– 

Ha tortillád van, mindened van. Ez nem egy ősi azték közmondás, csak én tartom így, itt, a tizenharmadik kerület szívében. Minden héten megtapasztalva a tortillalepények fájó hiányát a bolti polcok előtt, úgy érzem, nem vagyok ezzel egyedül. Talán most azt gondolhatjátok, hogy rossz időben ugrom le a boltba, de higgyétek el, kíméletlenül elkapkodják őket. Egy év alatt bőven volt időm kiismerni a készlettárát és a környékbeliek fogyasztási szokásait. Őrület, de így van.

Nekem amiatt lett annyira létszükségletem, mert kerülnöm kell az élesztős ételeket, így ha kenyérfélére vágyom, amit nagyon ritkán eszem, akkor ehhez nyúlok. Sokáig eláll, nem romlik meg, bármikor lecsippenthetek belőle egy darabot. Már amikor kapható. Úgyhogy, ha egyikünk a baráti körből talál a boltban tortillát – tudom, ez talán nem a legelegánsabb módszer –, többet vesz belőle, gondolva a másikra is.

Felteszem, mindenki ugyanazért repül rá a lapos „kenyérre”: a legtutibb alapanyag ezekben a vészterhes időkben! Eheted édesen és sósan. Tunkolhatod kencékbe: hummuszba, salsaszószba, zakuszkába, padlizsánkrémbe, rossz napjaidon pedig… mogyorókrémbe. Ha igazán-igazán rossz napod van, netán urizálni akarsz, akkor mehet bele fagylalt és gyümölcs is.

A vacsora maradékából készíthetsz burritót, a tésztát vékonyra szeletelve nagyon jó levesbetétnek is, ha pedig megszáradt, kisütheted, és kész is a tortillacsipsz.

Ha nálatok is rendszeresen kifogyna a boltból tortilla, akkor most mutatok egy alapreceptet hozzá:

Házi tortilla hozzávalói:

500 gramm finomliszt

90 gramm vaj/margarin vagy 90 ml olaj

1 csapott evőkanál só

2 dl forró víz

(liszt a nyújtáshoz)

A lisztet keverd össze a sóval, morzsold el benne a margarint, majd add hozzá több részletben a forró vizet, és kezdd el gyúrni. Ha kész vagy a tésztával, és csak később szeretnéd kisütni, akkor addig csomagold be egy konyharuhába. Ha nem vársz vele, oszd el nagyjából tíz pici gombócra, majd lisztezett deszkán, nyújtófával lapítsd ki őket kör alakúra. Ha kész vagy, már mehetnek is a serpenyőbe!  

 

Maradj otthon!-konyha

A hazai vendéglátásban a taco, burrito és a quesadilla terjedt el a legjobban. A taco egy nyitott tortillalap, amibe beledobálunk zöldséget, húst, avokádókrémet – ahogy tetszik. A burrito – a gyroshoz, dönerhez hasonlóan – egy mexikói batyu, ebben már van bab, rizs, zöldségek és hús, sokkal laktatóbb. A quesadilla pedig kétrét hajtott mexikói sült lepény, rendszerint sajt, hús, kukorica, paprika, zöldségek kerülnek bele.

Konyhája válogatja, hogy mi kerül bele, én úgy tapasztaltam, hogy a legelterjedtebb a magyaros-mexikói ízvilág (kukorica, bab, hús, paradicsom, saláta, sajt, extrába: guacamole, azaz avokádókrém), ami nélkülözi a mexikói konyha fűszereit és alapízeit – tomatillo, chipotle csili, koriander, fekete bab, lime. 

Nos, a receptek, amiket most hozok, egyik nép kulináris örökségét sem tisztelik.

A recepteket az otthon maradás szülte, bőségesen van minden alkalomra: ha átugrik a család, ha leadásban vagy, ha rossz kedved van, vagy ha ez mind egyszerre történik veled.

Lássuk!

Mexikói lasagne

A legnagyobb sikert és bókáradatot a következő fogással zsebeltem be. Úgy kezdődik, hogy végy egy csilisbab-receptet, apríts fel friss zöldségeket (lilahagyma, paradicsom, esetleg kaliforniai paprika), sajtot, és vegyél elő minimum négy-öt tortillalapot.

Csilis bab alaprecept

0,5 kg darált marhahús (faggyúval)/ elhagyható babbal, kukoricával is ugyanolyan finom

400-500 ml paradicsom passata

2 közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 kiskanál füstölt paprika

1 kiskanál római kömény

1 kiskanál szegfűbors

1 késhegynyi fahéj

 (só, bors)

1 konzerv lila- vagy fekete bab

1 kukoricakonzerv

Só, fekete bors

Ha kész vagy a csilis babbal, vegyél elő egy tortaformát vagy kis lábost, jénait – bármit, ami kerek, és beleférnek a lapok, nem baj, ha túlnyúlik rajta, vagy kisebb a lap, mint a forma – kezdd el rétegezni a hozzávalókat. Egy réteg tortilla, egy réteg csilis bab, egy réteg friss zöldség, majd ezt ismételd, a végén szórd meg bőségesen sajttal, és tedd be a sütőbe. Villanysütőben 190 fokon tíz perc alatt össze is áll. Az édes szószt magukba szívják a búzalapok, és így fognak puha omlós tésztarétegeket képezni a töltelékek közt. 

