Nem csak tetoválás – felelős döntések a legszebb eredmény érdekében

Varga Bea egészségügyi szakkozmetikus és orvosi tetováló elsősorban azokról a lehetőségekről osztotta meg velem a tapasztalatait, amelynek során az ép vagy sérült bőrfelületnek adják vissza az eredetihez megszólalásig hasonló illúzióját. Ilyen eljárásra sor kerülhet akár azért, mert genetikai vagy hormonális okok miatt festékhiányos a bőr (vitiligo), vagy életkori változás, esetleges betegség miatt fellépő foltos kopaszodás okoz problémát a vendég számára, de a műtéti hegek eltüntetését is sokszor kérik, illetve a testet-lelket megkínzó mellrák, emlőeltávolítás utáni helyreállítás is egyre gyakoribb igény.

„Sminktetoválással foglalkoztam eleinte, de egészségügyi végzettségemnek és az ott megélt tapasztalataimnak köszönhetően hamar elindultam az orvosi tetoválás irányába. Ezen a területen el lehet végezni különböző kurzusokat, de az igazi tanulás önfejlesztés útján történik akkor, amikor az ember sorra szembesül a legkülönfélébb bőrtípusokkal, problémákkal, eltérő igényekkel. Ebben mindenki megtalálja a saját útját. Számomra az a fontos, hogy – bár örömmel készítek orvosi tetoválást, amikor ott áll velem szemben a vendég, – mindig teljes körű vizsgálatot végzek, és eldöntöm, valóban a tetoválás-e az első és legfontosabb eljárás, amit alkalmazni kell és lehet. Ez akkor is így van, ha ő azzal lépett be az ajtón, hogy »ezt a heget/striát tüntessük el tetoválással«.”

Varga Bea

Bea szerint a fő feladat az, hogy a lehető legtermészetesebb végeredményt adó megoldást válasszuk.

„Gyönyörűen fel lehet építeni egy sérült hegszövetet tetoválás nélkül is, erre is vannak eljárások, de előfordulhat, hogy ez még nem elég, a bőr nem tud tökéletesen megújulni, nem tud visszaépülni a normál bőrnívó szintjére úgy, hogy összesimuljon a többi felülettel, vagy árnyalatbeli különbségek maradnak – ilyenkor jöhet a tetoválás.”

Eltérő problémák és eljárások vannak az ép és a sérült bőrfelület esetében

„Az ép bőrfelületet érintő gyakori probléma például a vitiligo. A szakember számára könnyebbik eset az, amikor genetikusan öröklött a festékhiány az adott bőrfelületen. Mivel ez végleges, így bátran dolgozhatunk az adott területen. Nehezebb a helyzet, ha valamilyen egészségügyi probléma következtében, például hormonális változás miatt alakulnak ki a fehér foltok. Ezeknek a mérete, alakja folyamatosan változhat. Nagyon sokat tanultam az egyik ilyen kezelésem során, ahol a páciensnek változott a vitiligója, így az eredmény nem volt olyan egységes, mint abban az esetben, amikor veleszületett vitiligót tetoválunk a környező bőrfelülettel tökéletesen egyező színűre” – mondta el Bea.

Vitiligo tetoválása - Varga Bea munkái

Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista a saját bőrén is megtapasztalta az ilyen jellegű eljárás hatásait, fizikai és lelki oldalról egyaránt. „A mellkasomon jelent meg hipopigmentáció, vagyis a napfénykárosodás következtében kialakuló világosabb foltok. Ez nagyon zavart, hiszen bikiniben, de még akár egy kivágottabb ruhában is jól látható volt. Varga Bea kolléganőm végezte a tetoválást.

Mellkas hipopigmentáció - Varga Bea munkája

A páciensekben néha felmerül ilyen jellegű tetoválásnál, hogy »no de mi történik majd nyáron, amikor lebarnulok? A tetovált rész nem barnul«. Ez így van, de a különbség még így is sokkal kisebb.

