Tizenöt éve foglalkozom mentett buldogokkal, ezért amit sebek, sérülések és egészségügyi problémák terén lehet, azt mind megtapasztaltam. A buldogok egészségével sok gond lehet, például gyakori náluk az allergia és a különféle bőrbetegségek, így hatalmas rutinom van a kirágott-kivakart vagy szimplán maguktól „kipukkanó” kiütések, sebek kezelésében, sőt: egy tályog sem okozhat már nagyobb fennakadást. 

Aki viszont nem a Dr. House állati kiadására rendezkedett be otthon, megértem, hogy bátortalan, ha házi sebkezelésről van szó. Nekik hoztam egy kis segítséget szakértőnkkel, Geréd Eszterrel. 

A fő szabály egyébként pofon egyszerű: ne ijedj meg, de vedd komolyan! Ha a sérülés nem komoly, te is képes vagy ellátni. Ha pedig súlyosabb esetről van szó, vidd minél előbb állatorvoshoz kedvencedet, így szintén nyugodt lehetsz majd felőle.

Nézzük egy kicsit konkrétabban, mikor mi a teendő!

Ahány eset, annyiféle seb

A szakértő tippjei: „Forrázásnál, forró aszfalt okozta sérülésnél is kiemelten fontos az azonnali fertőtlenítés. Ezután tegyünk steril lapot felületre, majd érdemes orvoshoz vinni a sebesült állatot. Nagyobb ugrásnál, esésnél előfordulhatnak nyílt törések. Ilyen esetekben rögzítsük a végtagot olyan pozícióban, ahogyan találtuk, és azonnal menjünk orvoshoz! Az állatok okosak, és megengednek mindent, ha érzik, hogy a javukat akarjuk. Nem ritka, hogy idegen test kerül a sebbe, például fa, kőszilánk vagy tüske – ha felületi a sérülés, mi magunk is kiszedhetjük ezeket, de ha mélyebben vannak, fel kell nyitni a sebet, mert akár ciszták is kialakulhatnak. Sok esetben antibiotikumot is kell alkalmazni, ami szakértelmet kíván, hiszen nem adható ugyanaz a gyógyszer a kisállatoknak, amit mi, emberek fogyasztunk.

Gyakori, hogy ekcéma, allergia, bőrgyulladás miatt az állat kimarja a saját bőrét, vagy a vakarástól, rágástól kisebesedik, ezekre speciális sebgyógyító és antibiotikumos kenőcsök is léteznek. Konzultáljunk az állatorvossal, milyen terméket ajánl!  Sebek akár a szájüregben is keletkezhetnek, ezeket is fontos ápolni: öblögetni, törölgetni kell őket fertőtlenítő-gyógyító folyadékkal, steril lapocskák segítségével.”

Tina Turner allergiás kiütései kezelés előtt és után

Amivel azonnal fordulj orvoshoz

Ha a vérzés nem csillapodik, illetve a seb olyan nagy, hogy külső segítség nélkül valószínűleg nem tudna rendben összeforrni, ne tétovázz: irány az állatorvos! Akkor is, ha a mély sebet te nem tudod alaposan kitisztítani, mert az túl fájdalmas a kisállatnak, illetve, ha nagy az esélye, hogy minden körültekintésed ellenére később elfertőződhet (egy rozsdás kerítés, ismeretlen szennyeződések mind komoly gyulladást és akár szövődményeket is okozhatnak!). Ez esetben az orvosi eljárás után a te dolgod lesz a seb tisztán tartása.

Ha a kedvenceden harapásnyomok vannak, és nem tudod, hogy azok milyen állattól származnak, illetve nem vagy biztos benne, hogy a támadónak voltak oltásai, szintén konzultálj állatorvossal!

A szakértő tippje: „A legfontosabb, hogy minden seb kezelését el kell indítani. A sebet minél előbb tisztítsuk ki, aztán rohanhatunk az állatorvoshoz.”

Puszi bőrgyulladása három napig tartó sebkezelő géles kezelés előtt és után

Ez legyen a házipatikádban

  • fertőtlenítő sebkezelő (olyan, ami nem csíp, hiszen nem akarod végigkergetni a kutyád a lakáson)
  • steril mullpólya (azaz: gézlapok, amelyeket tisztításhoz is bevethetsz, de a sebre is rárakhatsz kötözés előtt)
  • rugalmas sebkötöző (ezzel a legkönnyebb bánnod egy izgő-mozgó állat esetében)
  • sebgyógyító, hámosító gél
  • antibiotikumos kenőcs (nagyon sokat tud segíteni a gyógyulásban)

Persze, ezek mind megvannak alapból is – vághatod rá rögtön. Ez szuper, de oda kell figyelned arra, hogy nem minden használható kisállatokon, ami embereknél beválik. Hiszen egyrészt másképp reagálnak bizonyos hatóanyagokra, mint mi, másrészt mi (jó esetben) nem nyalogatjuk a sebeinket – vagy legalábbis nem a szó szoros értelmében. Szóval kizárólag olyasmivel kezeld kedvenced sebeit, ami akkor sem árthat neki, ha „nem fér a bőrébe”, és lenyalogatja!

