, miszerint ő a lány biológiai apja.

Mint a legtöbb jómódú családból származó lányt, Jeanne Antoinette-et is kolostorba küldték. Az Orsolya-rendi nővérektől lelkiismeretes nevelést kapott, állítólag teljes színdarabokat tudott fejből, kiválóan festett, táncolt és énekelt, több hangszeren is megtanult játszani.

Tournehem gondoskodott arról, hogy a lány mindent megtanuljon, amit egy nő boldogulásához szükségesnek tartottak, és nem titkolt célja volt a családnak, hogy felhívják a király figyelmét Jeanne Antoinette-re.

1740-ben Jeanne Antoinette hozzáment Charles Guillaume Le Normant d'Étiolles-hoz, gyámja, Tournehem unokaöccséhez

Házasságkötésükkor Tournehem a férfit tette meg egyedüli örökösének, Jeanne Antoinette-nek pedig nászajándékba egy birtokot adott, amely a királyi vadászterület közelében feküdt. A fiatal pár tagjai között mindössze négy év volt a korkülönbség, és idővel valóban egymásba szerettek. Jeanne Antoinette megígérte, hogy soha nem lesz hűtlen – kivéve, ha a királyról van szó. Két gyermekük született: egy fiú, aki még csecsemőként életét vesztette és egy lány, Alexandrine, aki kilencéves korában halt meg.

Jeanne Antoinette Poisson - Forrás: Getty Images/Print Collector

Szépségének és műveltségének köszönhetően Jeanne Antoinette sok időt töltött Párizs elit szalonjaiban. A felvilágosodás számos alakjával találkozott, és idővel saját színházát kezdte rendezni Étiolles-i birtokán, ahol többek között Fontenelle, Montesquieu és Voltaire is tiszteletét tette.

1744-ben Jeanne Antoinette nevét már az udvarban is emlegették. Birtoka XV. Lajos vadászterületével szomszédos volt, a király figyelmét pedig olyannyira nem kerülte el a vadászatok alkalmával nyitott hintóban arra kocsizó fiatalasszony, hogy az egyik vadászat után vadhúst küldött neki ajándékba. 

 

A király hivatalos szeretője 1744 decemberében meghalt, a pozíció pedig megüresedett

A férjétől ekkorra már különvált Jeanne Antoinette 1745-ben meghívást kapott Versailles-ba egy álarcosbálra, ahol az asszony és a tiszafa jelmezt öltő király 15 ezer álruhás vendég között is egymásra talált. Jeanne Antoinette származása miatt az udvar csak egy rövid kalandra gondolt kettejük között, ráadásul a nő számított arra, hogy a tartós sikerhez le kell nyűgöznie a királynét, Maria Leszczyńskát, és szükség lesz az udvar támogatására is.

Bár a király rajongása egy pillanatra sem hagyott alább, ahhoz, hogy bemutatkozhasson az udvarban, Jeanne Antoinette-nek szereznie kellett egy címet. A problémát megoldandó, XV. Lajos megvásárolta a Pompadour uradalmat, majd az asszonynak adományozta azt, aki így megkapta a Madame de Pompadour címet. Jeanne Antoinette a király első számú ágyasa lett, Versailles-ban lakott a király lakosztálya felett, és 1745 szeptemberében hivatalosan is bemutatták az udvarnak. Szeretőként meglehetősen jól kijött a hitvesi királynéval, és összességében jó kapcsolatot ápolt a teljes királyi családdal.

Madame de Pompadour hamar túlnőtte ágyasi szerepét. XV. Lajos tisztelte intelligenciáját és a társadalmi problémákkal kapcsolatos meglátásait, ennek eredményeként pedig a király szeretője egyre nagyobb befolyásra tett szert.

Támogatta az első versailles-i békeszerződést, és segítette a kormány minisztereinek munkáját, akiknek adóreformjai hozzájárultak ahhoz, hogy Franciaország a világ egyik leggazdagabb országává váljon.

XV. Lajos - Forrás: Getty Images/ Fine Art Images/Heritage Images

Madame de Pompadour befolyása nem korlátozódott a politikai szférára

A párizsi szalonokban eltöltött éveire építve a tudományos, gazdasági és filozófiai kutatásokat is támogatta. Mecenatúrája kiállt a mezőgazdaság értékét hangsúlyozó gazdasági elmélet egyre nagyobb térnyerése mellett, és védelmébe vette a Nagy Francia Enciklopédiát, a felvilágosodás egyik alapművét, melynek megjelenését a vallásos emberek határozottan ellenezték. Tevékenysége és származása rosszindulatú pletykák tárgyává tette, de Lajoshoz és a királyi családhoz fűződő kapcsolata többnyire érintetlen maradt.

1750-re Pompadour megszűnt a király szeretője lenni, nagyrészt egészségügyi problémái miatt – a visszatérő hörghurut mellett három vetéléssel és krónikus fejfájásával is meg kellett küzdenie. Ennek ellenére sikerült megőriznie befolyásos pozícióját, köszönhetően annak, hogy kapcsolatuk már régóta nem csak a szex körül forgott.

A király nem választott új hivatalos szeretőt, ehelyett ideiglenes ágyasok sorát költöztette egy távolabbi kastélyba. Korabeli beszámolók szerint Lajos szíve és hűsége Pompadouré maradt.

Az 1756-ra udvarhölggyé avanzsált Pompadour időközben még inkább a művészeti mecenatúra felé fordította figyelmét és energiáit, amellyel a királyt tisztelő megbízások révén az iránta való hűségét hirdette, de saját imázsának ápolására is bátran használta a műveket. 1759-ben vásárolt egy porcelángyárat, amivel nemcsak számos munkahelyet teremtett, de sikerének köszönhetően végül Európa egyik leghíresebb porcelángyárává vált. Pompadour jelentős hatással volt a rokokó stílus alakulására, nagymértékben hozzájárult a pártfogása alatt álló művészek munkájához. Sőt, vannak történészek, akik számos korabeli mű alkotójaként tartják számon.

Forrás: Getty Images/Christophel Fine Art/Universal Images Group

Madame de Pompadour tündöklésén végül felülkerekedett rossz egészségi állapota

1764-ben megtámadta szervezetét a tuberkulózis, betegsége alatt maga Lajos ápolta őt. 1764. április 15-én, 42 éves korában vesztette életét, és bár korábban ez csak a királyi család tagjainak adatott meg, Pompadourt a palotában érhette a halál. A francia társadalomra gyakorolt befolyása és szokatlan tanácsadói szerepe miatt Madame de Pompadour öröksége az évszázadok során számtalan formát öltött már: neveztek el róla frizurát, porcelánt, magas sarkú cipőt, gyémántcsiszolást, de alakja megjelent a Ki vagy, doki? című sorozatban is. Egész jó teljesítmény ez egy szeretőhöz képest, nem?

Mózes Zsófi

Források: ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Art Images