Ha a fehér foltok melletti rész barnul le, akkor nagyon feltűnő a két szín közötti különbség, míg a bőr természetes színére tetovált rész és a lebarnult terület közötti lényegében elhanyagolható, sokszor észrevehetetlen.

Az ilyen jellegű tetoválásoknál általában két, egymást körülbelül négy hét különbséggel követő eljárásra van szükség ahhoz, hogy a végleges eredményt elérjék. Számomra nagyon felemelő volt, amikor a második kezelés után begyógyult a bőröm, és pont olyan egységes és szép volt, mint a foltok megjelenése előtt”.

Dr. Parrák Zita

Korrekció baleset, betegség, műtét után

A másik nagy terület az olyan orvosi tetoválás, amikor sérült bőrfelülettel kell dolgozni. Ilyenkor a bőrfelület nem egyenletes, hiszen a korábbi baleset, műtét következtében megváltozott az összetétele, felülete, heg van rajta. A szakembernek ilyenkor ki kell választania, milyen eljárásokat érdemes javasolni, mi az, ami egységes, szép felületet biztosít hosszú távon.

„A műtéti hegek, például császármetszés, has- vagy mellplasztika, anyajegy eltávolításának helye vagy a balesetből származó hegek mind nagyon eltérően tudnak viselkedni, ezért alapos vizsgálat szükséges, mielőtt bármilyen kezelést alkalmaznánk.

Előfordul, hogy a sebészeti beavatkozás során a nem megfelelőlen alkalmazott eszközök, technikák miatt, felvastagszik a sérült szövet, keloidos lesz, kisebb vagy nagyobb mértékű burjánzásra kerülhet sor. A célunk ilyenkor nem csupán az, hogy színben egységes legyen a bőr, hanem hogy a dudor is eltűnjön vagy kevésbé legyen feltűnő” – mondta el Bea.

Varga Bea és Parrák Zita közösen dolgoztak egy látványos, arcon lévő, lovasbaleset miatti sérülés következményeinek eltüntetésén. Az érintett úrnak a száján keresztül húzódott egy súlyos, hosszanti heg. Ő először Beához fordult, úgy gondolta, tetoválásra van szüksége ahhoz, hogy kevésbé legyen látható, ami őt már évek óta zavarta. Bea megvizsgálta, majd konzultálva a kolléganőjével, a végső megoldást egy közösen felépített kezelés jelentette. Varga Bea elvégezte a színtetoválást az ajkon és az ajak fölötti sérült területeken, Parrák Zita pedig volumenpótlással korrigálta a heg vonalát. „Amikor az illető először jött hozzám, nagyon tartott tőle, hogy milyen lesz a végeredmény, a családja is aggódott, hogy a végén csúnyább lesz, mint előtte. Aztán amikor a tetoválás és a heg kezelése is elkészült, majd visszajött a korrekciós időpontjára, elmesélte, hogy a felesége elővette a fényképeket, hogy megtalálja, hol is volt a sérülés, annyira szépen vissza tudtuk állítani az eredeti állapotot” – mesélte Bea.

„Az ilyen jellegű eljárásoknál, legyen szó tetoválásról vagy hialuronsavas feltöltésről, évente, kétévente újabb kezelésre lesz szükség” – hangsúlyozta Parrák Zita.

Heg eltüntetése - Varga Bea munkája

Testet-lelket gyógyító „kozmetikai” eljárás mellrák után

Rendkívül érzékeny téma az egészségügyi problémából adódó mellplasztika, helyreállító műtét, vagy akár a mellnagyobbító műtét utáni mellbimbó-tetoválás.

A mellrákon átesett, és abból kigyógyuló nők számára természetesen elsősorban maga a gyógyulás a csodálatos érzés, ám mindaz, amin addig keresztülmennek, a lelki és fizikai fájdalom, a rettegés hetei-hónapjai, de akár évei, és természetesen maga a kezelés, nyomot hagy kívül és belül egyaránt. A mellamputációt követő helyreállító műtét után sok nő további eljárásokra már – érthető módon – nem érzi képesnek magát, ám egyre többen vannak, akik mégis belevágnak, mert nekik ez segítség a nőiességük újra megélésében. 

