Anyai szívemet sok tőrdöfés érte az elmúlt két évtizedben, 

a legnagyobb csapásokat azonban épp azon a területen szenvedtem el, ami számomra az egyik legfontosabb: a konyhában.

Az én (egyik) szeretetnyelvem az etetés, illetve az étellel való gondoskodás. Emellett kiemelt fontosságúnak tartom, hogy a gyerekeim és a vendégeim elé feltálalt fogások az én két kis kezemből kerüljenek ki. Azaz: igyekszem minimálisra csökkenteni a készételeket. Jó, kenyeret csak nagy ritkán állok neki sütni, és a téliszalámit is megveszem a boltban ahelyett, hogy nekiállnék disznót vágni a gangon, de a lényeget, azt hiszem, érted. 

Éppen ezért tört ripityára a szívem, amikor a kisfiammal annak idején a következő beszélgetést folytattuk le:

– Mucikám, kérsz pogácsát?

– Bolti vagy te csináltad? – kérdezte gyanakodva.

– Én csináltam – feleltem büszkén.

– Akkor nem kérek – vágta rá csípőből, amivel teljesen padlóra küldött.

Hogy rendkívül bizalmatlanul fordult konyhai ténykedéseim felé, egy másik, igen hasonló eset is jól példázza:

– Kisfiam, kérsz mandarint?

– Bolti vagy te csináltad?

Ilyen hangulatban telt az egész gyerekkora, én nagyon igyekeztem a kedvére tenni, ő viszont valamiért sokkal szívesebben részesítette előnyben az E-kkel felpumpált gyári termékeket.

Úgyhogy megértheted az eufóriámat, átérezheted, milyen hatalmas boldogság öntötte el az utód elismerésére oly régóta szomjazó szívemet, amikor a legutóbbi művemnél – házilag készítettem tortillalapot – azt méltóztatott mondani, hogy „ez sokkal jobb, mint a bolti”.

recept elismerés tortilla burrito

Nem kertelek, mennybe mentem e dicsérettől.

És egyúttal a fejemet ütöttem a falba (de hát van, aki nem tud sokáig boldog lenni): mi a frászért vertem el annyi pénzt a műízű, fényes felületű, gyári tortillára az elmúlt években?! Ez az az összetevő ugyanis, ami szinte mindig lapul a kamrámban, a gyerekek szeretik, és rendkívül változatosan meg lehet tölteni, így bármikor rittyenthető belőle egy gyors, de tartalmas ebéd. Nálunk két favorit van: a „gírosz”, amihez kisütöm a fűszeres csirkemellkockákat, és kerül bele még zöldség és valamilyen öntet, illetve az én nagy kedvencem: két lap közé tetemes mennyiségű reszelt cheddart és pár karika jalapeñót teszek, és egy serpenyőben összesütöm. De hogy én készítsem a lapot is… eddig ez nem jutott eszembe.

Mert egy marha vagyok.

De te ne legyél, mondom is a receptet, izibe, ami valóban olyan jó, hogy egy hét alatt háromszor lett visszatapsolva, utoljára húsvétvasárnap, amikor ez lett az ünnepi menü alapja. 

Házitortilla-recept (2 főre)

300 gramm lisztet összekevertem egy kiskanál sóval, két evőkanál olívaolajjal, majd ráöntöttem 1,6 deci forró vizet. Nem kell 100 fokosnak lennie, de legyen jó meleg. A tésztát összegyúrtam, majd folpackba csomagoltam, és félretettem fél órát pihenni. Akkor négybe vágtam, és lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtottam, hogy áttetszett a tészta testén keresztül a szilikonlap mintája.

Aztán közepesen forró, száraz serpenyőben mindkét oldalát megsütöttem pár perc alatt.

Ebből a mennyiségből, ha ügyes vagy, valóban jó széles tésztát lehet nyújtani (és nyugi, nem dől össze a világ, ha nem tökéletes kör sikerül belőle), ami azért is jó, mert sok mindent bele lehet csomagolni. Mondom, nálunk mi került bele a mexikói életérzésű húsvéti lakomán!

recept elismerés tortilla burrito

Belevalók

  • Sárga rizs: úgy készül, mint a sima főtt rizs, de pirítás közben megszórom egy kevés kurkumával.

recept elismerés tortilla burrito

  • Fűszeres fekete bab: megveheted konzerv formájában, vagy szárazbabként. Utóbbi esetben még beáztatás után is elég sokáig kell főzni. Amikor puhára főtt, olívaolajon összesütöm kis sóval, fokhagymával, római köménnyel, csilivel. Mennyei!

recept elismerés tortilla burrito

  • Paradicsomsalsa: paradicsom felaprítva, avokádó, koriander (ha van, és szereted), lila hagyma, olívaolaj, só.

recept elismerés tortilla burrito

  • Pulled pork, amihez egy kiló sertéscombot bekentem a következő keverékkel: két evőkanál sűrített paradicsom, egy kiskanál mustár, só, bors, római kömény, egy kiskanál kipattogtatott mustármag, koriandermag, csili ízlés szerint, majd olajon körbepirítottam. Akkor betettem egy mélyebb edénybe, nyakon öntöttem a maradék szósszal, és három deci sörrel, majd lefedve bement a 100 fokos sütőbe 12 órára. Amikor kész, két villával széthúzgáltam a hússzálakat, és lepirítottam 20 perc alatt a tetejét 200 fokon.

recept elismerés tortilla burrito

  • És hogy a vegánok se maradjanak éhen, vegán pulled pork: fél kiló laskagombát szálakra tépkedtem, olajon lepirítottam sóval, borssal, garam masalával, római köménnyel, kurkumával, csilivel megszórva.

recept elismerés tortilla burrito

Ezt aztán mind betekertük a lapokba, és fél óra múlva olyan elégedetten pihegett mindenki a kanapén a jóllakott pocakját simogatva, hogy öröm volt nézni.

A képek a szerző tulajdonában vannak

Fiala Borcsa