A szakértő tippje: „A piacon kapható sebkötözők skálája szerencsére nagyon széles, így bárki megtalálhatja a pénztárcájához illő megoldást. Bár ma is az egyik leggyakrabban használt fertőtlenítő, fontos tudni, hogy a jód nem a sebekre való. Léteznek kifejezetten sebfertőtlenítésre kifejlesztett termékek, amelyek állat-kompatibilisek, ezekkel sokkal gyorsabb a gyógyulás.”

Külső védelem

A kisállatok sajnos utálják, de értük van és nagyon hasznos, még ha úgy is néznek ki tőle, mint egy Pixar-lámpa: igen, az operáció után nagyon fontos szolgálatot tesz a gallér, ami nem engedi, hogy az illetékes nyalogassa, kaparja vagy rosszabb esetben kirágja a varratokat. Az állatok néha megdöbbentően leleményesek tudnak lenni, ha arról van szó, hogy milyen módszerekkel érhetik el a viszkető területet, így nem árt résen lenni a műtét utáni napokban, mert pár pillanat elég a bajhoz.

Ha a gallér nem nyújtana védelmet, de muszáj óvni a friss sebet, ruhát is adhatunk a kutyára/cicára, ami nem esztétikai okokból kerül rá, hanem azért, hogy megvédje a sérült területet a piszkálástól, ugyanakkor hagyja azt szellőzni. Ez a nem túl bonyolult módszer nemcsak műtétek után vethető be, hanem bármilyen hámsérülés esetén:

akár egy régi, de tiszta (gyerek)pólóval is sok kellemetlenséget előzhetünk meg, ha ráadjuk kedvencünkre, és fazonírozzuk kicsit, hogy ne lötyögjön rajta (elég megkötni, nem kell varrni sem hozzá).

Fontos: ne csak arra figyeljünk, hogy a sérült magának ne nyalogassa-vakarja a sebét, hanem a háztartásban élő többi állatot is akadályozzuk meg ebben. Egymás nyalogatása nagyon szép gesztus, de egy seb gyógyulását nemhogy nem segíti, de komoly fertőzést is okozhat!

Védőruha rendeltetésszerű használata, majd pár nappal később…

A szakértő tippje: „Létezik úgynevezett folyékony kötszer is, amit ráfújunk a sebre, illetve az állatorvos használhat úgynevezett posztoperatív kötszereket. Ezekről kérdezzünk bátran műtét után, hogy helyesen tudjuk használni őket! Ha a seb olyan helyen van, és nem lehet megoldani, hogy az állat ne piszkálja, jó alternatíva lehet műtét utáni sebgyógyításra az úgynevezett nedves közeg is. Ez egy olyan kötés, ami jó érzést kelt, az állat szinte nem is veszi észre, vízálló, a kötés alatt pedig a hatóanyagok gyógyítják a sebet.”

Ne lankadjon a figyelmed!

A sebgyógyulás gyorsan és látványosan is végbemehet, ugyanakkor a hámosodó terület még sokáig érzékeny, a bőr vékonyabb, a var pedig egy rossz mozdulattól szétrepedhet, leeshet. Ezért fontos, hogy akkor is rendszeresen ellenőrizzük a sebet, ha úgy tűnik, minden rendben van. (Gondoljunk csak bele, nekünk is mennyire tud viszketni egy-egy gyógyuló sebünk!) Nem ritka, hogy egy óvatlan pillanatban ismét felszakad a már gyógyulófélben lévő seb. Ha túl száraznak tűnik a heg, használhatunk valamilyen hámosító, antibiotikus kenőcsöt.

Ha viszont úgy látjuk, hogy a seb nemhogy nem gyógyul, de egyenesen rosszabbodik az állapota, esetleg gennyessé válik, napokkal később is nedvedzik, sőt, netán bűzös lesz, akkor nyomás az állatorvoshoz, ugyanis valószínűleg alaposabb tisztításra van szükség.

Nagyon fontos: a nyári hőségben egy rosszul gyógyuló sebet percek alatt megszállnak a legyek. Aki követ állatmentő oldalakat, tudja, hogy rémisztő látvány, amikor a nyüvek ellepnek egy sebet, úgyhogy folyamatosan tisztítsuk a sérülést, és ha nincs más megoldás, kötözzük be.  

A szakértő tippje: „Érkezett már hozzánk olyan kutyus, amelyiknek a hasán öklömnyi szétnyílt seb tátongott, tele nyüvekkel. Órákat dolgoztunk rajta, de meggyógyult a kutyus, és sokáig boldogan élt utána.

A legnagyobb tévhit, hogy egy sebet jó napoztatni, szárítani – ez tévedés! Elsősorban takarni és óvni kell a sebet. Ha ugyan nem látszik kívülről gennyesedés, de a seb érzékeny, láthatóan fáj a kisállatnak, akkor is menjünk állatorvoshoz, mert feltárásra lesz szükség.

Nagyon nagy a különbség az állatok és az emberek gyógyulása között: az állatok bíznak, hisznek, nincs egy rossz gondolatuk sem – ez is szerepet játszik abban, hogy gyorsabb ütemben gyógyulnak.”

Csepelyi Adrienn