Lánc-lánc-eszterlánc, vészbanyákat visz a tánc

A több mint nyolcmilliárd megtekintést számláló #witchtok hashtag mára a TikTok egyik legtöbb felhasználót vonzó részévé vált. A közösség még 2019-ben jelent meg a platformon, ám a mostani, elsöprő népszerűségét a tavalyi év során nyerte el, és azóta emberek milliói követik a témában posztolt videókat nap mint nap. Sokukat (köztük engem is) inkább csak a kíváncsiság, vagy a kultúra iránti csodálat terel az oldalra, de egy részük offline is beépíti az életébe a látottakat. A téma ismertsége ellenére nehéz lenne megfogalmazni, pontosan mit is jelent ma a boszorkányság, az internet világában vagy azon kívül. Ez az életforma egyszerre lehet a szenvedély, művészet, önkifejezés és a társadalmi felelősségvállalás fegyvere, vagy (ahogy tette az a múltban) céljaiban reflektál a társadalom problémáira. De kik választják ezt az utat, és mi az a különleges tudás, amit megosztanak a világgal?

Üst, üst, gyűlj tele! Férget, mérget üss bele!

A mágia modern hívei – tevékenységüket tekintve – nem sokban különböznek az elődeiktől. Védelmező, segítő varázslatokat (magick) hajtanak végre, megkötik mások varázslatait, vagy rontást tesznek a rosszakaróikra (hex), jósolnak, illetve különböző hatású főzeteket készítenek. A mindennapi életükben igyekeznek összhangban lenni a környezetükkel, és ügyelnek a világ egyensúlyára. Gyakran vagy a pogányság, vagy a wicca vallás (újpogány vallás, a boszorkányság egy változata – a szerk.) tanait követik, a természetet vagy istenségeket, szellemeket tisztelnek, és az ő segítségükkel használják ki a képességeiket. A rituálék és módszerek, amiket a varázslatokhoz alkalmaznak, szintén a régi időkből maradtak hátra, bár néha megfejelik őket egy XXI. századi csavarral, mint amilyen egy istennőnek felalánlott Victoria’s Secret-szájfény, vagy egy spell jarként (boszorkányüveg) használt kólásüveg.

Ennek ellenére nyugodtan mondhatjuk, hogy a boszorkányság már évszázadok óta ugyanazt takarja: embereket, akik a spiritualitás és az akarat erejében bízva kívánnak változtatni a sorsunkon vagy a világon. 

Azonban az, hogy ezek a személyek vagy közösségek hogyan illeszkednek a társadalomba, már nem ilyen egyszerű képletet mutat. 

@broadwayjazzyrose

#pov your new girlfriend seems a bit... strange #CollegeGotMeLike #Duet #CTCVoiceBox #StrapBack #fyp #foryoupage #spooky #witch

♬ My Girlfriend Is a Witch - October Country

Bűvös erő, olthatatlan, bugyborogjon a pokolban

Az biztos, hogy az esetek nagy részében a környezetüket felforgató, jogtalannak vélt tudást birtokló nőket hívták boszorkánynak, a tőlük való félelem pedig évszázadokon át üldöztetésnek tette ki őket. Ahogy viszont a gyengébbiknek tartott nem egyre nagyobb szerepet követelt magának, a szó jelentése újraértelmeződött: a boszorkány a szüfrazsettek szemében nem szitokszó vagy megbélyegzés volt, hanem a női bölcsesség és lázadás szimbóluma. A feministák úgy tekintettek (és tekintenek) arra a majd 100 ezer kivégzett nőre és férfira, mint egy elnyomó világrend áldozataira, akiknek igazságot kell szolgáltatni. 

Nem meglepő tehát, hogy a mai boszorkányok is hasonlóan elkötelezettek társadalmi kérdésekben.

Sokan hiszik, hogy a TikTok boszorkányainak aktivizmusa új keletű dolog, ami csak a modern korra jellemző, ám a boszorkányság mindig is szorosan összefonódott a politikával.

Az internet csak platformot, vagyis szerveződési lehetőséget biztosít azoknak, akik szeretnék ezt az érdeklődésüket felhasználni abban, amiben hisznek. 

Hatalmas közösségük tagjai gyakran állnak ki a számukra fontos ügyek mellett, és más kisebbségeket is sokszor próbálnak segíteni a maguk módján. A misztikus szövegeiről híres énekesnő Lana Del Rey pár éve például egy világméretű boszorkány-összefogás keretében megátkozta Donald Trump elnököt, hogy megakadályozza őt a károkozásban. (Hogy ezt vélhetjük-e sikeresnek, vagy sem, rátok bízom). Hasonló törekvéseket láthattunk a feketék jogaiért folytatott tüntetések során is, mikor az amerikai boszorkányok védelmi varázslatokat készítettek a tüntetők megsegítésére egy ritka, négynapos telihold erejének felhasználásával. A TikTokon szétnézve felfoghatatlan mennyiségű segítő szándékú videót találhatunk: sokan próbálják szétesésre kényszeríteni a szeretteik bántalmazó kapcsolatait, esetleg enyhíteni mások krónikus fájdalmát vagy gyászát. Persze azért fontos hozzátenni, hogy ezek a varázslatok nem helyettesíthetik a valós térben történő cselekvést és felelősségvállalást, de azt kétségkívül állíthatjuk, hogy nagyon változatos, érzékeny közösség alakult ki, amelynek jellemző vonása a jóra törekvés.