 „Ez egy nagyon érzékeny terület, bár mint tetoválás, szakmailag nem jelent kiemelkedő nehézséget. Szerencsére már olyan kitűnő technikák vannak, amelyekkel gyönyörű 3D-s rajzolatot tudunk készíteni. A kezelés azonban nem ezzel, hanem a hegek helyreállításával kezdődik, amiről fentebb már említést tettünk. Ezután kerülhet sor a mellbimbókra.

Ha mindkét mell elvesztéséről beszélünk, mi határozzuk meg a mellbimbó elhelyezkedését, természetesen a beteggel egyeztetve. Megbeszéljük, hogy hova helyezzük, mekkora méretet szeretne, milyen legyen a színe. Van, hogy hoz fotót, amelyen látható, hogy pontosan milyen volt eredetileg, ha pontosan ugyanolyat szeretne.

Amikor elkészül, már csak érintésre derül ki, hogy ez egy sima felület, hisz a 3D technikának köszönhetően teljesen valósághű, még a kis mirigyek is látszódnak”.

Varga Bea elmondta: mivel a műtét során idegszálakat vágnak el, a mell érzékenysége sok esetben megszűnik vagy csökken ezen a területen, ám a legtöbb esetben a páciensek arról számolnak be, hogy 3-5 hónap múlva visszatér az érzékenység – ezt a tetoválás nem akadályozza.

Mellbimbó heg - Varga Bea munkája

Beszélgetőpartnerem, Andi (teljes nevét kérésére nem közöljük) elmesélte, ő hogyan élte meg a mellműtét utáni heg tetoválását.

„Kilenc évvel ezelőtt volt egy kombinált (mellfelvarrás és implantcsere mellbimbó-korrekcióval) mellnagyobbító műtétem, amivel nagyon elégedett vagyok, viszont mindkét heg ottmaradt. Eleinte ez nem zavart, bár az évek alatt a heg színe kezdett egyre jobban kifehéredni, láthatóbbá válni.

Akkor szembesültem vele igazán, hogy mennyire érzékelhető, szinte feltűnő már, amikor egy orvosi vizsgálaton egy doktornő rákérdezett, hogy »Ilyen egy mellnagyobbító műtét hege?« Egyre inkább feszélyezett engem is, szerettem volna, ha nem lenne ennyire látványos. 

Beától hallottam először az orvosi tetoválásról, addig fogalmam sem volt, hogy létezik ilyen. Fellelkesültem, miután megtudtam, hogy a frusztrációmon lehet segíteni – nem volt bennem félelem, biztos voltam benne, hogy jobban fogom magamat érezni tőle.”

A kezelés két területen történt, a hosszanti hegeket, illetve a mellbimbó körüli hegeket kellett elfedni. A tökéletes eredményhez két alkalomra volt szükség, a végeredmény tartóssága körülbelül két év. Ilyenkor általában érdemes figyelemmel kísérni a festék kopását a bőrből, nem kell megvárni, hogy teljesen eltűnjön a bőrből és az előzetesen megélt rossz érzések újra felszínre törjenek. 

 

Amikor valóban hajszálakon múlik az egészséges énkép visszaállítása

Az orvosi tetoválás egyik kiemelkedő és egyre népszerűbb területe a hajtetoválás. Erre nem feltétlen az öregedés miatt kerül sor – a férfiak igen nagy hányada kezd el már fiatalon kopaszodni, ám ők ezt jellemzően úgy „kezelik”, hogy rövidre vagy akár teljesen lenyíratják a hajukat. Amikor azonban hormonális vagy egyéb betegségek hatására kezd el kopaszodni a fejbőr, az sokkal kellemetlenebb és lelkileg is megterhelőbb.