A végén mehet a tetejére hideg guacamole, koriander, tejföl – ami jólesik.

Mexikói forró kutya

Szintén nagy sikert arattam a mexikói hotdog-receptemmel. Azt hiszem, kevesen vannak, akik ne találkoztak volna a gyerekzsúrok, irodai karácsonyi bulik gyors receptjével: a leveles tésztába csavart virslivel. Az igazán profik a tészta belsejét rendszerint még pizzakrémmel is megkenik.

Én most csak simán tortillalapba tekertem a virslit, majd forró serpenyőben megsütöttem, (amiben amúgy előzőleg szalonnát pirítottam, szóval akár egy kis zsírt is adhattok hozzá) nem árt, ha előtte külön a virsliket is megforgatod a serpenyőben.

A tortillának van egy nagyon jó tulajdonsága: hőre megszilárdul, szóval bármilyen formát képes felvenni.

Készíthetsz belőle kelyheket, és ilyen kis cannelloni-szerű csövet is, amibe előzőleg virslit csomagoltál. Azért ne tartsátok sokáig a serpenyőben, mert elég könnyen megéghet, ahogy a képeimen is láthatjátok.

Elég jó kulináris élmény sajtszószba tunkolni.

 

Csilis pite

A csilis pite szintén iskolapéldája annak, amiről az előbb is meséltem: hogy a tortilla bármilyen formát képes felvenni. Fontos: ne kend ki a muffinformát/piteformát vajjal, mert akkor puha és omlós marad a búzalap! Ha nagyon folyós, szószos étellel töltöd meg, az még pont nedvesen tartja, mégis szilárd marad az állaga. Ez így pont elég.

Akkor szoktam ezt az ételt készíteni, amikor a csilis bab már a végét járja, csak a húsos töltelék marad a fazék alján, és alig maradt szaftja.

Ha szeretnél valami gyors egytálételt, akkor a mini piteformáidat béleld ki tortillalappal, töltsd meg egy kevés csilis babbal, hagymával, sajttal, süsd (sütőben) 190 fokon, légkeverés nélkül tíz percig, és kész is!

Meglepően elegánsan néz ki.  

Tortillaleves

A nevét a búzalapokból vékonyra szeletelt metéltek adják. Ezt a betétet bármilyen levesbe teheted, például húslevesbe, ha épp kifogytál volna otthon a cérnametéltből, daragaluskából.

De krémlevesekhez is nagyon jól passzol. Brokkolikrémeveshez például, ha előtte megpergetted olajon egy kis fokhagymával. Én itt paradicsomleveshez használtam, amit eleve picit mexikói ízvilágra szabtam – fűszereztem egy kis csilivel, római köménnyel, tettem bele babot (lényegében teljesen elvesztette paradicsomleves jellegét) a végén díszítettem egy kis korianderrel és lime-mal. Íme:

 

Tortillacsipsz

A tortillalapból házilag készült csipsz sokkal jobb, mint a bolti. Persze utóbbinak is megvan a maga varázsa.

Mondom az érveimet: sokkal nagyobb méretűre tudod kisütni, praktikus, nem dobsz ki kaját, bármilyen ízesítést adhatsz neki: zöldfűszereset vagy paprikásat, ahogy tetszik.

Szeletelj belőle háromszögeket, kisütheted olajban (ezzel fogod elérni a bolti csipsz hatást, bár lássuk be, nem túl egészséges), sütheted (de inkább száríthatod) egy tepsiben, és akár mikróban is, csak előtte tegyél a csipsz alá a tányérodra sütőpapírt.

Fahéjas nachos

Ezzel a lendülettel át is evezhetünk az édes ízekre. A tortillacsipsz ugyanis nemcsak sósan jó, hanem fahéjasan, cukrozva is. Szárítsd ki a háromszögeket, hagyd egy picit kihűlni, majd, amikor már langyos, akkor hempergesd fahéjas kristálycukorba. Mártogathatod csokiszószba, de vaníliafagylalttal a legjobb.

 

Fahéjas-fűszeres almás batyu

Mint az almás rétesnél, vedd elő kedvenc házi recepted, és készítsd el a tölteléket. Én csak lazán felaprítom az édes-savanykás almát, puhára párolom szerecsendióval, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel és jó sok cukorral. Kivajazok egy tepsit, megtöltöm a batyut almaszósszal, majd megkenem bőségesen vajjal, aztán megsütöm, akárcsak eddig, úgy most is a tíz-tizenöt perc 190 fokon (villanysütőben) ideális a tortilla számára, hogy magába szívja a vajat és az almaszószt. Amikor ezzel kész vagy, meghempergetheted egy kis fahéjas cukorban.

 

Mogyorókrémes quesadilla

Zárásképp itt hagyom nektek a világ legjobb esti bűnözős receptjét.

Aki mártogatott már ropit Nutellába, ezt a fogást is imádni fogja.

Melegítsd át a tortillalapokat egy serpenyőben, majd pont úgy, ahogy a palacsintánál is, kend meg bőségesen mogyorókrémmel, és… edd meg! Oké, előtte tehetsz bele gyümölcsöt is, banánt, esetleg valami fanyar pirosbogyós gyümölcsöt, ellensúlyozva a mogyorókrém édességét.

Tudjátok bővíteni a tortillahackek listáját? Ti milyen ételt készítettetek tortillalapok felhasználásával? 

Szőcs Lilla

A képek a szerző tulajdonában vannak