@venxm.exe

#WITCHESFORBLM 🌙✨🍃🤍 #blacklivesmatter #blm #foryoupage #eclecticwitch #fyp #ares #satx #witchesoftiktok #witchtok

♬ This Is America - Childish Gambino

Tigris bele kell még bele, s szörnyű lesz az ereje

A mai megítélésük pedig legalább olyan színes, mint ők maguk. Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a médiában, mégis sokan elítélik az interneten tevékenykedő boszorkányokat, még a hitükön osztozók közül is. Nem ritkák a kommentszekciókban az olyan idősebb, tapasztaltabb gyakorlók, akik szerint az életforma gyors terjedése és összefonódása egy bizonyos stílussal elbagatellizálja a hitüket. Szerintük ezeknek a varázslatoknak nagy erejük van, és amikor óvatlanul használjuk őket, annak súlyos következményei lehetnek.

Ugyanakkor sok öreg boszi nagy örömmel fogadja ezt a hatalmas érdeklődést, és csodálatosnak tartja, hogy az internet segítségével mennyivel könnyebben alakulnak ki egymást tanító és segítő csoportok, a covenek.

Ma, ha valaki nyitni akar az ilyen dolgok felé, nem kell égen-földön kutatnia információért, bármikor elkezdheti az ismerkedést ezzel a világgal. 

@houseofcraft

##witch ##witchtok ##babywitchtok ##witchesoftiktok ##babywitches ##practioner ##magick ##herbs ##magickherbs ##witchcraft ##ThatWitch ##plantmagic ##witches

♬ Tune dodel vide vide - Mukhtar

Balhüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg

Ugyan a mainstream-híroldalak sokszor pusztán divatos butaságnak állítják be ezt a sokak számára vallás szerepét betöltő tevékenységet, (hiszen amúgy is megvan rá a tendenciánk, hogy utáljunk mindent, ami főleg fiatal nőket érdekel) a streaming-szolgáltatók és a filmipar már más színben tünteti fel őket. A képernyőn valóságos aranykorukat élik a boszorkányok és varázslók, akiknek a történetei órákon át a kanapéra ragasztanak bennünket. Az American Horror Story háborúzó vudukirálynőitől az MCU mágikus erejű Skarlát Boszorkányán át egészen a Netflixtől négy évadnyi kalandot kapó, szeretnivalóan felelőtlen Sabrina Spellmanig a virtuális életünk minden szegletében találkozhatunk velük. És a népmesék vasorrú bábáival vagy a középkor ördöggel cimboráló csábítóval ellentétben, nekik már megengedik az alkotóik, hogy többek legyenek egy ismeretlen tudás káoszt hozó birtokosainál: valódi, hús-vér személyek ők, a maguk tökéletlenségeivel és egyedi jellemzőivel, ahogyan a nők is, akikről mintázták őket. 

via GIPHY

Szép a rút és rút a szép, sicc, mocsokba, ködbe szét

A boszorkány műfaja már sok átalakuláson esett át a történelem során, mielőtt a TikTokon kötött ki. Volt átkokat szóró banya, kivetett vénlány, mesehős és mágikus szabadságharcos is. Ám a gyakorlói számára már ugyanazt jelenti az idők kezdete óta, hiába idomult a világ történéseihez: közelséget – egymáshoz, magunkhoz, a természethez. Az olyan korokban, amikor az embereket, a nőket valami meggátolta abban, hogy szabadon éljenek, mindig elkezdtek szerveződni olyan csoportok, ahol tudást, védelmet és a hovatartozás érzését adhatták a társaiknak. És ritkán van erre nagyobb igény, mint egy mindenkit elszigetelő járvány alatt, ami egyszerre választott szét és lökött össze minket egymással.

A vágy, hogy egy közösség tagjai legyünk, és visszaszerezzük a hatalmat az életünk felett, most különösen sok emberben él, akik a boszorkányságban vélik megtalálni azt a kapcsot a világgal, amit keresnek.

Így minden furcsasága és idegensége ellenére nem tudok nem pozitívan nézni erre a jelenségre. Mert szerintem minden, ami megadhatja ezt az érzést az embereknek ilyen nyugtalanító időkben, az csak varázslat lehet, a szó legjobb értelmében. 

Nyáry Luca

Az alcím idézetei William Shakespeare Macbeth című művéből valók – Szabó Lőrinc fordításában.

Kiemelt kép: Tikok/houseofcraft; luna.foxxig; oatmealqueeen