Varga Bea szerint a legtöbb megkeresés hajtetoválásra érkezik:

„Főleg olyan nők kérik, akiknek foltokban kihullott a haja, vagy a homlok irányába és két oldalt megritkult a hajvonala – ez gyakori jelenség menopauza idején. Mindkét eset komoly frusztrációt okoz. A foltos hajhullás előfordulhat érme nagyságú területen, de kialakulhat akár tenyérnyi részen is”. 

„Szeretem ezt készíteni, mert nagyon mutatós, teljesen realisztikus eredmény születik. Ez nem egy könnyű orvosi tetoválás, bár kívülről annak gondolnánk, hisz »csak  vonalakat készítek – mi lehet ebben olyan nehéz?« A fejbőr azonban egy rendkívül érzékeny terület, tele hajszálerekkel, ami miatt sokkal körültekintőbben kell dolgozni, mint más területeken. Vérzékenysége miatt nehezebben marad a pigment a bőrben, itt különösen szükséges a korrekciós második alkalom.”

Hajtetoválás - Varga Bea munkája

Ahogy a kozmetikai tetoválások esetében, úgy a tetoválást követően itt is elkezd oxidálódni a festék, ekkor sötétebb lesz a szín, viszont a pörkök leválása után kivilágosodik a terület, ami miatt úgy tűnik, hogy nem működött a tetoválás, eltűntek a „hajszálak”, azonban ez négy–hat héten belül visszasötétedik.

„Ezt a folyamatot mindig részletesen elmondjuk a vendégeknek, hogy ne ijedjenek meg se attól, ha túl sötétnek, se attól, ha túl világosnak tűnik egy rövid ideig a tetoválás. Ezt a kezelést másfél – két évenként érdemes ismételni, ám ezt a legtöbb ügyfelünk nem bánja, hisz mindenképp kényelmesebb és vonzóbb megoldás a parókánál vagy a különféle színező szprék esetében. Bizonyos időközönként pedig a haj színének változásaihoz is tudunk igazodni.”

Fedő tetoválások

A hagyományos, látványos ábrákat, feliratokat tartalmazó tetoválásokat is gyakran használják fedésre. Sor kerülhet akár korábbi, rosszul sikerült, vagy egyszerűen csak megbánt régi tetoválás eltakarására, de sérülések, hegek megszépítésére is. Az ilyen jellegű tetoválásokról két szakemberrel: Körmöczi Péterrel és Arany Zoltánnal beszélgettem.

Kovács Gábor munkái

„Két nagy terület van” – mesélte Körmöczi Péter – „az egyik a régi tetoválások elfedése”.

Ma már a legtöbb helyen professzionális anyagokat, festékeket, eszközöket használnak, de még most is előfordul, hogy bejön valaki olyan tetoválással, amit komolyabb tapasztalat és megbízható, jó minőségű eszközök hiányában készített számára egy haver, vagy egy magát profi tetoválónak mondó, ám nagyon olcsón dolgozó kezdő.

Előfordul persze olyan is, hogy az elfedni kívánt tetoválás jó minőségű, de a kliensnek már nem tetszik. A nehézség abban van, ha tapasztalatlan tetováló készítette az adott ábrát, és például túl sok festékanyag került a bőrbe, az meggyűlt, felvastagodott, már nem lehet alámenni, és hiába kerülne rá egy új ábra, látszana a réginek a vonalvezetése, egyszerűen azért, mert kiemelkedik”.

Péter elmondta: minden esetben nyilvánvalóvá teszik a vendég számára, mi az, amit el lehet érni az adott bőrfelületen, és mi az, amiben hiába reménykedik. „A vendéget nem hitegethetjük. Van, hogy elmondjuk neki, érdemesebb lenne először lézerrel halványítani a régi mintát.

Ennek során lézernyalábokkal szétlövik a meglévő pigmenteket, amik széttöredeznek, a véráram elhordja őket, és így elhalványul a régi minta. Ez persze elég drága, és csak a gyógyulás után kerülhet fel egy nagyobb, új minta. De még mindig jobb ezt tisztázni, mint ha megpróbálnánk rátenni valamit, és a végén rosszabb lenne, mint volt”.

Olykor még a látszólag reménytelen helyzetet is lehet kezelni

Gold (Arany Zoltán) mesélt arról, amikor egy látványosnak szánt, nagy kiterjedésű, felkaron lévő maori mintát szeretett volna takarni az ügyfél. „Ha jól csinálják, ez nagyon szép, és rendkívül népszerű. Ez egy törzsi minta, ha a tetováló ismeri és figyelembe veszi az anatómiát, az izmok elhelyezkedését, mozgását, akkor gyönyörű. Ha nem, akkor katasztrófa. Nos, ilyennel érkezett egy fiatalember. Eltérő vonalvastagság, kanyargó, szaggatott vonalak. Ráadásul itt nagyon erősek a kontúrok, nincsenek tónusok, a formák ismétlődnek…

Arany Zoltán munkája

Sok esetben, ha maguk a vonalak nem nagyon girbegurbák, akkor megpróbálhatjuk kiegyenesíteni. Itt erre esély sem volt, láttam, hogy javítani nem lehet, takarni kellene. Hajszálon múlt, hogy nem azt mondtam neki, menjen, lézereztesse ki. De aztán kitaláltuk, hogy teszünk rá egy azték motívumot. Semmi nem látszik az eredetiből, gyönyörű lett, a srác fellélegzett, amikor látta az eredményt.

Gyakran érkeznek tetoválószalonba olyan kéréssel is, hogy egy baleseti sérülés, műtéti heg nyomát fedjék el, akár a hegre, akár a heg mellé kerülő, a tekintetet elterelő minta felvitelével. Ez – Gold elmondása szerint – sokszor valami kisebb motívum, akár egy cipzár vagy virágfüzér, ami kicsit rá is játszik a heg vonalára.

„A sérülés, műtéti heg mindig nagyon alapos vizsgálatot igényel” – mondta el Körmöczi Péter – „nem mindegy, hogy egy viszonylag szép hegről van szó, vagy például egy égett felületről, ahol megkeményedett a bőr. Egy vastag felületen, ahol esetleg vadhús van, nem ugyanúgy viselkedne a festék.

Ilyenkor inkább mellé lehet tetoválást készíteni. De egy szépen begyógyult műtéti hegre nagyon jól lehet dolgozni. Régen például sok volt a császármetszés után érkező hölgyvendégünk, ma már ez is fejlődött, a hasfalat varrják, de a bőrt egy speciális eljárással ragasztják a műtét után, alig marad látható nyom, így az ilyen jellegű megkeresés ritkább”.

De még így is előfordul, hogy egészen extrém kéréseket tudnak teljesíteni – ilyennel érkezett Gold egyik elkeseredett fiatal vendége is.

  

„Huszonéves fiatal nő mondta el, hogy gyerekkorában az édesanyja letette a földre a forró vizes fazekat, ő pedig megbotlott és beleesett, szó szerint beleült. Az egész feneke, combja sérült, sajnos valóban nagyon rosszul nézett ki, és ő szörnyen érezte magát ettől. Amikor először megláttam, azt mondtam, hogy ennyire egyenetlen, a szó szoros értelmében göröngyös bőrfelületre egyszerűen nem lehet szépen dolgozni. De annyira ragaszkodott hozzá, hogy végül elvállaltam, és közösen kitaláltunk egy olyan mintát, ami szépen mutat ilyen bőrön, ennyire nagy felületen. Ő azt szerette volna, hogy valami keleti formavilág legyen. Végül olyan ábrát választottunk, amiben voltak halak, madarak, virágok, víz.

Gyönyörű volt, és ami a legjobb, ahogy egy viszonylag nagynak számító tűvel dolgoztam, így maga az eljárás is simította a felületet, és végül rajta azzal a színes mintával már egyáltalán nem látszott az égési sérülés.

Ez fantasztikus élmény volt, számomra is, és a lány is nagyon boldog volt, később is találkoztunk, már családja van, gyereke, és azóta is hálás ezért a tetoválásért”.

 

H. Fekete Bernadett